Συμπεράσματα της ΕΥΑΘ για την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί της βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού

Ευχαριστήρια επιστολή στο ΤΕΕ/ΤΚΜ,  απέστειλε η διοίκηση της ΕΥΑΘ, για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, επί των αιτίων που προκάλεσαν τη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού στις 27-3-2018, την ορθότητα της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε και του χρόνου που απαιτήθηκε για την αποκατάσταση της βλάβης καθώς και τη διαχείριση των υπαρχουσών ποσοτήτων νερού κατά την περίοδο αποκατάστασης της βλάβης.

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης, η διοίκηση της ΕΥΑΘ, αναφέρει πως “γίνεται φανερό ότι:

  1. παρά τα επί μέρους προβλήματα υδραυλικής λειτουργίας, αποκλείεται η βλάβη του αγωγού να αποδοθεί σε υπερπιέσεις λόγω υδραυλικού πλήγματος.
  2. ο αγωγός είναι ορθά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος. Η θραύση οφείλεται στην αστοχία του περιμετρικού σπειροειδή οπλισμού προέντασης διαμέτρου διππΊ. Η αστοχία του εν λόγω οπλισμού οφείλεται στην εκτεταμένη διάβρωσή του.
  3. η τηρηθείσα μεθοδολογία και διαδικασία αποκατάσταση της βλάβης ήταν η ενδεδειγμένη και ο χρόνος που διήρκησε η όλη διαδικασία (επισκευή-έλεγχοι) ήταν λογικός.
  4. για τη διαχείριση του διατιθέμενου όγκου νερού κατά τη διάρκεια αποκατάστασης της βλάβης η ΕΥΑΘ ενήργησε στα πλαίσια των δυνατοτήτων που είχε υπό τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες.”

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ιδιαίτερα θετική ήταν και η πρωτοβουλία των πραγματογνωμόνων να καταθέσουν προτάσεις επί του θέματος που διαπραγματεύτηκαν, επί των οποίων μάλιστα επισημαίνονται τα εξής:

“ΠΡΟΤΑΣΗ – Αγωγός Αραβησσού (έλεγχος, συντήρηση, κλπ): Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είχε προσκαλέσει τον ομότιμο καθηγητή Γιώργο Πενέλη ο οποίος προσφέρθηκε να επικαιροποιήσει την μελέτη που είχε εκπονήσει με αντικείμενο «Ενίσχυση-επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού». Η μελέτη αυτή αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση της ΕΥΑΘ Α.Ε. και το Δ.Σ. της εταιρείας προκηρύχθηκε και ήδη βρισκόμαστε στην φάση της ανάθεσης του έργου «Συμφωνία Πλαίσιο για την Ενίσχυση-Επισκευή του Υδαταγωγού Αραβησσού» με εκτιμώμενη αξία 3.367.997,89€ (χωρίς ΦΠΑ), με δικαίωμα προαίρεσης έως 1.000.000€.

Επίσης, η ΕΥΑΘ Α.Ε., με σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΔΗΣΥ, θα προχωρήσει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάθεση υπηρεσιών με αντικείμενο την «Ανίχνευση πιθανών διαρροών στον Αγωγό της Αραβησσού με τη μέθοδο της φασματικής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων».

Με το ίδιο δε στόχο η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα προκηρύξει και διαγωνισμό για την παροχή με αντικείμενο «Ανίχνευση πιθανών διαρροών με τη μεθοδολογία της ακουστικής μεθόδου από το εσωτερικό του αγωγού της Αραβησσού».

ΠΡΟΤΑΣΗ-Βελτίωση συνδεσμολογίας αγωγών Καλοχωρίου και Δενδροποτάμου: Η πρόταση αυτή διερευνάται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΕΥΑΘ Α.Ε. ώστε να προγραμματιστούν τυχόν απαραίτητες ενέργειες.

ΠΡΟΤΑΣΗ – Βελτίωση συνθηκών λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης: Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει εκπονήσει το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης-Διανομής νερού ύδρευσης περιοχής αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε.», το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο 2016 και έχει ενταχθεί στο νέο Επιχειρησιακό-Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας. Στα πλαίσια αυτού βρίσκεται στη φάση ανάθεσης σε οικονομικό φορέα το έργο «Τηλεέλεγχος και Αυτοματισμός του συστήματος Ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ Α.Ε.», ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει και η ζωνοποίηση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.”

Comments are closed