Νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας των έργων υποδομής, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι προκλήσεις που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες και ιδιαίτερα για τους μηχανικούς και τις υποδομές που κατασκευάζουν, αποτέλεσαν το αντικείμενο του 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου (TUFE 2018) που οργάνωσε το ΤΕΕ στην Αθήνα με τη συνεργασία διεθνών τεχνικών οργανισμών και με θέμα: «Οικονομία, Κοινωνία και Κλιματική Αλλαγή.»

Ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη και την ευθύνη, με όπλο την επιστημονική γνώση, για διαρκή αναβάθμιση του επαγγελματικού επιπέδου των μηχανικών. Αναφέρθηκε επίσης στις θεσμικές αλλαγές,  που πρέπει να προωθούνται  από τα κράτη και τις κυβερνήσεις, ώστε να μην καθυστερεί η τεχνολογική,  επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη να γίνεται κτήμα της κοινωνίας,   με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα ενσωματώνει τις αρχές της συμμετοχής των πολιτών και της αξιολόγησης,  να δοθούν σύγχρονες  απαντήσεις στις  μεγάλες εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις της ενεργειακής εξοικονόμησης, της βιωσιμότητας των κτιρίων και των πόλεων και της ανθεκτικότητας των κατασκευών, υπό το πρίσμα της προκλήσεων και των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Στασινός ανακοίνωσε στο διεθνές συνέδριο με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος e-Άδειες, η Ελλάδα ανέβηκε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στο δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που εξετάζει την ευκολία και ταχύτητα έκδοσης αδειών δόμησης, που θεωρείται ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την ελκυστικότητα μιας επένδυσης.

Στις ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μίλησε για τις πολιτικές αποφάσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή μετάβαση και τη συμφωνία των Παρισίων, που περιέχει δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για παραγωγή  ανανεώσιμης ενέργειας το 2030, στο 32%, με ρήτρα επανεξέτασης και βελτίωσης αυτού του στόχου το 2023.

«Η συμφωνία των Παρισίων ήταν μία σημαντική επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι ήμαστε από καιρό παγκόσμιοι ηγέτες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που τα τελευταία χρόνια έχει όλο και περισσότερο ορατές και καταστροφικές, δυστυχώς, επιπτώσεις από την Ελλάδα και την Πορτογαλία έως την νοτιοανατολική Ασία επηρεάζοντας όλους μας, χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι δυστυχώς αρνούνται να παραδεχθούν ότι το πρόβλημα υπάρχει».

Χαρακτήρισε «βασικό εργαλείο» την ενεργειακή ένωση, που αποτελεί μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Γιούνγκερ και σημείωσε ότι «στην καρδιά της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται συγκεκριμένες δράσεις ώστε να γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η κ Χρυσή Πότσιου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων(FIG – International Federation ofSurveyors) αναφέρθηκε στην  δύσκολη κατάσταση, που βίωσε εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, διάστημα στο οποίο όπως είπε «υπήρξε το λεγόμενο brain drain, η φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό, καθώς  450.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έφυγαν από τη χώρα.».

Η κ Πότσιου τόνισε επίσης ότι «το όραμα της FIG είναι δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων» και παρουσίασε την οργάνωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Διεθνής Ένωση Τοπογράφων δημιουργήθηκε το 1887 στο Παρίσι. Έχει μέλη Ενώσεις από περισσότερες από 120 χώρες και αντιπροσωπεύει περισσότερους από 200.000 επαγγελματίες, ενώ έχει μεγάλο πλήθος συνδεδεμένων μελών από πανεπιστήμια και Σχολές σε όλο τον κόσμο. Φέτος η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων γιορτάζει τα 140 χρόνια από τη δημιουργία της.  Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι μέλος του FIG από το 1982 και έχει οργανώσει περισσότερα από 15 συνέδρια στην Ελλάδα.  Η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων συνεργάζεται επίσης με την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ.

Η ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων και η ανθεκτικότητα των κατασκευών είναι οι δύο μεγαλύτερες άμεσες αλλά και μελλοντικές   προκλήσεις για τον τεχνικό κόσμο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών  ECCE. «Εμείς ως πολιτικοί μηχανικοί πρέπει να τονίσουμε ότι η αειφορία, η βιωσιμότητα σημαίνει πριν από όλα ασφάλεια των δομών. Δεν μπορεί να υπάρξει αειφορία χωρίς ασφάλεια. Πρέπει όλα να βασίζονται πρωτίστως πάνω στην ασφάλεια των δομών και των υποδομών» τόνισε ο Α. χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα των υφιστάμενων υποδομών, που θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια.

Ο  ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο διεθνές ζήτημα της ταχείας αστικοποίησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι  «θα έχουμε ραγδαίες τεχνολογικές αναπτύξεις και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε τα ανθρώπινα μέτρα στις νέες σε τεράστιες πόλεις».

Ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), Νίκος Φυντικάκης, τόνισε μεταξύ άλλων,  την  για ένα διεθνές μήνυμα: «Κάτω από την Ακρόπολη, το ναό της δημοκρατίας θέλουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ρύπανση, προς μια ανθρώπινη κοινωνία. Στους συναδέλφους μου της UIA , της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, τον Jong Ruhl, τους εκπροσώπους από τη Βραζιλία, από την Αφρική, από όλες τις περιφέρειες του κόσμου, εύχομαι ένα ειρηνικό μέλλον όπου η αρχιτεκτονική θα είναι το άθροισμα της ευθύνης για το περιβάλλον.  Και θα πω, θα επαναλάβω αυτό που είπε ο μεγάλος αρχιτέκτονας Μις Βαν Ντε Ρόε… το λιγότερο είναι περισσότερο».

Ο Fredrik Zetterquist, Προδρεύων της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, για τη Διαχείριση Γης (UNECE/WPLA) ανέφερε πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η διεπιστημονικότητα, καθώς είναι ίδιες οι προκλήσεις που έχουμε (αστικοποίηση, κλιματική αλλαγή κλπ) και ίδια η διαδρομή που έχουμε να κάνουμε για την επίτευξη της αειφορίας στο μέλλον. Ο κ. Zetterquist, αναφέρθηκε στο ρόλο της UNECE/WPLA, που έχει ολιστική προσέγγιση στα θέματα διαχείρισης της γης, ενώ ακόμη εργάζεται στη διαχείριση σεναρίων, καθώς και σχεδιασμού ετοιμότητας απέναντι σε κινδύνους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε την εισαγωγή των τοπικών χωρικών δεδομένων. Όταν μία χώρα γνωρίζει το δομημένο περιβάλλον, το αγροτικό περιβάλλον, τις χρήσεις γης, όταν έχει τη γνώση της γης, μπορεί να αμβλύνει τις καταστροφές και μπορεί να τις προβλέψει καλύτερα πριν φτάσουν.  Έχουμε αποφάσεις οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα, αλλά πρέπει να υπάρχει εκδημοκρατισμός των δεδομένων, ούτως ώστε να κινηθούμε προς ολιστικές προσεγγίσεις».

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της παγκόσμιας κοινότητας: «Είναι χρέος μας να δράσουμε με θάρρος και υπευθυνότητα μέσα από εντατικές εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, είπε χαρακτηριστικά. Να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να προσαρμοστούμε και να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να εξασφαλίσουμε μία οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την αγορά. Προστατεύοντας και σεβόμενοι το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, να χρησιμοποιήσουμε με σωφροσύνη την επιστημονική μας γνώση. Να εγγυηθούμε την ευημερία για τον κλάδο μας, αλλά και για τις κοινωνίες μας». Όσον αφορά το Ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, ήδη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εκδόθηκαν 50.154 εγγυητικές επιστολές, ενώ ο Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του τέθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του.. Επιπλέον, επεσήμανε το γεγονός ότι το ΤΜΕΔΕ αποτελεί πλήρες μέλος του European Association of Guarantee Institutions. «Μόνο για το 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών. Ως μέλος του, το ΤΜΕΔΕ έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. Θα λαμβάνει επίσης την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση, ενώ θα διαθέτει πλέον και άμεση διεθνή θεσμική εκπροσώπηση.

Τέλος, ο Enzo Siviero, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χώρων (EAMC), επεσήμανε πως η διεθνοποίηση, η παγκοσμιοποίηση, σημαίνει να γινόμαστε καλύτεροι από πριν, όχι χειρότεροι. «Πολλές φορές δεν είμαστε τόσο καλοί όσο θα μπορούσαμε να ήμασταν», είπε. «Πρέπει να δημιουργούνται πράγματα που να μείνουν στο χρόνο. Είναι λάθος μας να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να μείνουν 10 – 20 – 30 – 40 χρόνια».

Comments are closed