Ξεπέρασαν τις 10.000 στον πρώτο μήνα οι e-Άδειες πανελλαδικά

Περισσότερες από 10.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί πανελλαδικά στο πρώτο διάστημα εφαρμογή του συστήματος e-Άδειες, ενώ επίκειται η κατάθεση τροπολογίας για την  κατεδάφιση αυθαιρέτων  από τους ιδιοκτήτες, χωρίς την καταβολή προστίμων.

Τα παραπάνω  αναφέρθηκαν  σε εκδήλωση με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: Η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών»,  στη οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, 0 πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός και ο πρόεδροςτου ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, συμμετείχαν στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε πρόσφατες και επικείμενες νομοθετικές εξελίξεις, όσο και στο ηλεκτρονικό σύστημα e-Adeies: “Η σύγχρονη εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών επιτυγχάνει την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη διαδικασία της εξυπηρέτησης του πολίτη. Με το λειτουργικό αυτό μέτρο μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετό χρόνο και κόστος, ενώ εξασφαλίζουμε και ισοτιμία” σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, προανήγγειλε  μια σημαντική αλλαγή  που θα είναι η δυνατότητα τροποποίησης του ακινήτου κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς: “Δηλαδή, θα τακτοποιούνται περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι καντίνες, που μετακινούνταν προκειμένου να μην ισχύει το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Τα γραφειοκρατικά παράθυρα για αυθαιρεσίες πλέον δεν θα υπάρχουν.”

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε  επίσης, ότι θα εισαχθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα λαμβάνεται υπόψη το πρωτόκολλο συμμόρφωσης, δηλαδή ο πολίτης να μπορεί να κατεδαφίζει το αυθαίρετο και να μην πληρώνει πρόστιμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Στασινός ανακοίνωσε ότι “κατά το διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έγιναν οι πρώτες 1.632 πράξεις, δηλαδή προεγκρίσεις, τελικές άδειες η άδειες μικρής κλίμακας, στην Κεντρική Μακεδονίας, ενώ σε ολόκληρη την χώρα ξεπερνούν τις 10.000”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το σύστημα βοηθά στην αλλαγή νοοτροπίας πολιτών και μηχανικών, καθώς όλα θα ακολουθείται πλέον μια αντικειμενική διαδικασία σε συγκεκριμένο χρόνο.

Στην “εξυγίανση” του χώρου, επικέντρωσε τη δική του παρέμβαση ο κ. Μπίλλιας και τόνισε ότι “κάθε συνάδελφος θα καταθέτει τη μελέτη και όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται θα ολοκληρώνονται άμεσα σε διάστημα έως μίας εβδομάδας”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε αναλυτική παρουσίαση του συστήματος e-Άδειες από στελέχη του ΤΕΕ.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος μηχανικών, προϊσταμένων και υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών.

Comments are closed