Ο ενεργειακός τομέας ενώνει τη Ν.Α. Ευρώπη – Τhessaloniki Summit 2018

Πηγή εικόνας: ypodomes.com

Σε πυρήνα της συνεργασίας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης εξελίσσεται ο τομέας της ενέργειας, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής θεαματικής ενότητας, της συνόδου Thessaloniki Summit 2018.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Άνα Μπίρτσαλ έκανε λόγο για τομέα πρώτης προτεραιότητας, καθώς, αποτελεί ένα «σημείο αναφοράς» της συνεργασίας που ήδη «ξεδιπλώνεται» μεταξύ χωρών της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση σ’ αυτήν που αναπτύσσεται μεταξύ Ρουμανίας – Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας.

Τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Ένα απ’ αυτά είναι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του λιγνίτη στο 17% και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο.

Στρατηγικό έργο χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν – Άμπα, ο αγωγός που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και παρουσίασε τις αλλαγές που συντελούνται στην ενεργειακή αγορά του Ισραήλ, αλλαγές που καθιστούν την αγορά επενδυτικό προορισμό. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναμένεται, σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν, να αποτελέσουν κυρίαρχη πηγή τροφοδοσίας τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας, παρουσίασε τους βασικούς αξονες του ενεργειακού σχεδιασμού της ΝΔ, λέγοντας πως στόχος είναι ο ενεργειακός τομέας να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Μαρίνος Χριστοδουλίδης, επισήμανε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου παρέχει σημαντικές προοπτικές για προμήθεια ενεργειακών πόρων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στα Βαλκάνια από νέες πηγές φυσικού αερίου. Τόνισε, δε, ότι, η συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου – Αιγύπτου, επανενισχύει τις προσπάθειες των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να αναπτύξουν σημαντικές συνέργειες.

Ο ιδρυτικός πρόεδρος του Greek Energy Forum Αλέξανδρος Λαγάκος, σημείωσε, ότι έως το 2040 το αέριο θα είναι το ορυκτό που θα αναπτύσσεται πιο γρήγορα και μετά θα έχει υπερκεράσει τον άνθρακα και θα γίνει η δεύτερη πιο σημαντική ενεργειακή πηγή στον πλανήτη.

Η διευθύντρια του TAP στην Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, τόνισε, ότι το έργο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ένα πολύ μεγάλο έργο ενεργειακής υποδομής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την Ελλάδα, σημείωσε, ότι έχουν διαμορφωθεί 540 από τα 550 χιλιόμετρα της όδευσης, ενώ για τις τρεις χώρες που «περνά» ο αγωγός και κατασκευάζεται, είπε πως έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 80%.

Comments are closed