Παράταση της έκπτωσης 20% στις δηλώσεις του Ν. 4495/2017 και της ανάρτησης σχεδίων του Ν.4178/2013

Την παράταση ως το τέλος του 2018 της έκπτωσης 20% στις δηλώσεις που υπάγονται στο νόμο Ν.4495/2017 και της προθεσμίας ανάρτησης των σχεδίων που προβλέπει ο νόμος Ν.4178/2013 για τα αυθαίρετα, ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Στην επιστολή του προέδρου του Τμήματος κ. Πάρι Μπίλια, επισημαίνονται τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στο έργο των μηχανικών από διατάξεις που παραμένουν ασαφείς.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής προς τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ),  γίνεται καθημερινά δέκτης πλήθους  ερωτημάτων και αποριών συναδέλφων μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών, που αφορούν στην εφαρμογή νόμων, διευκρινιστικών εγκυκλίων κ.λ.π.  και μάρτυρας  της αγωνίας τους να ερμηνεύσουν και εμπρόθεσμα να φέρουν σε πέρας τις υποθέσεις που αναλαμβάνουν.

Στο πλαίσιο του ρόλου του σε σχέση με τα μέλη του και την Πολιτεία, έχει  επανειλημμένα αποστείλει ερωτήματα, ζητώντας διευκρινιστικές εγκυκλίους, πολλές από τις οποίες έχουν εκδοθεί, με βασικά όμως ζητήματα, ακόμη να ζητούν απαντήσεις.

Στο παραπάνω πνεύμα και αναγνωρίζοντας σε κάθε περίπτωση την προσπάθεια που καταβάλλεται από το υπουργείο –θέτοντας καταληκτικές ημερομηνίες- για τη διευθέτηση ενός τόσο δύσκολου, όσο και ευαίσθητου συνάμα, θέματος όπως είναι τα αυθαίρετα, εισηγούμαστε  τα εξής:

  • Παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους της έκπτωσης 20% στις δηλώσεις που υπάγονται στο νόμο Ν.4495/2017.
  • Παράταση, τουλάχιστον ενός εξαμήνου, σχετικά με την υποχρέωση ανάρτησης των σχεδίων του Ν.4178/2013.

Οι ανωτέρω παρατάσεις κρίνονται ως αναγκαίες καθώς αρκετά από τα ζητήματα, που έχουν τεθεί αρμοδίως προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του νόμου, δεν ακόμη έχουν απαντηθεί.

Επιπλέον, οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Ν.4495/17 βάσει του Αρθρ.34 του Ν.4546/16-6-18, αλλά και η καθυστερημένη, σε σχέση με την έναρξη εφαρμογής του νόμου, Υπουργική Απόφαση 19409-1507/11-5-18 περί στατικής επάρκειας, επέφεραν καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δηλώσεων, γεγονός που κατά τη γνώμη μας καθιστά αναγκαίες τις προαναφερόμενες ζητούμενες παρατάσεις.

Comments are closed