Τα μεγάλα αγκάθια που περιμένουν λύσεις στο δρόμο για οριστικούς δασικούς χάρτες

Του Στέργιου Διαμαντόπουλου, Δασολόγου ΑΠΘ

Η διαδικασία κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών για το σύνολο της ώρας εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα αυτή την περίοδο. Η πολιτεία επιμένει και καλά κάνει για την ολοκλήρωση [ μαζί με την κτηματογράφηση ] μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν επί 50 και πλέον χρόνια στα συρτάρια και στα λόγια.

Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και με πολλά καυτά μέτωπα που πρέπει να λυθούν και είναι όλα αυτά που δημιουργήθηκαν με την ανοχή αν όχι με την σιωπηρή προτροπή της πολιτείας από την μεταπολίτευση και μετά κυρίως.

Η διαδικασία όμως αυτή σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει επί της αρχής να τηρεί με ευλάβεια και να προασπίζεται την κανονικότητα, την ισονομία , και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Επίσης πρέπει να αναλαμβάνει τις διαχρονικές ευθύνες της , όπως και οι πολίτες τις δικές τους . Σε αυτό το πλαίσιο οι Δασικοί Χάρτες ανέδειξαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία πληθώρα προβλημάτων που όλοι ξέραμε  και  στις μεταξύ μας σχέσεις συνομολογούσαμε.

Τα μεγαλύτερα , σύνθετα και πολύπλοκα θέματα που αναδείχτηκαν και περιμένουν λύσεις  είναι ,

1.Αυτά που έχουν να κάνουν με την παρά τον νόμο οικοδόμηση δασών και δασικών εκτάσεων η με ΜΗ εγκεκριμένους οικισμούς.

2.Αυτά που έχουν να κάνουν με την εκχέρσωση δασών και δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση.

3.Αυτά που έχουν να κάνουν με εκτάσεις που κάποτε ήταν γεωργικές και σήμερα λόγω παραίτησης από την γεωργική δραστηριότητα έχουν δασωθεί.

4.Με την μορφή γής που παρουσιάζεται η  δεν παρουσιάζεται  ως Χορτολιβαδική στους δασικούς χάρτες

5.Με την έλλειψη ‘’ισχυρών’’ συμβολαίων ιδιοκτησίας από  τους ιδιώτες  και χρήσης της εκμετάλλευσης εκτάσεων που έχουν δασικό η χορτολιβαδικό χαρακτήρα στον δασικό χάρτη

6.Με την εφαρμογή η μη του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου που σε κάποιες περιοχές υφίσταται και σε κάποιες υποτίθεται ότι δεν υφίσταται.

Θέλω να μείνω όμως σήμερα στο πρώτο θέμα που είναι ίσως και το πιο μεγάλο και σοβαρό, διότι αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος  της κοινωνίας μας .

Η πολιτεία για να λύση τα θέματα αυτά θεσμοθέτησε διάφορες διατάξεις , εγκυκλίους και εργαλεία.

Το πρώτο και μεγαλεπήβολο είναι αυτό των Οικιστικών Πυκνώσεων , μιας Ελληνικής πατέντας για ‘’υποτιθέμενους οικισμούς’’ που έχουν δομηθεί παρανόμως  μέσα σε Δάση και Δασικές εκτάσεις. Το ΣτΕ με την πρόσφατη  απόφαση της ολομέλειας , έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους συνταγματική διάσταση δηλ. αποφάσισε με απλά λόγια ότι δεν μπορεί να αλλάξει χρήση ένα Δάσος η δασική έκταση με σκοπό την οικοδόμηση.

Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό της πολιτείας ήταν του ποδιού που λέμε χωρίς καμία σοβαρή τεκμηρίωση και χωρίς να ξέρουμε το μέγεθος , την ποιότητα και την χωροταξία του προβλήματος.

Για αυτό θα δείτε ότι πολλοί Δήμοι,  δήλωσαν ως οικιστικές πυκνώσεις κτισμένες περιοχές που δεν ήταν ΠΟΤΕ δασικές. Δείτε εικόνες  από την Θεσσαλονίκη όπου από τα 19.000 στρ. που δηλώθηκαν ως οικιστικές πυκνώσεις το 85-90% είναι σε περιοχές που ποτέ δεν ήταν δασικές. [ βλέπε σχετικές εικόνες ]

Το δεύτερο είναι η εξαίρεση όλων των οικισμών από την διαδικασία ανάρτησης και άρα και κύρωσης. Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα , γιατί σε αυτές τις  περιοχές που έχουν εξαιρεθεί υπάρχουν και περιοχές που είναι ΜΗ εγκεκριμένοι οικισμοί , δηλ. οικισμοί που δεν εξετάστηκε ποτέ η μορφή της βλάστησης πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν . Τρανταχτό παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή ΣΑΝΗ στην Χαλκιδική και αρκετοί οικισμοί ανά την Ελλάδα προϋφιστάμενοι του 23.

Τα θέματα αυτά όπως καταλαβαίνετε μαζί με τα παραπάνω αναφερόμενα αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της απόκτησης κυρωμένων δασικών χαρτών και αγγίζουν  βασικά άρθρα και αξίες του Συντάγματός μας .

Η λύση τους είναι δύσκολη , πολύπλοκη και απαιτεί να μελετήσει  κανείς σοβαρά και σε βάθος τις λεπτομέρειες και όλες τις πτυχές των θεμάτων ,  υπό το πρίσμα των θεμελιωδών αρχών  της προστασίας του δημόσιου πλούτου , του περιβάλλοντος και της χρηστής διοίκησης.

Έχει στα χέρια της η πολιτεία  και μάλιστα ψηφιακά όλα τα στοιχεία  για να μελετήσει σοβαρές λύσεις και να προδιαγράψει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται όμως να σκεφτεί πιο πολύπλοκα και πιο σοβαρά. Μπορεί να το κάνει ??

Δεν ξέρω αν μπορεί , αλλά πρέπει όμως να το κάνει για το καλό όλων μας. Οι επιστήμες και οι νέες τεχνολογίες και αξιολογούν και προτείνουν  σήμερα λύσεις σε πολύπλοκα και δύσκολα προβλήματα.

Comments are closed