Έργα τουρισμού και αειφορία – Ο ηθικός ρόλος του μηχανικού

του Σωτήρη Μυλωνα*

Το έτος 2017 έχει ανακηρυχθεί ως παγκόσμιο έτος αειφόρου τουρισμού από τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού (ΠΟΤ). Η περιβαλλοντική προστασία, η ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας, η προστασία του ανθρωπίνου κεφαλαίου και η οικονομική ευημερία αποτελούν τους βασικές άξονες της αειφορίας και μέρος κάθε επιχειρηματικής αειφορικής στρατηγικής. Για την Ελλάδα η εφαρμογή των πρακτικών της αειφορίας στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία και οι όσες υποδομές δημιουργούνται στρέφονται γύρω από αυτόν. Έτσι, δεν είναι και λίγοι οι μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού είτε με κατασκευαστικό ρόλο, είτε με συμβουλευτικό ρόλο είτε ως τεχνικοί ασφαλείας ή άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

Προκειμένου να προωθηθεί η αειφορία σε κάθε έργο που σχετίζεται με τον τουρισμό, είτε μικρό είτε μεγάλο, ο μηχανικός θα πρέπει να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια με ήθος και να κατευθύνει τους πελάτες τους και όχι απλά να δέχεται εντολές, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο τις αρχές της αειφορίας στην εργασία του.

Οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το επάγγελμα του μηχανικού σε θέματα αειφορίας είναι οι παρακάτω:

Αρχή 1: Κάνε το σωστό έργο, project. Κάθε έργο θα πρέπει να είναι σύννομο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, να εξυπηρετεί τις επιχειρηματικές ανάγκες που σχεδιάζεται χωρίς να βλάπτει την τοπική κοινωνία. Ο μηχανικός θα πρέπει με ευρεία σκέψη να μπορεί να δει τη μεγαλύτερη εικόνα και τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) του κάθε έργου που σχεδιάζει είτε κατασκευάζει, επιλέγοντας τις βέλτιστες λύσεις.

Αρχή 2: Κάνε το έργο σωστά και σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας. Σε κάθε έργο από τη φάση του σχεδιασμού μέχρι και τη φάση της κατασκευής και λειτουργίας του, ο ρόλος του μηχανικού είναι ουσιαστικός και κρίσιμος. Για την εισαγωγή της αειφορίας σε κάθε τεχνικό έργο ο μηχανικός θα πρέπει να εφαρμόζει τις αρχές της τέχνης, της επιστήμης και της ηθικής όπως επίσης την αρχή της σκέψης του κύκλου ζωής περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αυξάνοντας παράλληλα την οικονομική απόδοση.

Μερικά από τα κριτήρια σχεδιασμού, μελετών και κατασκευής έργων τουρισμού με τις αρχές της αειφορίας που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις και περιορισμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων είναι:

 

  • Η πλήρης εφαρμογή της τεχνικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των δυνατοτήτων που δίνονται μέσω αυτών κάνοντας εμπράκτως το κάτι παραπάνω π.χ. αξιοποίηση ΝΟΚ, ΚΕΝΑΚ
  • Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα π.χ. χρήση εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ανάκτηση θερμότητας κτλ.
  • Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης χρήσης του νερού και άλλων πόρων π.χ. αποδοτικές εγκαταστάσεις παροχής νερού, αποδοτική άρδευση κ.α.
  • Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων π.χ. λύσεις επαναχρησιμοποίησης νερού και λυμάτων, υποδομές και χώροι για τη διαχείριση των αποβλήτων κ.α.
  • Η επιλογή λύσεων τεχνολογίας και αυτοματισμών με την ταυτόχρονη εκπαίδευση του χρήστη σε θέματα χειρισμών και συντήρησης
  • Η μείωση οποιουδήποτε ρίσκου που σχετίζεται με την αειφορία, είτε περιβαλλοντικού, είτε κοινωνικού είτε οικονομικού
  • Η χρήση τοπικών πόρων, υλικών και ανθρωπίνου δυναμικού

 

Η εφαρμογή της αειφορίας, όπως συνοπτικά περιγράφεται παραπάνω μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από ευκαιρίες για τον κλάδο των μηχανικών αλλά και σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης και ανάπτυξης τον κλάδο του τουρισμό. Καθώς τα θέματα αειφορίας είναι κυρίαρχα στην ατζέντα του 2017 για τον τουρισμό, ο μηχανικός θα πρέπει να αναπτύξει την αειφορία και την ηθική στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

 

*Ο Σωτήρης Μυλωνάς, είναι Πολιτικός Μηχανικός και κάτοχος ΜΒΑ. Δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης της αειφορίας στον τουρισμό από το 2004 σε περισσότερες από 10 χώρες αναλαμβάνοντας συμβουλευτικά έργα και πιστοποιήσεις.

Comments are closed