Αυτοί είναι οι 6 νέοι κανόνες του επιχειρείν

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay, CC0 Public Domain

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay, CC0 Public Domain

O κόσμος βρίσκεται στη μέση μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, γράφει στο “Linkedin Pulse” o Alan Murray, ένας από τους βασικούς συντάκτες του περιοδικού “Fortune” και συνεχίζει: “Η νέα αυτή επανάσταση είναι συνδεδεμένη με την τεχνολογία, η οποία διασυνδέει τους πάντες και τα πάντα, οπουδήποτε και όλη την ώρα, σε ένα τεράστιο και έξυπνο δίκτυο διαδραστικών δεδομένων”.
Κατά τον Murray, η νέα βιομηχανική επανάσταση επαναπροσδιορίζει και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μπίζνες παγκοσμίως, διαμορφώνοντας τους εξής έξι νέους κανόνες για το επιχειρείν:

  1. Δεν χρειάζεσαι μεγάλο “φυσικό κεφάλαιο”*
    Η εταιρεία Alibaba μπορεί ν΄ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου λιανεμπορίου, αλλά δεν διαθέτει δική της απογραφή εμπορευμάτων. Η Airbnb έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πάροχο διαμονής του κόσμου, αλλά η ίδια δεν διαθέτει ακίνητα. Η Uber είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς, αλλά δεν έχει αυτοκίνητα στυν ιδιοκτησία της. Το πιάσατε το νόημα;

    *φυσικό κεφάλαιο είναι το απόθεμα του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και τα κτήρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών
  2. Το ανθρώπινο κεφάλαιο θα μετράει περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο
    Με λιγότερο φυσικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι γίνονται πιο πολύτιμοι. Χρειάζεται λοιπόν να εντοπίσεις τους ικανότερους και τους πιο κρίσιμους για την επιβίωση και πρόοδο της επιχείρησης και ν’ αναγνωρίσεις κλιμακούμενα την αξία τους. Αυτοί είναι η εταιρεία.
  3. Η φύση της απασχόλησης θα αλλάξει
    Κατά τον John Chambers, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της CISCO, “σύντομα θα βλέπουμε τεράστιες εταιρείες με μόνο δύο εργαζόμενους, τον CEO (σ.σ. διευθύνοντα σύμβουλο) και τον CIO (σ.σ. Chief Information Officer, επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής)”. ΟΚ, ίσως ο Chambers υπερβάλει λιγάκι. Αλλά δεν υπερβάλει πολύ…
  4. Οι νικητές θα κερδίζουν περισσότερα και οι υπόλοιποι θα παλεύουν σκληρότερα για ό,τι μένει
    Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα συχνά εξασφαλίζουν περιουσίες στους δημιουργούς τους, αλλά στην πορεία μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρους κλάδους. ‘Η όπως το έχει θέσει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey, “οι τεχνολογικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις που βασίζονται στην τεχνολογία καταστρέφουν -σε βάρος όσων [επιχειρήσεων] αντικαθιστούν- μεγαλύτερη αξία από αυτή που δημιουργούν για τον εαυτό τους”.
  5. Οι μεγάλες εταιρείες θα ζουν λιγότερο
    Η μέση διάρκεια ζωής των εταιρειών του δείκτη Standard & Poors 500 έχει ήδη μειωθεί στα 20 χρόνια σήμερα από 61 χρόνια το 1958. Και θα μειωθεί περισσότερο
  6. Η πνευματική ιδιοκτησία δεν γνωρίζει φυσικά σύνορα. Κι αυτό σημαίνει ότι καθώς ολοένα και περισσότερη από την αξία των σύγχρονων εταιρειών προέρχεται από την πνευματική ιδιοκτησία, το εισόδημά τους μπορεί εύκολα να …εκτραπεί προς φορολογικούς παραδείσους (τουλάχιστον μέχρι οι αρχές στον δυτικό κόσμο να συνετιστούν και “να φτιάξουν το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα” όπως λέει ο Murrey).

Άρθρο με πληροφορίες από το Linkedin Plus

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο και δείτε ενδιαφέροντα links για το ίδιο θέμα ΕΔΩ (στην αγγλική γλώσσα)

Comments are closed