ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ ως πεδίο αρχιτεκτονικού και αστικού εκσυγχρονισμού

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press το νέο βιβλίο του καθηγητή Νίκου Καλογήρου που μέσα σε 336 σελίδες πραγματεύεται την υπόσταση της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ ως πεδίου αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού.

Από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο του 1917-21, η οργάνωση της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. σηματοδότησε, με τη συνολική της σύνθεση και με χαρακτηριστικά κτήίρια-τοπόσημα, την αστική ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων λειτούργησε διαχρονικά ως καταλύτης για τις διαδοχικές φάσεις του εκσυγχρονισμού της πόλης και της κοινωνίας. Το βιβλίο εστιάζει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ., στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της νεοελληνικής πόλης, ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Με αυτή την οπτική, η αρχιτεκτονική διευθέτηση σχετίζεται με την ευρύτερη παιδευτική λειτουργία του Αριστοτελείου στο πλαίσιο του ιδιόμορφου αστικού εκσυγχρονισμού της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με διαχρονική, πολυπολιτισμική παρουσία.

Η πρώτη εκπαιδευτική χρήση στην περιοχή έγινε με το διδακτήριο που σχεδιάστηκε από τον Β. Ποζέλι το 1888 (κτήριο της σημερινής Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής). Η εικόνα που διαμορφώθηκε, στα 90 έτη συνεχούς λειτουργίας, είχε την αφετηρία της στο πρώτο συνολικό πολεοδομικό σχέδιο του Ε. Εμπράρ (1917-21), που προέβλεπε τη δημιουργία πανεπιστημίου στη σημερινή θέση.

Η σημαντικότερη περίοδος ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε από τις αμιγείς επιτεύξεις του μεταπολεμικού μοντερνισμού, που έδωσαν το κυρίαρχο στίγμα στο σύνολο σχηματίζοντας μια νησίδα μοντέρνας σύνθεσης, με μοναδικά έργα αρχιτεκτόνων όπως οι Π. Καραντινός, Ν. Κακούρης, Κ. Παπαϊωάννου και Κ. Φινές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι πρόσφατοι μετα νεωτερικοί πειραματισμοί και οι χωρικές συνθέσεις. Ο Νίκος Καλογήρου είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατηγορία : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Έτος έκδοσης : 2017
Διαστάσεις : 21×26
Αριθμός σελίδων : 336
ISBN : 978-960-12-2315-5

Comments are closed