ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Μέγαρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πέντε Διατηρητέα και ένα Σύγχρονο”

megaraΝοερή περιήγηση σε πέντε διατηρητέα και ένα σύγχρονο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων πραγματοποιούν οι μηχανικοί Μαργαρίτα Α. Βυζαντιάδου* και Αλέξανδρος Θ. Παπαγεωργίου** μέσα από τις 247 σελίδες του βιβλίου τους με τίτλο “Μέγαρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πέντε Διατηρητέα και ένα Σύγχρονο” (Κατηγορία: Ιστορία- Αρχιτεκτονική ISBN: 978-960-6796-91-3 Διάσταση 21 x 29,7 εκ. ,μαλακό εξώφυλλο, Αριθμός σελίδων 247 Έτος έκδοσης: 2015 Εκτός εμπορίου).
Μέσα από το βιβλίο αυτό καταγράφονται λεπτομέρειες της επενδυτικής πολιτικής του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στην περίοδο του μεσοπολέμου για την απόκτηση, ανοικοδόμηση και επέκταση κεντρικών κτιρίων στην Αθήνα, έργων σημαντικών αρχιτεκτόνων, καθώς και η ανάθεση ανοικοδόμησης κτιρίων σε διαπρεπείς αρχιτέκτονες της περιόδου αυτής. Αποτυπώνεται η αναλυτική περιγραφή πέντε διατηρητέων μεγάρων και το ιστορικό της ανέγερσης ενός σύγχρονου. Τα εν λόγω κτήρια τεκμηριώνονται ιστορικά και μορφολογικά, αναφέρονται οι δημιουργοί τους και άλλοι μηχανικοί, οι οποίοι συνετέλεσαν στην κατασκευή τους, παρουσιάζονται ανέκδοτα σχέδια μελετών και φωτογραφίες, δίνονται πληροφορίες για τις διαδικασίες ανέγερσής τους, για τη χρήση τους, καθώς και στοιχεία για την πνευματική, κοινωνική και εμπορική ζωή της πόλης των Αθηνών. Επίσης, παρατίθενται επιμέρους πληροφορίες για μελέτες και εργασίες συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασής τους, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια. Τα πέντε διατηρητέα μέγαρα είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η ανέγερση του σύγχρονου πολυώροφου μεγάρου σηματοδοτεί την αλλαγή του αστικού τοπίου αναδεικνύοντας διαφορετικούς προβληματισμούς από το μεσοπόλεμο έως την πρώτη μεταπολεμική εποχή.

*H Δρ Μαργαρίτα Α. Βυζαντιάδου είναι αρχιτέκτονας μηχανικός στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του ΥΠΕΣΔΑ (πρώην ΥΜΑΘ) και εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του ΜΤΠΥ (2006-2007) mvyzanti@gmail.com
**Ο Αλέξανδρος Θ. Παπαγεωργίου είναι πολιτικός μηχανικός τ. Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΜΤΠΥ.

Comments are closed