Δέκα πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι Brexit σημαίνει καταστροφή

Brexit

© Copyright Oast House Archive and licensed for reuse under this Creative Commons Licence.

“Ταφόπλακα” για τις τοπικές οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει η έξοδός του από την ΕΕ, καθώς ενδεχόμενο Brexit θα γονάτιζε πολλές βρετανικές πόλεις, σύμφωνα με επιστολή που υπέγραψαν οι ηγέτες των 10 μεγαλύτερων αστικών κέντρων εκτός Λονδίνου, προερχόμενοι από το κόμμα των Εργατικών.

Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσα στις πόλεις αυτές περιλαμβάνονται στο Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ και η Γλασκόβη στη Σκωτία. Σε όλα αυτά υπάρχει όμως και ο αντίλογος, καθώς οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την ΕΕ (“Vote leave”) υποστηρίζουν ότι οι πόλεις ευημερούσαν και πριν από την ένταξη στην ΕΕ.

“Η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν ταφόπλακα για τις τοπικές οικονομίες, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων” αναφέρεται στην επιστολή των δημοτικών συμβουλίων της λεγόμενης ομάδας των “Core Cities”, ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος, η οποία συνεχίζει: “Αν ψηφίσουμε υπέρ του Brexit, θα είναι αυτοί που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού: οι εργαζόμενοι άνθρωποι και όχι οι ηγέτες που υποστηρίζουν το leave, θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα. Μια ψήφος υπέρ του leave είναι ψήφος για σοβαρό οικονομικό ρίσκο. Απλά δεν αξίζει τον κόπο”.

Οι 10 πόλεις -Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ, Γλασκόβη, Μπρίστολ, Λίβερπουλ, Λιντς, Μάντσεστερ, Νιούκαστλ, Νότινγχαμ και Σέφιλντ- επισημαίνουν ακόμη ότι “στους δέκα δήμους και τις περιοχές που τις περιβάλλον, η εισδοχή της Βρετανίας στην ΕΕ δημιούργησε 63.000 θέσεις εργασίας και κατέστησε εφικτή τη διατήρηση άλλων 16.800.  Επίσης εισέφερε επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. στερλινών στις αστικές οικονομίες, μεταξύ άλλων για έργα υποδομής ζωτικού χαρακτήρα, όπως γραμμές τραμ και τμήματα οδικού δικτύου”.

Οι υπερασπιστές της αποχώρησης πάντως υποστηρίζουν ότι οι πόλεις στη Βρετανία ευημερούν παρά το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στην ΕΕ και όχι χάρη σε αυτό. Όπως λένε, η Βρετανία στέλνει κάθε εβδομάδα στην ΕΕ περί τα 350 εκατ. στερλίνες, χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να αποκτά κάθε εβδομάδα ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο νοσοκομείο…

Άρθρο με πληροφορίες από το BBC

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών, περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ

Comments are closed