Διεκδικήστε 1 εκατ. $ για μια επιχειρηματική ιδέα σχετική με “Συνωστισμένους Αστικούς Χώρους

crowded_urban_spaces
Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν 1 εκατ. δολάρια για να δώσουν υπόσταση στη δική τους κοινωνική επιχείρηση θα έχουν για πρώτη φορά φοιτητές και στην Ελλάδα στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Hult Prize Foundation. Το εν λόγω ίδρυμα είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση της νέας γενιάς κοινωνικών επιχειρηματιών. Ενθαρρύνει τα λαμπρότερα επιχειρηματικά μυαλά του κόσμου να αγωνιστούν σε ομάδες για να δώσουν λύσεις στα δυσκολότερα προβλήματα του κόσμου με καινοτόμες ιδέες για βιώσιμες start-up επιχειρήσεις.
Η πρόκληση που τέθηκε για το 2016 είναι …κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μηχανικών, αφού το θέμα του διαγωνισμού είναι οι “Συνωστισμένοι Αστικοί Χώροι”. Οι φοιτητές που επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να σχεδιάσουν τη δημιουργία βιώσιμων, επεκτάσιμων και ταχέως αναπτυσσόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων που θα διπλασιάσουν το εισόδημα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι κατοικούν σε συνωστισμένους αστικούς χώρους, συνδυάζοντας ανθρώπινους πόρους, εμπορεύματα, υπηρεσίες και κεφάλαιο.
Γιατί επιλέχθηκε αυτό το θέμα; Μέχρι το 2030, ανά τον κόσμο θα υπάρχουν πάνω από 41 μεγαπόλεις, με πληθυσμό άνω των 10 εκατ. κατοίκων. Στα επόμενα 15 χρόνια πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα κατοικούν σε μεγαπόλεις. Οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αποτελούν σήμερα περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά εισφέρουν πάνω από το 80% του ΑΕΠ.

Διαδικασία συμμετοχής
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει είναι τα εξής:

  1. Δημιουργεί ομάδα 3-4 ατόμων από το πανεπιστήμιο ή τη σχολή του/της. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές δημόσιων και ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προσοχή, τα μέλη της ομάδας πρέπει να προέρχονται όλα από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα
  2. Στέλνει mail στο hultprizegr@gmail.com με τα στοιχεία της ομάδας (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτά η ομάδα). Η προθεσμία για αυτή τη φάση του διαγωνισμού λήγει στις 5 Νοεμβρίου 2015.
  3. Περιμένει απάντηση για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό.

Τον Δεκέμβριο ο πρώτος τοπικός διαγωνισμός, τον Μάρτιο οι τελικοί
Η νικήτρια ομάδα της Ελλάδας θα μεταβεί απευθείας στους διεθνείς ημιτελικούς στο Λονδίνο για να παρουσιάσει τη πρότασή της. Ο τοπικός διαγωνισμός της Ελλάδας θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ οι τελικοί θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Μαρτίου 2016. Περίπου 50-60 ομάδες ανά περιφέρεια θα προχωρήσουν στη παρουσίαση των καινοτόμων ιδεών τους για start-ups σε μια εκτελεστική επιτροπή αποτελούμενη από εγχώριους CEOs, ηγέτες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και κοινωνικούς επιχειρηματίες.
Ένας τοπικός νικητής θα επιλεγεί ζωντανά στην λήξη της κάθε περιφερειακής τελικής εκδήλωσης και η ομάδα του θα γίνει μέλος του Clinton Global Initiative για έναν χρόνο και θα έχει την ευκαιρία να περάσει το καλοκαίρι στη Βοστώνη, στο Hult Prize Accelerator, ένα καινοτόμο εκκολαπτήριο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

“If you can create a real business, the beginning of a prototype, you can change the world.”, Muhammad YunusNobel Peace Prize Winner

“If you can create a real business, the beginning of a prototype, you can change the world.”, Muhammad YunusNobel Peace Prize Winner

Στο Hult Prize Accelerator θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο ετήσιο Clinton Global Initiative Meeting στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016. Στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα παραθέσει τους παγκόσμιους τελικούς του Hult Prize, όπου οι τοπικοί νικητές θα παρουσιάσουν τις ιδέες για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τους μπροστά σε ένα κοινό παγκόσμιας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του Muhammad Yunus, ο οποίος μαζί με άλλους αξιοσημείωτους παγκόσμιους ηγέτες θα διαλέξει και θα απονείμει το Hult Prize στη νικήτρια ομάδα, μαζί με 1 εκατομμύριο δολάρια ως κεφάλαιο εκκίνησης.
Οι νικητές του Hult Prize θα ξεκινήσουν αμέσως να δουλεύουν για την υλοποίηση και τη προώθηση της νεοσύστατης κοινωνικής τους επιχείρησης. Το Hult Prize Accelerator και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν, να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν τη νικήτρια ομάδα, όσο αυτή προχωράει με την εφαρμογή της ιδέας για τη start-up επιχείρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.hultprize.org

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό πίσω από το φετινό θέμα

Διαβάστε ΕΔΩ τις συχνότερες ερωτήσεις κι απαντήσεις για τον διαγωνισμό

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο για τους νικητές του διαγωνισμού του 2013

Comments are closed