Επένδυσε σήμερα για να μπορείς να θρέψεις τον πληθυσμό σου σε 30 ή 50 χρόνια

Στην εποχή μας εξακολουθεί να σημειώνεται μια μετανάστευση από την ύπαιθρο στην πόλη, που δεν έχει προηγούμενο. Μια μετανάστευση εξαιρετικά μαζική -κι ας μην είναι πλήρως ορατή ώς προς το μέγεθός της.

Σήμερα, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7,4 δισ. ανθρώπων, υπολογίζεται ότι ζουν σε αστικές περιοχές. Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε σχεδόν 70%, κάτι που σημαίνει ότι οι πόλεις θα αποκτήσουν άλλα 3 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Πρακτικά, αυτό ισοδυναμεί με το να προστεθούν στον πλανήτη άλλες 150 πόλεις στο μέγεθος του Πεκίνου, του Μουμπάι ή του  Mexico City. ‘Η με έναν  πληθυσμό ανθρώπων δεκαπλάσιο του πληθυσμού των ΗΠΑ, που θα μετακομίσει σε περιοχές υψηλής συγκέντρωσης. Θα είναι λοιπόν μεγάλη υπόθεση να θρέψεις όλους αυτούς του ανθρώπους, τόσο μακριά από τι χωράφια όπου παράγεται η τροφή.

Δεν είναι μυστικό ότι καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται, οι άνθρωποι στρέφονται σε διατροφή πιο πλούσια σε ζωϊκές πρωτεΐνες και φρέσκα προϊόντα. Τα εισοδήματα τείνουν να είναι υψηλότερα για τους αστικούς πληθυσμούς, από ό,τι για για εκείνους της υπαίθρου, οπότε οι κάτοικοι των πόλεων τρώνε περισσότερα από αυτά τα φαγητά.

Κι όλα αυτά θα συμβαίνουν παράλληλα με την ανάγκη προστασίας των καλλιεργειών από παράσιτα, ζιζάνια, επιδημίες και την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σήμερα σε έρευνα και ανάπτυξη για τα τρόφιμα και τη γεωργία. Οχι αύριο, σήμερα.

Σύμφωνα με έρευνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι δημόσιες επενδύσεις χωρών με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, σε έρευνα και ανάπτυξη για τα τρόφιμα και τη γεωργία, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες ανεπτυγμένων κρατών υψηλών εισοδημάτων, όπως η ΗΠΑ και η Αυστραλία. .

Αν οι χώρες υψηλού εισοδήματος θέλουν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στη θρέψη του πλανήτη, τότε θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα την επενδυτική τους πολιτική στο συγκεκριμένο πεδίο, δεδομένου ότι, σε πραγματικούς όρους, οι επενδύσεις τους μειώνονται σταθερά για πάνω από μία δεκαετία. Τα αποτελέσματα των σημερινών επενδύσεων θα αργήσουν να αποδώσουν καρπούς, αλλά όταν έρθει η ώρα, τα οφέλη θα είναι θεμελιώδη. ‘Ο,τι κάνουμε σήμερα, θα έχει επιπτώσεις στα τρόφιμα και τη γεωργία για τα επόμενα 20,30 ή και 40 χρόνια, γι΄ αυτό και η επένδυση τώρα είναι εξαιρετικής σημασίας, παρατηρεί ο Dr. Pardey, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μinnesota, σε άρθρο του στο National Geographic.

Άρθρο με πληροφορίες από το National Geographic.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed