Επτά προτάσεις για την άμεση επανεκκίνηση της οικοδομής

Του Γιώργου Στασινού, Προέδρου ΤΕΕ

Αποτελεί κοινή παραδοχή και επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία ότι η οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια διέρχεται τεράστια κρίση και η πτώση είναι μεγαλύτερη από 90% με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε πάνω από 100 επαγγέλματα, αλλά και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Γιατί η αλήθεια είναι ότι παρά τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που υπήρχαν ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν διαχρονικά κρίσιμος για την ανάπτυξη της χώρας. Βεβαίως πολλοί «πιπιλίζουν» την καραμέλα της ανάπτυξης, αλλά με λόγια δεν διορθώνεται τίποτα. Ούτε μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα υπάρχει «οργασμός» οικοδομικής δραστηριότητας, χωρίς να έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα και χωρίς να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα για την επανεκκίνηση αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου. Θα προσπαθήσω συνοπτικά να παρουσιάσω συγκεκριμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαναδραστηριοποίηση του κλάδου και την ενίσχυση της οικονομίας:

  1. Έκπτωση 50% στον φόρο που προκύπτει από κέρδη από νέα οικοδομική δραστηριότητα για την επόμενη τριετία.
  2. Επιπλέον έκπτωση 30% για κατασκευή νέων κτιρίων ενεργειακής κατηγορίας Α+.
  3. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών για ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον δύο ενεργειακών κατηγοριών κτιρίου ή ιδιοκτησίας.
  4. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νέα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα.
  5. Μείωση του χρόνου αποσβέσεων των ακινήτων.
  6. Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για visa (μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή) μετά από αγορά ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και δίνοντας κίνητρα σε γραφεία εξωτερικού που επιτυγχάνουν την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 πωλήσεων.
  7. Καθιέρωση για 3 χρόνια της golden visa (Ελληνική ιθαγένεια) για επένδυση τουλάχιστον 2.500.000 ευρώ.

Η θέσπιση των παραπάνω μέτρων, ταυτόχρονα με την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, δηλαδή την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών που εφαρμόζεται τους τελευταίους δύο μήνες και τη θέσπιση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη που θα περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για κάθε αδειοδότηση, θα ενίσχυε σημαντικά την οικοδομική δραστηριότητα και φυσικά την αληθινή ανάπτυξη που πραγματικά χρειάζεται η χώρα άμεσα.
Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος να περιμένουμε για να λάβουμε μέτρα για να ενεργοποιηθούν σημαντικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της οικοδομικής δραστηριότητας. Απαιτούνται ολοκληρωμένα μέτρα που θα μπορούν να φέρουν άμεσα οικονομικά αποτελέσματα και σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης. Ελπίζω η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση, αντί να παραμένει απαθής στο δρόμο προς τις κάλπες.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Comments are closed