Η αναζήτηση συνεχίζεται

Η αναζήτηση του Δημόσιου Χώρου δεν ξεκίνησε με το 1ο Συνέδριό μας και φυσικά δεν σταματά στο 2ο. Διευρύνεται, όπως υποδηλώνει το + του τίτλου, εξελίσσεται, όπως υπαγορεύουν οι συνθήκες κοινωνικές – οικονομικές  – θεσμικές – τεχνολογικές, προσαρμόζεται  στις  νέες  σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού, όπως αναδιαμορφώνονται  με την διαρκώς αυξανόμενη επίδραση του διαδικτύου στην ζωή μας.

Τα δύο συνέδρια είναι σταθμοί  και σημεία αναφοράς στην πορεία του ΤΕΕ/TKM, δηλαδή  μία αδιάλειπτη  αλληλουχία  μελετών, συνεργασιών, πρωτοβουλιών,  προτάσεων, συνθέσεων, αρνήσεων,  δράσεων, επιτυχιών και φυσικά αποτυχιών.

Σε αυτή την πορεία, εμείς οι άνθρωποι  του ΤΕΕ,  προσεγγίζουμε τον Δημόσιο Χώρο όχι  ως  πεδίο  επίδειξης περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας και οραματικών προσεγγίσεων αλλά  ως βασική αστική υποδομή:

  • Θέατρο της δημόσιας ζωής, πλαίσιο της συλλογικής καθημερινότητας αλλά και των ιστορικών γεγονότων.
  • Δίκτυο κοινής ωφέλειας, πρώτης προτεραιότητας,  για τη λειτουργία της πόλης στην καθημερινότητά της αλλά κυρίως σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σεισμοί, για την εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισής τους
  • Χώρο ανοιχτό προς τα στοιχεία της φύσης, που επιτρέπει δηλαδή την παρουσία τους  µέσα στο δοµηµένο περιβάλλον αλλά και την εκτόνωσή  των ακραίων εκδηλώσεών τους, των οποίων γινόμαστε συχνά  πλέον μάρτυρες  και στην ήπειρό μας.
  • Στοιχείο που χαρακτηρίζει τις Μητροπόλεις του κόσμου.

Για εμάς στο ΤΕΕ, ο στόχος είναι  περισσότερος και υψηλής ποιότητας ελεύθερος Χώρος,  περισσότερο πράσινο, αλλά κυρίως Ενοποιημένο και Συνεχές Δίκτυο Ελεύθερων Χώρων και Χώρων Πρασίνου.

Για την Θεσσαλονίκη, στο επόμενο Συνέδριο, θα μπορούμε σίγουρα να  μιλάμε για τουλάχιστον 3 βήματα που θα έχουν γίνει προς αυτόν τον στόχο:

Ένα: Για την  ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι, ως το Αγγελοχώρι.  Η επιτυχημένη συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έξι δήμων, δημιούργησε το «θεμέλιο» αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος. Ένα Ειδικό Χωροταξικό, τον «χάρτη» αυτής της αναπτυξιακής ένταξης του παραλιακού μετώπου στην τοπική οικονομία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δύο: Για την αναδιάταξη του χώρου της ΔΕΘ και τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου.

Τρία: Για την απόδοση στην πόλη του  Στρατοπέδου  Παύλου Μελά.

Ένα τέταρτο σημαντικό βήμα που δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί είναι οι αναπλάσεις  τμημάτων αστικού ιστού. Και για να μην υπάρξει καμία παρανόηση:  κατεδάφιση απαρχαιωμένου οικοδομικού όγκου και αντικατάστασή του με πράσινη επιφάνεια.

Η πόλη μας,  στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από την πυρκαγιά και το Σχέδιο Εμπράρ, έχει εξαντλήσει την φέρουσα ικανότητά της. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης. Σε αυτό εντάσσονται και το παραλιακό μέτωπο και ο χώρος της Έκθεσης και οι χώροι των Στρατοπέδων. Διάφοροι λόγοι απέτρεψαν μέχρι τώρα  τη συγκρότηση Μητροπολιτικής Διοίκησης, ωστόσο χώροι τόσο μεγάλης σημασίας για την πόλη και την περιοχή εμβέλειάς της δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται πολεοδομικά εργαλεία, που επανειλημμένα έχουμε προτείνει, όπως η τράπεζα Γης, η μεταφορά Συντελεστή δόμησης. Και αυτή δεν είναι μια άλλη συζήτηση αλλά ακριβώς στο κέντρο κάθε αποτελεσματικής προσέγγισης του ζητούμενου  «Δημόσιος χώρος»

Πάρις Μπίλλιας

Πρόεδρος ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Comments are closed