Η νέα πολιτική ηγεσία σε Υποδομές, Ενέργεια, Περιβάλλον και Χωροταξία

Ο μέχρι πρότινος Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ κ. Κώστας Α. Καραμανλής είναι ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργείου που έχει και την εποπτεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης,  ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κεφαλογιάνης, ο πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίας κ. Δημήτρης Οικονόμου, συνθέτουν μαζί με τον κ. Καραμανλή, τη νέα πολιτική ηγεσία του τομέα των υποδομών, της ενέργειας, της χωροταξίας και του περιβάλλοντος, στη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Α. Καραμανλής σπούδασε Ιστορία και Οικονομικά στο Hamilton College της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, αποφοίτησε από τη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών Διεθνών Σχέσεων Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστόνη. Από το 2002 ως το 2004 εργάστηκε στην ελβετική τράπεζα επενδύσεων UBS Warburg στο Λονδίνο. Τα τελευταία 10 χρόνια, εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος στη ναυτιλιακή επιχείρηση Mantinia Shipping, με έδρα τον Πειραιά. Παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σπούδασε στη Νομική Αθηνών και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια, ενώ  ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως δικηγόρος – ποινικολόγος ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2012 που εξελέγη για πρώτη φορά ήταν ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία).

Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και από τα πλέον διακεκριμένα στελέχη της ΝΔ.

Είχε συμμετοχή και σε προηγούμενες κυβερνήσεις υπό τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, σε ευαίσθητους τομείς.

Ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς με σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής οικονομικών της Κομισιόν αλλά και επικεφαλής του γραφείου του Γραφείου του Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αναλαμβάνει την την αποστολή της διάσωσης της ΔΕΗ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος και για θέματα χωροταξίας κ. Δημήτρης Οικονόμου είναι ομότιμο μέλος ΔΕΠ του Π.Θ. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), Ερευνητής γ’ βαθμίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning). Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγράψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.

Στο μεταξύ, συγχωνεύσεις και ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε υπουργεία, έφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με το πρώτο ΦΕΚ της θητείας της.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με διευρυμένες δραστηριότητες. Το νέο υπουργείο απορροφά αρμοδιότητες και υπηρεσίες από άλλα υπουργεία οι οποίες στο παρελθόν αποτελούσαν ταμπού, όπως για  παράδειγμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) από το υπουργείο Εργασίας, ακόμη και το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας καιΤεχνολογίας (ΕΔΕΤ), από το υπουργείο Παιδείας που υπάγεται σήμερα, όπως επίσης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η πιο σημαντική απορρόφηση υπηρεσιών ωστόσο είναι εκείνη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων,  τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ και το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας – «Ραπτάρχης». Με τον τρόπο αυτό το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκτά τον πρώτο λόγο στην αναδιοργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση  ολόκληρου του δημοσίου τομέα, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ακόμη  στο νέο υπουργείο μεταφέρεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Μεταφέρονται επίσης ως αρμοδιότητα τα νομικά πρόσωπα Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΛΔΟ) Α.Ε και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

Η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο μετονομάζεται σε υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταφέρονται μια σειρά διευθύνσεων που ανήκανε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Εμπορικής και Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οργανισμός Invest In Greece κ.ά.

Στο ίδιο υπουργείο  μεταφέρονται επίσης η η Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας, η Διεύθυνση Διπλωματίας Μέσων Ενημέρωσης καθώς και τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ.ά.

Υπό τον πρωθυπουργό σύμφωνα με το Π.Δ. αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την ΚΥΠ και το Εθνικό Τυπογραφείο.

Επίσης συγχωνεύονται τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής σε νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο νέο Υπουργείο.

Comments are closed