Κάνοντας πολιτική με τα …σκουπίδια στην Ουκρανία

Πηγή φωτογραφίας: Bart Everson

Η Λβιβ στη δυτική Ουκρανία κέρδισε τα περασμένα χρόνια τη θετική φήμη μιας γοητευτικής πόλης, με έκδηλη την ομορφιά της εποχής των Αψβούργων και αισθητή την παρουσία καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων με έντονο χρώμα και ζωντάνια. Πιο πρόσφατα ωστόσο, έγινε διεθνώς γνωστή για κάτι άλλο: τις στοίβες των σκουπιδιών σε σχεδόν κάθε πρόσφορη γωνιά.

Μήνες τώρα, από τον περασμένο Μάιο για την ακρίβεια, η Λβιβ πολεμάει για να ξεφορτωθεί τους εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων, που παράγει κάθε μέρα. Σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση, το πρόβλημα  ανακύπτει λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε κοντινούς χώρους υγειονομικής ταφής των εργαζομένων στην καθαριότητα (μεγάλη φωτιά σε χωματερή, η οποία είχε ώς αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, οδήγησε αντίστοιχες υποδομές να αρνηθούν την υποδοχή νέων απορριμμάτων). Συνέπεια; Λίγοι χώροι απομένουν, για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

Ως αποτέλεσμα, βουνά σκουπιδιών έχουν αναδυθεί στην πόλη των 750.000 κατοίκων. Σήμερα περίπου το 1/3 των χώρων συλλογής απορριμμάτων της πόλης είναι υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να ξεχειλίζει σε δρόμους και πεζοδρόμια και τους κατοίκους να ανησυχούν -σοβαρά πλέον- για τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι ζεστοί θερινοί μήνες.

Κατά ορισμένους, πάντως, η κρίση οδεύει σταδιακά προς τη λήξη της, μετά από συμφωνία μεταξύ περιφερειακών και τοπικών αξιωματούχων. Κάτοικοι και ακτιβιστές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την παράδοση σκουπιδιών στους χώρους υγειονομικής ταφής. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ομοσπονδιακές αρχές είχαν δώσει εντολή στους υπευθύνους διαχείρισης των  ΧΥΤΑ να μην επιτρέπουν την εναπόθεση απορριμάτων στους χώρους ευθύνης τους.

“Φτάσαμε στο σημείο να καταλάβουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε να μας καταλαμβάνουν τα σκουπίδια” δήλωσε ο δήμαρχος του Λβιβ, Andriy Sadovyy. Οπως συχνά συμβαίνει στην Ουκρανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, που έχει παλέψει για να αποκτήσει διαφάνεια, η πολιτική παραμένει μέρος της εικόνας. Το θέμα των απορριμμάτων έγινε αντικείμενο ενός ..πολιτικού ποδοσφαίρου, με τον Sadovyy να κάνει λόγο για εσκεμμένο φάουλ της κεντρικής κυβέρνησης του Κιέβου σε βάρος του Lviv. Κατά τον ίδιο, χρησιμοποιώντας ώς μοχλό πίεσης τα σκουπίδια, ο Ουκρανός Πρόεδρος Petro Poroshenko, προσπαθεί να τον αποδυναμώσει και να εκφοβίσει το πολιτικό του κόμμα, το  Samopomich (“Self Reliance”).

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς γίνεται πολιτική με …τα σκουπίδια, περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ

Comments are closed