Κίνδυνος απώλειας πόρων ΕΣΠΑ για τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων

Πηγή Φωτογραφίας: lagadas.net

Η κεντρική Μακεδονία διαθέτει την ωριμότητα μελετών ώστε να αξιοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, ωστόσο, πρέπει να βιαστεί για να μην χάσει το τελευταίο τρένο. Ταυτόχρονα ετοιμάζει σχέδιο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, που θα οδηγεί σε μηδενική ταφή και θα παράγει καθαρή ενέργεια.

Αυτό ανέφερε ο Συντονιστής του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) και γενικός διευθυντής ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, Χαράλαμπος Τσοκανής, με αφορμή την 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΣΔΑ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κεντρικό επίπεδο, υπάρχουν ακόμη εμπλοκές στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (που ψηφίστηκε το 2015), αλλά και των περιφερειακών των δήμων (2016), που καθυστερούν την επίτευξη στόχων που θέτει η ΕΕ για την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών και των οργανικών.

Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων εξαντλούνται και εάν τα χρήματα δεν απορροφηθούν γρήγορα σε εθνικό επίπεδο, θα χαθούν.

«Η εκχώρηση που έχει γίνει στην κεντρική Μακεδονία είναι στα 30 εκατομμύρια, αλλά υπάρχουν για τις μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας πάνω από 200 εκατομμύρια, και εμείς μπορούμε να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια γιατί υπάρχει ωριμότητα μελετών.” « Αν μέχρι το 2023 δεν γίνουν αυτά που πρέπει σε όλη τη χώρα, τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα χαθούν” επεσήμανε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο όραμα της κεντρικής Μακεδονίας, μαζί άλλους φορείς της βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, για το σχέδιο της Εγνατίας Διαχείρισης Αποβλήτων, μία τρίτης γενιάς διαχείρισης, όπως είπε. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πρόκειται να καταθέσουν οι παραπάνω φορείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την δημιουργία μίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, που έχουν ήδη περάσει από τα στάδια της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

«Στις παραπάνω περιφέρειες υπάρχει ένα υπόλειμμα γύρω στους 360.000 τόνους αστικών υπολειμμάτων, που δεν πρέπει να πάει σε ενταφιασμό, και προτείνουμε αυτό να πηγαίνει σε μία μονάδα για ενεργειακή αξιοποίηση, μετά από ανακύκλωση. Η πρόταση που θα κάνουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ολοκληρωμένη για την μονάδα που θα οδηγήσει σε μηδενική ταφή, ενώ ταυτόχρονα θα παράγεται ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και ατμός” ανέφερε. Το σχέδιο εκπονείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Μετσόβειο, και το ΕΚΕΤΑ.

Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε, ένα νέο πρόβλημα για την Ελλάδα, που ήδη απασχολεί σημαντικά τις χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, σχετικά με την διάθεση των ανακυκλώσιμων υλικών, εφόσον από το τέλος του 2017 η Κίνα – παγκόσμια δύναμη αποδοχής και επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών – έπαψε να δέχεται ανακυκλωμένα χαμηλής καθαρότητας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόνοι τέτοιου υλικού στις αποθήκες Το 87% των πλαστικών της ανακύκλωσης όλης της Ευρώπης διοχετεύεται στην Κίνα, η οποία έπαψε να δέχεται περίπου 24 κωδικούς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν έχουμε διέξοδο να αξιοποιήσουμε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα οι εναλλακτικές θα είναι είτε να τα ξαναθάβουμε ή να τα κάνουμε κάτι άλλο. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε από πέρσι και θα πρέπει και η χώρα μας να βρει εναλλακτικές λύσεις για το θέμα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη ορατό, θα γίνει το επόμενο διάστημα και είναι σοβαρό.

Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα  άμεσα να προνοήσει για την ανάπτυξη μίας εγχώριας βιομηχανίας που να επεξεργάζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα διαθέτει στην αγορά ως πρώτη ύλη αλουμινίου, χαρτιού, πλαστικού.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι έχουν ξεμπλοκάρει έργα υποδομών για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για την διαλογή των κάδων, δηλαδή την επεξεργασία και περαιτέρω ανάκτηση των ανακυκλώσιμων, τα οποία χρόνιζαν, όπως αυτό της Πελοπονήσου. Κάποια επίσης ολοκληρώθηκαν, όπως της δυτικής Μακεδονίας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της Ηπείρου και των Σερρών.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η ανακύκλωση από την διαλογή στην πηγή, όπως και να βελτιωθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά (να είναι υψηλής καθαρότητας) για να μπορούν να διατεθούν εύκολα στην αγορά.

Comments are closed