Καρότο και μαστίγιο από τους επενδυτές στο 1o Thessaloniki Summit

thessaloniki_summit_1

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα υποσχέθηκαν οι ομιλητές στο 1ο Thessaloniki Summit, αλλά εκτός από το καρότο κρατούσαν και …μαστίγιο: στην πλειονότητά τους, όσοι έκαναν λόγο για νέες επενδύσεις, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τα κακώς κείμενα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αλλά και να ζητήσουν σημαντικές βελτιώσεις στο επενδυτικό περιβάλλον, το φορολογικό σύστημα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Επενδύσεις 250 εκατ. στα επόμενα χρόνια από τον όμιλο Σαββίδη

Πάνω από 130 εκατ.ευρώ έχει επενδύσει ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ στα επόμενα χρόνια θα επενδύσει άλλα 250 εκατ.ευρώ σε προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Dimera, Αρτούρ Νταβιντιάν. Αναφερόμενος στις επενδύσεις, σημείωσε πως η ΣΕΚΑΠ, την οποία απέκτησε ο όμιλος πριν από λίγα χρόνια, πέρασε πέρυσι στην κερδοφορία, όπως και το ξενοδοχείο Makedonia Palace, το οποίο μάλιστα ανακαινίζεται στο πλαίσιο επένδυσης 10-12 εκατ.ευρώ. Επίσης ανέφερε πως ο όμιλος συμμετείχε επιτυχώς και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Νταβιντιάν υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα ένα επίσημο επενδυτικό πλαίσιο, με την εκάστοτε κυβέρνηση να ελέγχει ετησίως αν αντιστοιχούν οι προθέσεις των επενδυτών με την έμπρακτη επενδυτική δραστηριότητά τους και αν υπάρχει απόκλιση, να υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση. «Οι άμεσες επενδύσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την κυβέρνηση, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση» ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό να υπάρχουν φορολογικές ρυθμίσεις αναδρομικά, που αιφνιδιάζουν τους επενδυτές. «Οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο ευπρόσδεκτοι από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.

Ο Αρτούρ Νταβιντιάν του ομίλου Ιβάν Σαββίδη 

Ο Αρτούρ Νταβιντιάν του ομίλου Ιβάν Σαββίδη


Θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολ η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Κεφάλαια ύψους 700 εκατ.δολ. έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ενώ η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ.δολ., όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την επόμενη 20ετία 3 δισ.ευρώ. θα κατευθυνθούν σε φόρους και μισθούς εργαζομένων, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τους 2.200. Μόνο φέτος, δε, πληρώθηκαν 30 εκατ.ευρώ. σε ντόπιους προμηθευτές. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε και στις περιπέτειες της επένδυσης, τονίζοντας πάντως πως έχει 16 θετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η μεγαλύτερη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» σημείωσε.

Στο πάνελ διακρίνονται μεταξύ άλλων η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργος Μυλωνάς και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης 

Στο πάνελ διακρίνονται μεταξύ άλλων η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργος Μυλωνάς και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης


Χώρα χωρίς βιομηχανία είναι τενεκές ξεγάνωτος

«Χώρα χωρίς βιομηχανία είναι τενεκές ξεγάνωτος». Με την αφοπλιστική αυτή παραδοχή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, θέλησε να καταδείξει τη σημασία της βιομηχανίας για την Ελλάδα. Αν και τόνισε πως χάσαμε όλες τις φάσεις ανάπτυξης της βιομηχανίας και οι βιομηχανικές πολιτικές ήταν συνεχώς αποτυχημένες, εκτίμησε πως η χώρα μας μπορεί να έχει μια πρώτης τάξης βιομηχανία, αρκεί να καταλάβει τι είδους. Ανέφερε δε ως σημαντικά συστατικά για τη βιομηχανική ανάπτυξη το μορφωμένο, τεχνικά καταρτισμένο, αλλά και χαλαρό ανθρώπινο δυναμικό, που χαίρεται τη ζωή του, αλλά και την προϋπόθεση να ξεκινήσουμε να έχουμε τεχνολογικές απαιτήσεις από τα προϊόντα μας.

 

Να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, αλλά να δούμε και λύσεις από πλευράς της πολιτείας

«Ναι, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, όμως και η Πολιτεία πρέπει να λύνει προβλήματα στις επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους και δίνουν εργασία» σημείωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης. Ανέφερε μάλιστα την περιπέτεια της εταιρίας του που στην προσπάθειά της να φέρει νέα ηλεκτρονικά τσιγάρα με καπνό και να πληρώσει φόρο, χρειάστηκε 12 μήνες. «Εμείς όμως συνεχίζουμε να επενδύουμε και πέρυσι ολοκληρώσαμε επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ.ευρώ» είπε.


Να αποποινικοποιηθεί το κέρδος

Τα σημερινά παιδιά, οι πολίτες του αύριο, πρέπει να διδαχθούν ότι η επιχειρηματικότητα και το κέρδος είναι συστατικά της προόδου και όχι έννοιες ποινικοποιημένες, σημείωσε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Elvial,  Ασημίνα Τζήκα. Η ίδια τόνισε την ανάγκη στήριξης των εξωστρεφών και συναλλαγματοφόρων επιχειρήσεων, αξιοποίησης της πρώτης ύλης του τουρισμού, αλλά και δημιουργίας υποδομών από την Πολιτεία. Αναφερόμενη δε στην Elvial, σημείωσε πως το 1990 η εταιρεία ξεκίνησε με τέσσερα άτομα και κεφάλαιο 1 εκατ.δρχ., το 2002 επανεκκίνησε από το μηδέν, για να δημιουργήσει τη νέα Elvial, για την οποία το 2009 οι εξαγωγές της ήταν μόλις 25% και το 2016 ανήλθαν στο 70% του κύκλου εργασιών της.


Περί κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών

Το ζήτημα των επιχειρηματιών από πεποίθηση και όχι από ανάγκη μέσα στην κρίση έθεσε ο managing partner της Ernst & Young, Πάνος Παπάζογλου. «Δεν έχουμε αρκετούς επιχειρηματίες στη χώρα. Είμαστε στον όγδοο χρόνο μιας πολύ βαθειάς κρίσης και ακόμη ψάχνουμε τι θα μας βγάλει από αυτή, ενώ πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών. Έχουμε συζητήσει όμως πολύ λίγο για τις ευθύνες της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα, μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης, που έχασε και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεχωρίζοντας πάντως την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, για την περιοχή του Βορρά είπε ως υπάρχουν καλές ειδήσεις, επικαλούμενος τις εξελίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στα αεροδρόμια «Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος» και στην πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τουριστικών φιλέτων.


Εσοδα 20 δισ. ευρώ από τον τουρισμό έως το 2021

Στα 35 εκατ. αναμένεται να φτάσουν έως το 2021 οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, αποφέροντας άμεσα έσοδα μέχρι και 20 δισ. ευρώ χωρις να συνυπολογίζονται οι μεταφορές, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος μελέτη της ΜcKinsey, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπερνά φέτος την Τουρκία σε απόλυτο αριθμό αφίξεων, αφούεκτιμάται ότι θα υποδεχτεί συνολικά 27,5 εκατ. τουρίστες, έναντι περίπου 26 για τη γείτονα, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά και από την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία.

 

Κεφάλαια ύψους 52 δισ. ευρώ σήκωσε η κεφαλαιαγορά μέσα στην κρίση

Κεφάλαια ύψους 52 δισ. ευρώ έχει ¨σηκώσει¨ η ελληνική αγορά σε μια -εντός της κρίσης- πενταετία και συγκεκριμένα στο διάστημα 2012-2016, όπως επισήμανε ο CEO του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και η εταιρεία ¨Συμεών Τσομώκος ΑΕ¨.


Ο ΤΑΡ δίνει σήμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Την πεποίθηση ότι η επένδυση του Διαδριατικού Αγωγού (ΤAP) στην Ελλάδα δίνει ισχυρό σήμα στο εξωτερικό ότι οι επενδυτές μπορούν να εμπιστεύονται τη χώρα, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο country manager του έργου, Ρικάρντ Σκούφιας (Rikard Scoufias), υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση επί ελληνικού εδάφους.
Ο ίδιος τόνισε ότι έως σήμερα ο TAP έχει συνεργαστεί με 150 ελληνικές επιχειρήσεις, κάνοντας προμήθειες υλικών, αγαθών και υπηρεσιών. Πρόσθεσε δε, ότι περισσότεροι από 13.000 σωληναγωγοί έχουν φτάσει στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας από την έναρξη της κατασκευής του TAP. Συνολικά ο αριθμός τους στο ελληνικό τμήμα του αγωγού θα φτάσει τις 32.000, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών κατασκευάζονται από μια ελληνική εταιρεία, τη Σωληνουργεία Κορίνθου.


Στρατηγικές επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ σε μια 6ετία

Στο μεταξύ, στρατηγικές επενδύσεις υψους 5,3 δισ.ευρώ, χρηματοδότησε και υλοποίησε την τελευταία εξαετία η ΔΕΗ στην παραγωγή και διανομή και στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Γούτσος. Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ, ο κ. Γούτσος, τόνισε πως η εταιρεία δεν θέλει να είναι πια μονοπώλιο, ενώ ενδιαφέρεται και για την επέκτασή της σε άλλες αγορές. «Έχουμε δημιουγήσει ήδη εμπορικές εταιρίες ση Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ συμμετέχουμε στη δημιουργία και λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε.
Γνωστοποίησε, τέλος, ότι η εταιρεία εξετάζει τις ευκαιρίες για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της μέσα από κοινοπραξίες με ιδιωτικές εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διεθνούς φήμης brand strategist, Πίτερ Οικονομίδης, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της καμπάνιας “Think Different”, που επανέφερε την υπό χρεοκοπία Apple στη ζωή

Ο διεθνούς φήμης brand strategist, Πίτερ Οικονομίδης, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της καμπάνιας “Think Different”, που επανέφερε την υπό χρεοκοπία Apple στη ζωή

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Μεσογείου

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Μεσογείου». Με την φράση αυτή ο διεθνούς φήμης brand strategist, Πήτερ Οικονομίδης, θέλησε να δείξει τις πραγματικές προοπτικές της χώρας μας, αν εργαστούμε όλοι μαζί για την ανάδειξή της. «Η Ελλάδα δεν είναι all time classic, εμείς δεν είμαστε all time classic, δεν είμαστε μουσειακά είδη. Η επένδυση γίνεται στο μέλλον και αυτό πρέπει να εμπνεύσουμε» σημείωσε, εξηγώντας πως η χώρα μας έχει υπέροχες αξίες, τις οποίες πρέπει να εκφράσει. «Δεν θα γίνουμε ποτέ καλοί Γερμανοί, αλλά πρέπει να γίνουμε εξαιρετικοί Έλληνες» ανέφερε ο κ. Οικονομίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η ζωή είναι το ελληνικό know how που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

 

Σε ποια χώρα χρειάστηκαν 23.000 περιβαλλοντικές μελέτες;

«Η Ελλάδα μέχρι το 2013-2014 παρήγαγε 23.000 περιβαλλοντικές μελέτες για μικρές μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, ενώ η Αυστρία με πολλαπλάσια επενδυτική δραστηριότητα χρειαζόταν 1.800». Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στο πλαίσιο της ενεργειακής θεματικής ενότητας του 1ουThessaloniki ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης «Εμείς βάζαμε και τον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει για μελέτες και τον δημόσιο να ‘’τρώει’’ ανθρωπομήνες, να τις επιβλέπει και στη συνέχεια να τις αφήνει στον φοριαμό χωρίς να ελέγχουμε αν αυτό που έλεγε ο επενδυτής γινόταν στην πράξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Η Παρευξείνια θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Χρηματοδοτικές συμβάσεις ύψους 3,5 δισ.ευρώ έχει υπογράψει συνολικά μέχρι σήμερα η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια) για την περιοχή δράσης της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Ουγούρ Ντελικανλί. Μάλιστα, οι δανειοδοτήσεις της σε πρότζεκτς σχετικά με την ενέργεια και τις υποδομές ανέρχονται σε 780 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ντελικανλί, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας για την Ελλάδα την περίοδο 2015-2018 η Παρευξείνια θα συνεχίσει να προσφέρει την χρηματοοικονομική της βοήθεια για επιλέξιμα ενεργειακά έργα και πρότζεκτς υποδομών, με σκοπό την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των υποδομων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα. «Η θέση της Ελλάδας είναι τέτοια που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρα-προμετωπίδα της ΕυρωπαΪκής Ένωσης για την μεταφορά αερίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης» τόνισε.


Ελλειμμα 800.000 επαγγελματιών στο
ICT στην Ευρώπη

Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει στην Ευρώπη ένα έλλειμμα 800.000 ανθρώπων στον κλάδο ICT (Πληροφορική και Τεχνολογίες Επικοινωνιών). Αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό άνεργων πτυχιούχων με σπουδές που άπτονται του κλάδου, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργο Δουκίδη.


Ο γολγοθάς του να …ανανεώσεις το δίπλωμα οδήγησης

Στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών ακόμη και σε απλές συναλλαγές με το κράτος, όπως η ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης αναφέρθηκε ο επιχειρηματικός σύμβουλος, Ανδρέας Δρυμιώτης, παρότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. «Έχουμε σχεδιάσει όλες τις διαδικασίες σαν να μην είμαστε στην ψηφιακή εποχή, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας» σημείωσε ο κ. Δρυμιώτης, παρουσιάζοντας επιτυχημένα παράδειγματα χωρών σε σχέση με την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή, όπως η Εσθονία. «Μέσα στην κρίση αντί να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για τη μηχανογράφηση του κράτους, διατηρούμε διαδικασίες που παρεμβάλουν τον άνθρωπο. Όσο υπάρχει συναλλαγή face to face, θα υπάρχει και συναλλαγή τσέπη στην τσέπη» τόνισε.


Η Ελλάδα χρειάζεται τεχνολογικό σοκ

Η Ελλάδα έχει έναν πλούτο από εταιρείες και ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, που πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Τάσο Τζήκα. «Χρειάζεται ένα τεχνολογικό σοκ. Πρέπει αύριο να εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η ψηφιακή υπογραφή, να μπει ο προγραμματισμός στα σχολεία» τόνισε. Σύμφωνα με στοιχέια που παρουσίασε, στην Ελλάδα υπάρχουν 5.300 εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ οι εργαζόμενοι στον χώρο των νέων τεχνολογιών είναι 230.000, ένας «πραγματικός στρατός», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο δε παράγονται νέοι επιστήμονες πληροφορικής. Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε και στο μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας που διαθέτει η Θεσσαλονίκη.

Comments are closed