Μήπως η Νέα Υόρκη πρέπει να ξεχάσει σύντομα το …waterfront της;

Πηγή εικόνας:  Author Joe Mabel from Seattle, US. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

Πηγή εικόνας:
Author Joe Mabel from Seattle, US. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

Ακόμη και με βάση τα βέλτιστα σενάρια για την κλιματική αλλαγή, μέρος της πόλης της Νέας Υόρκης θα βρίσκεται κάτω από το νερό σε 100 χρόνια από σήμερα.Συνεπώς, η πόλη καλά θα έκανε να μεταφερθεί σε κάποια απόσταση από το υδάτινο μέτωπό της, υποστηρίζουν ειδικοί που μίλησαν πρόσφατα στο περιοδικό “New York”.

Για να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά αυτό το σενάριο όμως: μπορεί η πόλη να εγκαταλείψει τις όχθες πάνω στις οποίες είναι χτισμένη; Και δεδομένων των τρεχουσών πολιτικών πραγματικοτήτων, υπάρχει τρόπος να το κάνει;

Το άρθρο στο περιοδικό, που φέρει την υπογραφή του Andrew Rice, υποστηρίζει ότι γύρω στο 2100 το υδάτινο μέτωπο της πόλης, όπου σήμερα ανεγείρονται ψηλά κτήρια γραφείων και διαμερισμάτων και φτιάχνονται πάρκα, δεν θα είναι δυνατόν να κατοικηθεί. Κι αυτή η πρόβλεψη αφορά μια περιοχή που φτάνει μέχρι το Midtown Manhattan, το Williamsburg του Μπρούκλιν και το Long Island City στο Κουίνς.

Μπορεί το σενάριο του Rice να μοιάζει ακραίο, αλλά για να στοιχειοθετήσει το άρθρο του ο ίδιος παραθέτει πρόσφατο ρεπορτάζ των “New York Times” σύμφωνα με το οποίο πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού είναι ήδη αναγκασμένες να “πολεμούν’ με τακτικές πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου μπορεί να σημάνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 10 πόδια […] Κι ακόμη και αν όλες οι χώρες εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι κατά τη Σύνοδο για το κλίμα, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε αύξηση θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 20 πόδια. Φαντάζεστε αν δεν εκ πληρωθούν αυτέ οι δεσμεύσεις;” αναφέρει ο Rice.

Το “αστέρι” του άρθρου του Rice είναι ο γεωφυσικός Klaus Jacob, από το Πανεπιστήμιο Columbia, ο οποίος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να λάβουν οπωσδήποτε μια εξαιρετικά σοβαρή απόφαση: η πόλη να μην επιτρέπει νέα κτήρια να χτίζονται σε περιοχές που θα χρειαστεί να εγκαταλειφθούν σε 30-40 χρόνια από σήμερα...Οι Νεοϋορκέζοι ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απαρνηθούν το …waterfront τους, δεδομένου ιδίως ότι η πόλη εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει σε πληθυσμό κατά 1 εκατομμύριο άτομα έως το 2040…

 

Άρθρο με πληροφορίες από το grist.org*

Αν θέλετε να διαβάστε το εκτενές άρθρο, που καταγράφει τις απόψεις κατοίκων και developers και φιλοξενεί λόγο και αντίλογο, περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ

*Μάθετε περισσότερα για το grist ΕΔΩ (βίντεο)

Comments are closed