Μεγάλη προσέλευση στην ημερίδα του ΣΜΗΒΕ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την πυροπροστασία

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στην Θεσσαλονίκη, η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ) και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θέμα της ημερίδας ήταν: “ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΜΗΒΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ”.

Η ημερίδα χαρακτηρίστηκε πέραν από την αρτιότητα και πληρότητα των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν και από την πολύ μεγάλη προσέλευση, μηχανικών, τεχνικών επαγγελματιών, στελεχών Πυροσβεστικού Σώματος, στελεχών Υπηρεσιών και εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος κος Ηλίας Χομσίογλου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπή ΤΕΕ /ΤΚΜ κος Πάρις Μπίλλιας, και ο νέος Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος κος Σπυρίδων  Βαρσάμης.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η νέα πολύ σημαντική και σχετική έκδοση του ΣΜΗΒΕ «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ».

Την έκδοση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΜΗΒΕ Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός κος Αργυρόπουλος Βασίλειος και κατόπιν παρουσιάσθηκε από τον επιμελητή της έκδοσης κο Κωνσταντίνο Πασπαλά (Επιστημονικό συνεργάτη Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.).

Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις σχετικά με την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΔ 41/18 ως ακολούθως:

– «Νέα Δεδομένα στην πυροπροστασία των κτηρίων με το Π.Δ. 41/2018» Βασίλειος Αργυρόπουλος, Γεράσιμος Καμπίτσης (Διπλ. Μηχανολόγοι Μηχανικοί).
– «Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτηρίων – Μέτρα Ενεργητικής Πυροπροστασίας» Νικόλαος Μουρτιάδης (Επιπυραγός Π.Σ.).
– «Εισαγωγή στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτηρίων Π.Δ. 41/2018 – Νέες διατάξεις και διαφορές με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο» Αθηνά Σκάρλα, Ευφροσύνη Τσαρτίνογλου εκπρόσωποι ΥΠΕΝ (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων)

Στο 3ο μέρος της εκδήλωσης έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις νέων τεχνολογικών εφαρμογών στα συστήματα κατάσβεσης από εταιρείες χορηγούς της έκδοσης του ΣΜΗΒΕ.

Το 4ο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συζήτηση με ερωτήσεις που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι στους εισηγητές. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από διευκρινιστικές ερωτήσεις στις επιμέρους διατάξεις του νέου κανονισμού σε σχέση και με τις διαφοροποιήσεις και νέα στοιχεία του παλαιού. Όλες οι προτάσεις αναλύθηκαν και τέθηκαν στην διάθεση των εκπροσώπων του ΥΠΕΝ προκειμένου να επεξεργαστούν και να συμπεριληφθούν σε προσεχείς διευκρινιστικές διατάξεις.

Στη διάρκεια της ημερίδας τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην επιστήμη και στον κλάδο των Μηχανικών ο καθηγητής ΑΠΘ κος Παπαϊωάννου Κυριάκος και ο επίσης καθηγητής ΑΠΘ κος Τσιάφης Ιωάννης. Επίσης τιμήθηκαν μέσω εκπροσώπων των οικογενειών τους η μνήμη των εκλιπόντων καθηγητή ΕΜΠ Χίνη Ευάγγελου και του επί σειρά ετών προέδρου Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Πέλλας (ΠΤ ΠΣΔΜΗ) Φωτιάδη Γεώργιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των χαιρετισμών σημειώθηκε με ιδιαίτερη έμφαση τόσο από τον Πρόεδρο ΣΜΗΒΕ κο Χομσίογλου Ηλία, όσο και από τον Πρόεδρο ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ κο Μπίλια Πάρη η πλήρης και έντονη αντίδραση στο ισχύον καθεστώς της 13ης Πυροσβεστικής Διάταξης με την απόδοση ευθυνών μέσω υπευθύνων δηλώσεων σε μηχανικούς. Αποτέλεσμα αυτών η άδικη πρόσκληση των μηχανικών σε Πειθαρχικά Συμβούλια και σε αίθουσες Δικαστηρίων και η απόδοση
διαχρονικών ευθυνών που δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στην επιστημονική και επαγγελματική ενασχόληση τους. Κοινή διαπίστωση όλων, ήταν η ανάγκη συνεργασίας, των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Ενέργειας, Πυροσβεστικό Σώμα, Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων) στη διαμόρφωση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων.

Ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος ΣΜΗΒΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για την πολύ μεγάλη προσέλευση τους.

Συμφωνήθηκε από όλους τους ενδιαφερόμενους να υπάρξει επεξεργασία των συμπερασμάτων της ημερίδας και μέσα σε πνεύμα συνεργασίας να προωθηθούν λύσεις και προτάσεις σε όλα τα επίπεδα, νομοθετικά, διαδικαστικά και τεχνικά.

Comments are closed