Μπορεί η κλιματική αλλαγή να “ξυπνήσει” επικίνδυνους αρχαίους ιούς;

Πηγή φωτογραφίας:Phoebus87 at English Wikipedia, creative commons

Πηγή φωτογραφίας:Phoebus87 at English Wikipedia, creative commons

Επικίνδυνους αρχαίους ιούς μπορεί να αναβιώσει το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής ή των γεωτρήσεων για πετρέλαιο σε παγωμένες περιοχές, πχ, της Σιβηρίας, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.
Αφορμή για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου αποτέλεσε η ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα γιγάντιου ιού, εκτιμώμενης ηλικίας περίπου 30.000 ετών, τον οποίο οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν στη “ζωή”, ευτυχώς στο εργαστήριο (όπου θα τον βάλουν μαζί με μονοκύτταρες αμοιβάδες για να δουν πώς θα αλληλεπιδράσει με αυτές).
Η απόφασή τους απαιτεί βέβαια αρκετό θάρρος, αφού είναι άγνωστο  αν ο ιός είναι επικίνδυνος για τα ζώα ή τον άνθρωπο.
Ο “Frankenvirus” όπως τον αποκαλούν χαριτολογώντας, φέρει το όνομα Mollivirus sibericus και βρέθηκε κατεψυγμένος στην περιοχή της Κολίμα στη βορειοανατολική Ρωσία. Το μήκος του φθάνει τα 0,6 μικρόμετρα, γεγονός που τον καθιστά γίγαντα για τα μεγέθη των ιών (ένας ιός θεωρείται γιγάντιος, όταν ξεπερνά το μισό μικρόμετρο).
Τον ιό ανακάλυψε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jean-Michel Claverie  του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Ιοί γενετικά πιο περίπλοκοι από τους σύγχρονους
Πρόκειται για τον τέταρτο προϊστορικό ιό που ανακαλύπτεται μετά το 2003 (είναι ο δεύτερος που ανακαλύπτει η ίδια ερευνητική ομάδα). Τους ιούς φέρνει στο φως η κλιματική αλλαγή που σταδιακά λιώνει τους αρκτικούς και υποαρκτικούς πάγους της Σιβηρίας. Ο Claverie προειδοποίησε ότι εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων υπάρχει ο κίνδυνος να βρουν πρόσφορο έδαφος ξεχασμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί για να αναβιώσουν ανεξέλεγκτα.
Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες είναι ότι όσοι αρχαίοι ιοί (από την τελευταία εποχή των πάγων) έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. είναι όχι μόνο μεγαλύτεροι, αλλά και πιο πολύπλοκοι. Ενδεικτικό είναι ότι ο Mollivirus έχει πάνω από 500 γονίδια, όταν ο ιός της γρίπης Α έχει μόνο οκτώ.

Άρθρο με πληροφορίες από το Phys.org

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Comments are closed