Οι αρχές στο Παρίσι καθαρίζουν κανάλι που έγινε σκουπιδότοπος εξαιτίας και της …ταινίας Αmelie!

Πηγή φωτογραφίας: JLPC / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Πηγή φωτογραφίας: JLPC / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Οι αρχές των Παρισίων ξεκίνησαν την αποστράγγιση του καναλιού του St-Martin, αγαπημένου “στεκιού” για τους απανταχού hipsters, προκειμένου να “φρεσκάρουν” τους υδροφράχτες του και να απομακρύνουν τα συσσωρευμένα σκουπίδια.
Το εν λόγω κανάλι απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα ιδίως μετά την ταινία  Amélie,  στην οποία η Audrey Tautou εμφανιζόταν να πετάει πέτρες στην επιφάνεια του νερού στο συγκεκριμένο σημείο. Το κανάλι, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε μέσω φόρου κρασιού που επιβλήθηκε από τον Ναπολέοντα στις αρχές του 19ου αιώνα, παρολίγον θα είχε “παροπλιστεί” πλήρως στη δεκαετία του ’60, λόγω πτώσης της ποτάμιας κίνησης. Επιβίωσε ωστόσο και έγινε τόπος συγκέντρωσης trendy καταστημάτων και εστιατορίων, ενώ η “Amelie” το απογείωσε, με αποτέλεσμα ντόπιοι και τουρίστες να συρρέουν εκεί, ιδίως κάθε καλοκαίρι, προκειμένου να πιουν ένα ποτό βλέποντας τα ποταμόπλοια να περνούν.
Η δημοτικότητα αυτή, ωστόσο, είχε μια επίπτωση: το κανάλι, μήκους τριών χιλιομέτρων, εξελίχθηκε σε σκουπιδότοπο, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ντόπιων, που δημιούργησαν σελίδα στο Facebook ζητώντας επειγόντως τον καθαρισμό του. Και τα κατάφεραν! Ο καθαρισμός του καναλιού, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και θα στοιχίσει 9,5 εκατ. ευρώ.

Απομακρύνθηκαν 18 τόνοι ψαριών!
“Το σημαντικό κομμάτι αυτού του έργου αφορά τους υδροφράχτες, αλλά το κλείσιμο του καναλιού θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να το καθαρίσουμε και από αντικείμενα που πετούν σε αυτό ντόπιοι και τουρίστες” δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Anne Hidalgo.
Το κανάλι θα αποστραγγιστεί με την εγκατάσταση ενός φράγματος στον υδροφράχτη στο ύψος του La Villette. Τα δε ψάρια που ζουν στα νερά θα πρέπει να απομακρυνθούν πριν το κανάλι αποστραγγιστεί, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη πρόκληση.

Χρηματοκιβώτια, λεκάνες τουαλέτες και αναπηρικά αμαξίδια πετάχθηκαν στον Σηκουάνα!
Κατά τον τελευταίο καθαρισμό του καναλιού, το 2001-2002, απομακρύνθηκαν 18 τόνοι ψαριών, ενώ συλλέχθηκαν 40 τόνοι σκουπιδιών, μεταξύ των οποίων ποδήλατα, μοτοποδήλατα, πλάκες πεζοδρομίου, μπουκάλια (γεμάτα και άδεια) και οδοφράγματα της αστυνομίας…Επίσης, δύο άδεια …χρηματοκιβώτια, χρυσαφικά, ένα όχημα μεταφοράς παλετών, δύο αναπηρικά αμαξίδια και μία λεκάνη τουαλέτας. Συμβαίνουν και εις Παρισίους…

Άρθρο με πληροφορίες από την εφημερίδα “The Guardian”

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed