Οργανισμός Ηνωμένων …Πόλεων: όταν οι πόλεις γίνονται σπουδαιότερες από τις χώρες

Πηγή εικόνων: techinsider

Πηγή εικόνων: techinsider

Όταν εν έτη 1945 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε μόλις 51 μέλη. Σήμερα αυτά πλησιάζουν τα 200, ενώ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να ξεπεράσουν τα 250. Κατά τους αναλυτές, στις επόμενες δεκαετίες ο ΟΗΕ είτε θα μεγαλώσει -οπότε θα επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο- είτε θα αντικατασταθεί από κάτι πιο κατάλληλο με βάση τα δεδομένα της εποχής. Και ποια είναι  τα δεδομένα αυτά; Ότι οι πόλεις σταδιακά ξεπερνούν τις χώρες σε σπουδαιότητα. Ίσως στις επόμενες δεκαετίες ένας Οργανισμός Ηνωμένων Πόλεων να αποδειχτεί πιο χρήσιμος από αυτόν των Ηνωμένων Εθνών, γράφει ο Parag Khanna , συνεργάτης του CNN  και εταίρος του Lee Kuan Yew School of Public Policy του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Ο Khanna πραγματεύεται το θέμα της αυξανόμενης ισχύος των πόλεων στο βιβλίο του “Connectography: Mapping the Future of Global Civilization“, που κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου -στο εξωτερικό- από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σειρά από χάρτες, χάρη στους οποίους γίνεται εμφανής η αυξανόμενη επιρροή των πόλεων ώς οργανωτικών μονάδων του παγκόσμιου συστήματος του 21ου αιώνα.

Τριπλάσια έκταση για τις μεγαπόλεις μέχρι το 2050
Στους χάρτες φαίνονται οι ανθούσες μεγα-πόλεις (megacities), οι οποίες επεκτείνονται με τέτοιο ρυθμό ώστε η έκτασή τους υπολογίζεται ότι θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Οι μεγαπόλεις αυξάνουν εξίσου και την οικονομική τους βαρύτητα. Σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτές των χωρών Βραζιλία, Τουρκία, Ρωσία και Ινδονησία, το εμπορικό hub των μεγάλων πόλεων αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του ΑΕΠ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Λονδίνο εισφέρει το 50% του ΑΕΠ της χώρας. Στις ΗΠΑ, ο άξονας Βοστόνης-Νέας Υόρκης-Ουάσιγκτον και η ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες αποδίδουν συνολικά το 1/3 του ΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο περιλαμβάνεται ένας χάρης περίπου 30 μεγαπόλεων, ο οποίος μας λέει περισσότερα για το πού συγκεντρώνονται οι άνθρωποι και το χρήμα από όσα μας λένε οι συμβατικοί χάρτες 200 χωρών.
OHE2
Ανοχή στο διαφορετικό και …
civisism
Ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις συνδέονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ίσως τελικά να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στα όσα συμβαίνουν στην υφήλιο, από ότι τα όσα λαμβάνουν χώρα στους κόλπους του ΟΗΕ. Σε έναν κόσμο που προσδιορίζεται από τις πυκνοκατοικημένες πόλεις, η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη προτεραιότητα τόσο σημαντική όσο η βιώσιμη αστικοποίηση. Οι πόλεις τίθενται επικεφαλής της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσεων.

Σε μια περίοδο που ο έλεγχος μετανάστευσης επιστρέφει στα ευρωπαϊκά σύνορα και ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος στην πολιτική, είναι επίσης χρήσιμο να θυμόμαστε ότι οι μεγάλες πόλεις είναι ανοιχτές στους ξένους, με ανοχή στο διαφορετικό. Από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Σιγκαπούρη, ο αριθμός των ανθρώπων από άλλες χώρες που εισρέουν στις συγκεκριμένες πόλεις για να εργαστούν αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Πρώτο σε …προσέλευση το Ντουμπάι, όπου σχεδόν το 90% του πληθυσμού προέρχεται από άλλες χώρες και συγκεκριμένα από την Ινδία και το Πακιστάν και δευτερευόντως από την Ευρώπη και την Αφρική.

Αυτές οι κοσμοπολίτικες, πολύχρωμες πόλεις γίνονται το επίκεντρο ενός νέου είδους αφοσίωσης, που πλέον δεν έχει να κάνει με τις χώρες αλλά με τις πόλεις -και το οποίο ο Καναδός λόγιος Daniel Bell χαρακτηρίζει “civicism”.
OHE3
Αυξάνοντας την ισχύ μέσα από ειδικές οικονομικές ζώνες
Μισό αιώνα πριν υπήρχαν μόλις μια χούφτα ειδικών οικονομικών ζωνών στον κόσμο. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 3500 σε διάφορες πόλεις. Στην Κίνα για παράδειγμα, η οποία ίδρυσε την πρώτη τέτοια ζώνη το 1979 στη Shenzhen, οι ειδικές οικονομικές ζώνες τείνουν να γίνουν κανόνας και ήδη αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ.

“Ένας τελευταίος λόγος για τον οποίο οι μεγα-πόλεις θα κυριαρχήσουν στον κόσμο είναι ο εξής: αυτό συμβαίνει στην Κίνα. Παρά τα χιλιάδες γεωγραφικά, περιφερειακά και γλωσσικά εμπόδια, η Κίνα έχει πλέον αποκτήσει ταυτότητα. Μια ταυτότητα χτισμένη γύρω από clusters μεγαπόλεων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ατόμων. Κάθε μεγαπόλη έχει μεγάλα και πυκνά δίκτυα μεταφορών, ενώ τρένα υψηλών ταχυτήτων τις συνδέουν μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ινδία, η οποία αστικοποιεί ταχύτατα τον πληθυσμό της με μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές” γράφει.

Και στην Ευρώπη
Το φαινόμενο όμως δεν είναι μόνο ασιατικό. Η Ιταλία μεταρρυθμίζει τις πολιτικές και διοικητικές δομές της ώστε να καταλήξει σε 14 μητροπολιτικές περιφέρειες γύρω από πόλεις- κλειδιά όπως η Ρώμη, το Τορίνο και το Μιλάνο. Στη Μεγάλη Βρετανία δημιουργείται η μεγαπεριφέρεια “Northern Powerhouse”, που εκτείνεται από το Leeds μέχρι το Liverpool. Κατά τα φαινόμενα, οι πόλεις διεκδικούν τον τελευταίο λόγο στον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

Άρθρο με πληροφορίες από το techinsider

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Αν θέλετε να ψάξετε περισσότερο το θέμα του νέου τύπου ανάπτυξης των πόλεων ανατρέξτε σε παλαιότερα άρθρα του blog ΕΔΩ (για τις πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα) κι ΕΔΩ (για το σύστημα κατηγοριοποίησης των πόλεων στην Κίνα με Tiers)

Comments are closed