Πάνω από οκτώ στους δέκα μηχανικούς στη Σαουδική Αραβία είναι ξένοι

 

Πηγή φωτογραφίας: Jim.henderson

Πηγή φωτογραφίας: Jim.henderson

Μόλις το 14,8% των μηχανικών που εργάζονται σήμερα στη Σαουδική Αραβία είναι Σαουδάραβες! Συγκεκριμένα, στα εργοτάξια της χώρας πάνω από 200.000 εργαζόμενοι μηχανικοί είναι ξένοι, έναντι μόλις 35.000 Σαουδαράβων, που είναι συνολικά εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο “ΤΕΕ” της χώρας. Το γεγονός έχει θορυβήσει το Σαουδαραβικό Συμβούλιο Μηχανικών (Saudi Council of Engineers), το οποίο αναζητά πλέον τρόπους για να ενθαρρύνει περισσότερους νέους στη χώρα να σπουδάσουν το επάγγελμα.
“Τα νούμερα αυτά δημιουργούν πολλές προκλήσεις για τη βιομηχανία ώς σύνολο αλλά και για το συμβούλιο ειδικότερα. Ωστόσο, δείχνουν και την ευκαιρία που υπάρχει για να αυξήσουμε τον αριθμό των Σαουδαράβων μηχανικών”, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Saudi Council of Engineers, Jamil Al-Bagawi. Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο αναζητά τώρα τρόπους να ενθαρρύνει τους μαθητές να στραφούν σε ειδικότητες μηχανικών, ώστε να αντικαταστήσουν σταδιακά ένα μέρος των ξένων που εργάζονται στη χώρα.

5700 κενές θέσεις μηχανικών στον κυβερνητικό τομέα
Κατά τον ίδιο, κίνητρο για τους νέους θα αποτελούσε ένας ανταγωνιστικός μισθός με κλιμακωτές αυξήσεις, που θα συνδέονται με την εκπαίδευση και τα αναπτυξιακά πλάνα.
Σήμερα, στον κυβερνητικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας υπάρχουν 5700 κενές θέσεις εργασίας για μηχανικούς. “Το κενό αυτό προέκυψε λόγω της στροφής πολλών μηχανικών-συμβούλων σε άλλες θέσεις εργασίας, του ιδιωτικού τομέα, με υψηλότερους -ακόμη και διπλάσιους μισθούς” εξήγησε.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η προώθηση του στόχου για περισσότερους Σαουδάραβες μηχανικούς θα συμπεριληφθεί σε νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δοκιμασίες και tests για την αξιολόγηση της ικανότητας και των δυνατοτήτων των μηχανικών, στα μελλοντικά στάδια της ανάπτυξής τους. Τα tests αξιολόγησης θα ολοκληρωθούν στο πλαίσιο συνεργασίας του Συμβουλίου με το Εθνικό Κέντρο Εκτιμήσεων (Qiyas).
Απώτερος στόχος αυτών των κινήσεων είναι η πυροδότηση της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής θέσης του Βασιλείου, χωρίς να χρειάζεται να “εισαχθούν” μεγάλοι πληθυσμοί ξένων μηχανικών στη χώρα.

Άρθρο με πληροφορίες από την ArabNews

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed