“Πήδηξα από τη στρατόσφαιρα. Δείτε πώς το έκανα!”

πηγή φωτογραφίας:NASA/Crew of Expedition

πηγή φωτογραφίας:NASA/Crew of Expedition

O Alan Eustace ανέκαθεν είχε ένα φλέγον ερώτημα στο μυαλό του: είναι πιθανό να εξερευνήσω τη στρατόσφαιρα; Πάντα τον γοήτευαν το διάστημα και η στρατόσφαιρα, μεταξύ άλλων και λόγω της μεγάλης διαφοράς στη θερμοκρασία, που βίωναν οι αστροναύτες κατά το σύντομο πέρασμά τους από τη ζώνη αυτή, καθ’ οδόν προς την προσγείωση.
Ως γνωστόν, ο 58χρονος Eustace, μηχανικός υπολογιστών κι αντιπρόεδρος της google επί σειρά ετών, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2014, όταν πήδηξε από τα 135.985 πόδια (περίπου 40 χιλιόμετρα) και κατέρριψε το ρεκόρ ύψους και ταχύτητας για ελεύθερη πτώση. Προκάλεσε δε και έναν δυνατό κρότο, την ώρα που έσπαγε το φράγμα του ήχου (ο ίδιος πάντως δεν άκουσε τίποτα εκείνη την ώρα, όπως δήλωσε σε εφημερίδες).
Πρόσφατα ο Eustace μίλησε για τις προκλήσεις και τις εμπνεύσεις, που του επέτρεψαν να πετύχει τον στόχο του. Όπως λέει εμπνεύστηκε από μια στολή scuba της Paragon Space Development Corporation (πρόκειται για την εταιρεία πίσω από το Bioshere 2, το κλειστό οικοσύστημα που σχεδιάστηκε για την ανάπτυξη των διαστημικών αποικιών του μέλλοντος).

Έτσι ήταν φτιαγμένη η στολή του Eustase
H κατά παραγγελία στολή του Eustase πρόσφερε πολλά στρώματα προστασίας: εάν το βασικό αλεξίπτωτο δεν άνοιγε στη διάρκεια της πτώσης, ένα δεύτερο θα άνοιγε αυτόματα. Νερό που θερμαίνεται και ψύχεται κυκλοφορούσε στο εσωτερικό της στολής, προκειμένου να κρατάει τον χρήστη ζεστό σε ακραίες θερμοκρασίας.
Δύο δεξαμενές οξυγόνου ήταν ενσωματωμένες σε αυτή, προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή πίεση, στην απίθανη περίπτωση που η στολή θα τρυπούσε για κάποιον λόγο.
Για να πετύχει τον στόχο του, ο Eustace κρεμάστηκε -φορώντας την ειδική στολή- από ένα αερόστατο γεμάτο με 991 κυβικά μέτρα ήλιου. Όταν έφτασε στο επιθυμητό ύψος, ο “επιβάτης” απελευθερώθηκε από το αερόστατο αρχίζοντας να επιταχύνει κι όταν πια είχε σπάσει το φράγμα του ήχου, ένα μικρό αλεξίπτωτο σταθεροποίησε το σώμα του.
Πρόσφατα (5/9) ο ίδιος έκανε μια ομιλία στο TED (“I leapt from the stratosphere. Here is how I did it”), που έκλεψε καρδιές, καθώς ο τολμηρός ομιλητής διαθέτει το σωστό ρητορικό μείγμα στην εκφορά του λόγου του: μια γεύση από θαύμα, πολλή ταπεινότητα και αρκετή φιλοδοξία…

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του Eustace στο TED

Comments are closed