Περίσσεια θράσους, έλλειμμα παιδείας κι αστυνόμευσης

της ‘Αννυς Καρολίδου*

H καθημερινότητα της ζωής στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει με μύριους όσους τρόπους την απουσία επαρκούς αστυνόμευσης και τη μεγάλη ανάγκη για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μπει τάξη στο αστικό χάος, μέχρι τουλάχιστον να έρθει η ώρα και η στιγμή που οι πολίτες θα έχουν διαπαιδαγωγηθεί να σέβονται το διπλανό τους και την πόλη.

Το ότι η σύγχρονη Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, δεν αναπτύχθηκε βάσει σχεδίου που θα προέβλεπε την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός μεγάλου αστικού συγκροτήματος, είναι πλέον ή βέβαιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ρίχνουμε τα πάντα στην απουσία ή την ανεπάρκεια υποδομών.

Μέχρι ο Έλληνας και εν προκειμένω ο Θεσσαλονικιός να μάθει ότι δεν πρέπει να παρκάρει παράνομα, να κλείνει τις ράμπες των αναπήρων με το αμάξι του, να ….καβαλάει πεζοδρόμια με το κάμπριο, να πετάει σκουπίδια όπου βρει και όπου τον βολέψει, να λερώνει τους χώρους πρασίνου, να μπογιαντίζει δημόσια κτήρια και να ασχημονεί πάνω σε μνημεία, μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή να αποκτήσει την παιδεία πάνω στην οποία κτίζεται ο σεβασμός των άλλων, του περιβάλλοντος, της ατομικής αλλά και κοινής περιουσίας, απαιτείται αστυνόμευση και επιβολή κυρώσεων.

Βεβαίως, από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών, προβάλλεται η εύκολη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει αρκετό σε αριθμούς ανθρώπινο δυναμικό». Πώς αυτό το δυναμικό βρίσκεται, όταν είναι να επισκεφθεί την πόλη ο εκάστοτε πρωθυπουργός; Πώς ως δια μαγείας μπαίνει τάξη όταν γίνεται κάποια μεγάλη διοργάνωση; Ποιοι τότε εφαρμόζουν τα μέτρα;

H πόλη και ο δημόσιος χώρος έχουν αφεθεί στη κακή τους τύχη και, το θράσος των ασυνείδητων περισσεύει, όπως μεγαλώνει και η αδιαφορία εκείνων που μπορούν έστω και σε ατομικό επίπεδο να αντιδράσουν. Αρκεί να πούμε ότι μπροστά από κεντρικό, μεγάλο αστυνομικό τμήμα, σε οδικό άξονα που σηκώνει βαρείς φόρτους κυκλοφορίας, τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι σε διπλές και τριπλές σειρές.

Φυσικά για να μπει τάξη στη πόλη, δεν αρκεί το φιλότιμο όσων τέλος – πάντων θέλουν να παρέμβουν, χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο και αυτό πρέπει να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί. Κι αν δεν επαρκούν οι επαγγελματίες των αρμοδίων υπηρεσιών, ας ζητηθεί και η συνδρομή εθελοντών.

Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να ληφθούν μέτρα, να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου συντονισμένες δράσεις, με επιμονή και συνέπεια. Πρέπει κάτι να γίνει, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων, για να ανασάνουν οι πολίτες στη δύσκολη καθημερινότητά τους και για να πάρει η Θεσσαλονίκη την εικόνα που δικαιούται, μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που μπορεί επάξια να διεκδικεί τίτλους και διεθνή προβολή.

Karolidou*Η Αννυ Καρολίδου είναι δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτιδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

 

 

 

 

 

 

Τα επώνυμα άρθρα απηχούν τις γνώμες και τις απόψεις των συντακτών τους και όχι υποχρεωτικά τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Comments are closed