ΡΑΕ: Νέος Διαγωνισμός για Φ/Β και Αιολικά – Άνω του 1,5 δις οι επενδύσεις ΑΠΕ

Άνω του 1,5 δισ. ευρώ είναι το ύψος επένδυσης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με συνολική ισχύ 1,3 gigawatt, που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό επισήμανε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Διονύσης Παπαχρήστου, γνωστοποιώντας την απόφαση της ΡΑΕ για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά και αιολικές εγκαταστάσεις, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 4η Νοεμβρίου και πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στις 12 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια εκδήλωσης της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, παρουσιάστηκαν οι  11 διαγωνιστικές διαδικασίες, που πραγματοποίησε η ΡΑΕ στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, ενώ τονίστηκε η κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων και των αιτημάτων έκδοσης διοικητικών πράξεων στη ΡΑΕ για έκδοση αδειών για όλες τις τεχνολογίες, καθώς και των ενεργειών που χρήζουν άμεσης ολοκλήρωσης εκ παραλλήλου, στο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών. Έχει αυξηθεί ο όγκος διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ για όλες τις τεχνολογίες, ενώ για τις ΑΠΕ  έχουν λάβει συνολικά άδειες παραγωγής 2.243 έργα συνολικής ισχύος 27.623 MW και μόνο τα 642 έργα συνολικής ισχύος 3.930 MW πήραν τελικά την άδεια λειτουργίας.

Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ επέστησαν την προσοχή των ενδιαφερομένων, καθώς εντοπίζονται κατά την έναρξη της αξιολόγησης των αιτήσεων σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, νομικής ή άλλης μορφής, με αποτέλεσμα “ η ΡΑΕ να ζητά σε κάθε αίτηση συμπληρωματικά/διευκρινιστικά στοιχεία/έγγραφα. Στο πλαίσιο της εποπτικής αρμοδιότητας η ΡΑΕ διενεργεί έλεγχο των φακέλων των αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ αναφορικά με την πορεία υλοποίησης τους και προχωράει στη διαδικασία αποστολής Πράξης Διαπίστωσης Παράβασης, όπου αυτό απαιτείται.  Κατά τη διάρκεια των ετών 2018-2019, η ΡΑΕ απέστειλε συνολικά 104 Πράξεις Διαπίστωσης Παράβασης και προχώρησε στην ανάκληση 80 αδειών παραγωγής.

Ο δικηγόρος (ΕΕΠ) και προϊστάμενος του τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων της ΡΑΕ, Γεώργιος Παιδακάκης, αναφέρθηκε στις κύριες επιμέρους ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στην εν ισχύ πλέον δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», ανέλυσε τα εργαλεία ενδυνάμωσης των καταναλωτών και των κοινοτήτων και έκανε αναφορά στον Κανονισμό 2019/943 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, ο κ. Παιδακάκης αναφέρθηκε στις προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του Κανονισμού 2018/1999 για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της δράσης για το κλίμα, ενώ έθεσε επί τάπητος και τις κρίσιμες νέες διατάξεις για τις ΑΠΕ, με ειδική μνεία στις προκλήσεις ενσωμάτωσης αυτών στην εσωτερική έννομη τάξη και αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί στον πρωτογενή τομέα από τον φορέα και τόνισε ότι κατασκευάστηκαν 500 Φ/Β αγροτικές εγκαταστάσεις, τη συντήρηση των οποίων έχουν αναλάβει τα ίδια τα μέλη των συνεταιρισμών. Ανέφερε ότι ιδρύθηκαν δέκα ενεργειακές κοινότητες για ανάπτυξη αιολικών έργων συνολικής ισχύος 168MW και τόνισε ότι αφορούν 1750 οικογένειες οι οποίες συμμετέχουν στις ενεργειακές κοινότητες.

Comments are closed