Σε λειτουργία το Σεπτέμβριο το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών

Πηγή εικόνας: anapoda.news

Σε δοκιμαστική λειτουργία από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 και σε πλήρη λειτουργία από το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 τίθεται το νέο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες», για την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με η υπουργική απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη (αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983).

Η απόφαση του ΥΠΕΝ δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3136, Τεύχος Β 31 Ιουλίου 2018)), με τίτλο: Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, έλεγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν.4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν.4495/2017.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ, καθορίζονται: α) η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 28 του ν. 4495/2017 (όπως οικοδομικών αδειών, εγκρίσεων μικρής κλίμακας, εγκρίσεων εκτέλεσης εργασιών, κλπ) καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων που τα συνοδεύουν β) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τις δημόσιες αρχές για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών (οικοδομικών αδειών), κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017, γ) οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους, δ) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα παραπάνω στοιχεία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφοριακό σύστημα, ε) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών, με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας, στ) κάθε άλλο είδος γεωχωρικών δεδομένων που απαιτούνται για τον εντοπισμό της θέσης του ακινήτου. ζ) Το τέλος ανταπόδοσης για κάθε ηλεκτρονική υποβολή για την έκδοση των διοικητικών πράξεων αδειοδότησης.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2018 όλες οι άδειες θα εκδίδονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Παράλληλα το διάστημα μέχρι την 15η Οκτωβρίου , ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες», ορίζεται ως μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ οι αιτήσεις, θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή και θα διεκπεραιώνονται με τις ισχύουσες διαδικασίες κατά τον χρόνο υποβολής τους.

Το νέο σύστημα, που θα είναι προσβάσιμο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης e-adeies.ypen.gr.

Θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής, ελέγχου και χορήγησης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων των εργασιών δόμησης.

Πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης του πληροφοριακού συστήματος είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Με το νέο σύστημα θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στους ελέγχους και θα εξαλειφθεί κάθε «ευκαιρία» για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η επίσκεψη του συναλλασσόμενου στις υπηρεσίες δόμησης.

Δείτε ολόκληρη τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, ΕΔΩ.

Comments are closed