Σημαντικές ευκαιρίες την επόμενη 5ετία στην αγορά κατασκευών της Τουρκίας

Και την επόμενη -τουλάχιστον- πενταετία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα στην Τουρκία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη (16/3/2017) έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Στην Τουρκία την παρούσα περίοδο πραγματοποιούνται πολλά έργα υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια, σήραγγες, μετρό, ενέργεια). Επίσης, πραγματοποιούνται εκτεταμένα έργα κατασκευής κατοικιών, εμπορικών κέντρων, έργων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα, έργων αναπαλαίωσης και ανοικοδόμησης στο ιστορικό κέντρο πόλεων.

“Εκτίμησή μας είναι ότι η έντονη αυτή κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη τουλάχιστον πενταετία, δεδομένου αφ’ ενός του μεγέθους των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών και αφ’ ετέρου του ενδιαφέροντος διεθνών τραπεζών, όπως η EBRD, για χρηματοδότηση έργων υποδομής. Συνεπώς, ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες θα μπορούσαν ενδεχομένως, βάσει τεχνογνωσίας, να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, καθώς μάλιστα η εμπειρία έχει αποδείξει πως οι τουρκικές κατασκευαστικές δεν είναι αρνητικές σε διεθνείς συνεργασίες (βλ. συνεργασία με ιαπωνική Taisei-Kumagaι κλπ)” υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Δυνατότητες παρουσιάζονται επίσης στον τομέα υπηρεσιών και έργων  που προσανατολίζονται προς τη μείωση του κόστους ενέργειας, την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργειακής επάρκειας, την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ελληνικές εταιρίες ΑΠΕ που με την τεχνογνωσία και την πείρα τους θα μπορούσαν να επιδιώξουν συνέργειες με αντίστοιχες τουρκικές.

Επιπλέον, σημαντικές ευκαιρίες διανοίγονται για συνεργασίες ελληνικών και τουρκικών εταιριών σε Τρίτες χώρες, καθώς οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν πρόσβαση σε διαφοροποιημένες αγορές (Ρωσία-χώρες ΚΑΚ αφ’ ενός, αραβικά κράτη αφ’ ετέρου), στις οποίες μάλιστα παρουσιάζονται ανάγκες ανοικοδόμησης και κατασκευής υποδομών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση τόσο της Ρωσίας, όπου τα κέρδη από τις δραστηριότητες των τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών τα τελευταία χρόνια αποτιμώνται σε 65 δις δολάρια όσο και των χωρών της Βορείου Αφρικής και της εγγύς γειτονίας της Τουρκίας (χώρες περί τη Μαύρη Θάλασσα, Β. Ιράκ).

Δυνατότητες διαφαίνονται επίσης για συνεργασίες με τουρκικές εταιρίες στον τομέα των κατασκευών λιμένων και της ναυπηγοκατασκευαστικής.

Διαβάστε όλη την έκθεση ΕΔΩ

Comments are closed