Στην Αγγλία ξέρουν να φτιάχνουν οικοσυστήματα για startups…

engineshed

Photo by Geof Sheppard. O εικονιζόμενος χώρος συνεργατικής εργασίας είναι ένας μόλις από τους πολλούς, που διαθέτει σε startup το engine shed, όπως λέγεται το hub που ίδρυσε η Βρετανή μηχανικός Isambard Kingdom Brunel

Παρότι το Λονδίνο θεωρείται παραδοσιακά το αδιαμφισβήτητο κέντρο βάρους του βρετανικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), ωστόσο τα τελευταία αρκετά χρόνια διάφορα εξίσου συναρπαστικά πράγματα συμβαίνουν και έξω από τον αυτοκινητόδρομο M25… Ένα καλό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το εκρηκτικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα του Μπρίστολ και του Μπαθ (Bath), τα οποία διαμορφώνουν από κοινού αυτό που αποκαλείται το “Φαράγγι του Πυριτίου” (“Silicon Gorge”) στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας.

Τόπος γέννησης διάφορων ευρέως γνωστών startups και τεχνολογικών επιχειρήσεων, η περιοχή δείχνει στην πράξη ότι βιώσιμες επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργηθούν από ανθρώπους με πάθος ακόμη κι αν αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds) ή στα λεγόμενα προγράμματα επιτάχυνσης (acceleration programs).

To Μπρίστολ και το Μπαθ απέχουν μεταξύ τους μόλις 10 λεπτά με το τρένο και οι τοπικοί επιχειρηματίες κι άλλοι παίκτες του οικοσυστήματος καινοτομίας τα θεωρούν περισσότερο ώς μέρη ενός συνόλου, παρά ώς ανταγωνιστικές μεταξύ τους πόλεις. Στο Venturefest του 2015, μια εκδήλωση για startups, που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίστολ τον προηγούμενο μήνα, συμμετείχαν ίσοι αριθμοί επιχειρηματιών από τις δύο περιοχές.

“Πιστεύω ότι το Μπρίστολ είναι πλέον μια εναλλακτική του Λονδίνου ώς τεχνολογικό hub” δήλωσε ο Joe Ryan, ιδρυτής του Vrgo, μιας startup που εργάζεται πάνω σε καρέκλα, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των κινήσεων του χρήστη σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. “Σε μια μικρή πόλη έχεις στη διάθεσή σου ένα ισχυρότερο δίκτυο ανθρώπων. Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον” συμπλήρωσε.

Engine Shed, Watershed και άλλες δημιουργικές στέγες για ιδρυτές startup και καλλιτέχνες

Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων είναι η ύπαρξη ενός αριθμού hubs με φυσική υπόσταση, όπου οι ιδρυτές και οι ομάδες τους μπορούν να εργαστούν και να αλληλεπιδράσουν, να μιλήσουν με μέντορες και επενδυτές και να οργανώσουν εκδηλώσεις κάθε είδους.

Το πιο γνωστό τέτοιο hub στο Μπρίστολ και το Μπαθ εκτιμάται ότι είναι το Engine Shed, που φιλοξένησε το “Venturefest” από κοινού με το γειτονικό “Passenger Shed”, που ανήκει στις τοπικές αρχές. Το Engine Shed περιλαμβάνει συνεργατικούς χώρους εργασίας, αίθουσες συσκέψεων και εκδηλώσεων και γραφεία σημαντικών “παικτών” του κλάδου των υποδομών.

Photo by Howard Lake, flickr: Πέραν τής στέγης που προσφέρει, το Watershed δίνει και πολύτιμη εκπαίδευση σε θέματα- κλειδιά, όπως το πώς να μαζέψεις κεφάλαια χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Photo by Howard Lake, flickr: Πέραν τής στέγης που προσφέρει, το Watershed δίνει και πολύτιμη εκπαίδευση σε θέματα- κλειδιά, όπως το πώς να μαζέψεις κεφάλαια χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η δε “δημιουργική” βιομηχανία (creative industry) εκπροσωπείται μεταξύ άλλων στο Watershed, ένα άλλο hub δίπλα στο παραλιακό μέτωπο του Μπρίστολ. Οι δημιουργοί του το αποκαλούν ‘πολιτιστικό κινηματογράφο και κέντρο ψηφιακούς δημιουργικότητας‘ ενώ σε αυτό δραστηριοποιούνται επαγγελματίες όλων των ειδών τέχνης και των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Fabulous Beasts”: παιχνίδι σε δύο κόσμους
Μάλιστα, τα δύο hubs συνεργάζονται κατά καιρούς μεταξύ τους, με ένα από τα καλύτερα δείγματα αυτής της συνεργασίας να είναι το “Fabulous Beasts”, ένα υβριδικό παιχνίδι για δύο παίκτες, που παίζεται τόσο σε τάμπλετ όσο και στον πραγματικό κόσμο, για το οποίο περισσότερα μπορείτε να μάθετε (αλλά και να παίξετε) ΕΔΩ http://playfabulousbeasts.com/

Και τα πανεπιστήμια “στο παιχνίδι”
Στα συνολικά ”vibes” της περιοχής, προσθέτουν ισχύ οι καλλιτεχνικοί και τεχνολογικοί “εγκέφαλοι’ που ανευρίσκονται μεταξύ των φοιτητών των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Μπαθ. Μαζί με άλλα τρία πανεπιστήμια –Exeter, Southampton και Surrey– σχηματίζουν μια ιδιαίτερη εταιρική σχέση, το SETsquared Partnership, που έχει ως στόχο τη στήριξη νέων επιχειρηματιών ώστε να δώσουν εμπορική υπόσταση στα προϊόντα τής ακαδημαΐκής έρευνας. Περισσότερα για το SETsquared Partnership μπορείτε να μάθετε ΕΔΩ http://www.setsquared.co.uk/

Καταφέραμε να εμπλέξουμε όλα τα τοπικά πανεπιστήμια στο οικοσύστημα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την παραγωγή ταλέντων και τη μετατροπή της ακαδημαϊκής έρευνας σε εμπορικό προϊόν, αλλά και για να γίνουν η έρευνα και η πραγματογνωμοσύνη διαθέσιμα στις επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Nick Sturge, που είναι επικεφαλής του Engine Shed τους τελευταίους 18 μήνες και ταυτόχρονα διευθύνει το SETsquared εδώ και μια δεκαετία.

Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της συνεργασίας είναι να γίνει βέβαιο ότι οι φοιτητές πραγματικά διδάσκονται πώς να γίνουν επιχειρηματίες και να είναι έτοιμοι για την ίδρυση μιας startup ως το πρώτο βήμα μετά την αποφοίτησή τους.

Αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι αρκετές διάσημες παγκοσμίως startups έχουν ιδρυθεί στο Μπρίστολ. Μεταξύ αυτών και η πασίγνωστη ιντερνετική βάση δεδομένων για ταινίες, που είναι ευρύτερα γνωστή ως IMDb. Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε από την Amazon το 1998, μπορεί να άνοιξε πρόσθετα γραφεία στο Seattle και τη Santa Monica, αλλά μην ξεχνώντας από πού ξεκίνησε, διατηρεί ακόμη την έδρα της στο Μπρίστολ.

Τι δεν έχει η Θεσσαλονίκη που το έχει το Μπρίστολ;
Και τώρα ας δούμε λίγο τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ό,τι και το Μπρίστολ και μάλιστα με το παραπάνω. Τρία πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ). Χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές και αξιόλογα ερευνητικά κέντρα. Έχουμε ακόμη και το …παραλιακό μέτωπο και μάλιστα όχι σε ποτάμι όπως το Μπρίστολ στον Avon, αλλά σε ολόκληρη θάλασσα. Τι μας λείπει λοιπόν για να γεννηθεί εδώ μια IMDb; Μα είναι απλό… Αυτό το άτιμο το οικοσύστημα…

Άρθρο με πληροφορίες από το thenextweb

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed