Στο Βερολίνο εγκαινιάστηκε σχολή για πρόσφυγες που θέλουν να γράψουν κώδικα…

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα fastcoexist.com

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα fastcoexist.com

Το καλοκαίρι του 2015 η κοινωνική επιχειρηματίας Anne Kjaer Riechert βρέθηκε σε ένα καταφύγιο για πρόσφυγες στο Βερολίνο. Εκεί έτυχε να γνωρίσει έναν Ιρανό προγραμματιστή, ο οποίος δεν μπορούσε να γράψει κώδικα επί δύο χρόνια επειδή δεν είχε …λάπτοπ.
“Σκέφτηκε, οκέι, μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να χαρίσουν στο καταφύγιο τα παλιά τους λάπτοπ. Όλοι μας σχεδόν έχουμε έναν παλιό φορητό υπολογιστή στο σπίτι. Αυτό όμως, το να δωρίζονται λάπτοπ, δεν έμοιαζε διατηρήσιμο ώς πρακτική μακροπρόθεσμα” λέει η Οzlem Buran, συνεργάτιδα της Riechert.
Τότε η Riechert και οι φίλοι τους σκέφτηκαν κάτι καινούργιο: πώς θα ήταν αν δημιουργούσαν ένα σχολείο τεχνολογίας για πρόσφυγες, που θα δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να συνδεθούν σε έναν υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε γραφεία σε ένα συνεργατικό χώρο; Πώς θα ήταν αν τούς προσφερόταν mentoring από τους ντόπιους, που θα τούς βοηθούσαν να βρουν δουλειά σε κάποια τοπική εταιρεία;
Το είπαν και το έκαναν Το σχολείο, με το όνομα “ReDi” ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες εβδομάδες στις εγκαταστάσεις του Γερμανικού Κέντρου Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας. Με 49 μαθητές, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες ή μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράκ, την Τυνησία και το Λεσότο.
Για λίγους μήνες, οι μαθητές με στοιχειώδεις τεχνολογικές γνώσεις θα εκπαιδευτούν από εθελοντές προγραμματιστές ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές για παράδειγμα με τη γλώσσα προγραμματισμού Javascript ή τη Ruby on Rails. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, στόχος είναι να μπορούν να μπουν ώς μαθητευόμενοι και μαθητευόμενες σε μια τεχνολογική επιχείρηση.
“Δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι θα γίνουν τόσο καλοί προγραμματιστές, που θα μπορούν να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά Facebook ή Twitter, αλλά τους εκπαιδεύουμε ώστε να γίνουν αναλυτές, front-end developers και δοκιμαστές προϊόντων” λέει η Buran.
coders2Οι πρόσφυγες που ήδη έχουν ένα πτυχίο τεχνολογιών πληροφορικής ή αρκετά χρόνια εργασιακής εμπειρίας, δεν χρειάζεται να εκπαιδευτούν. Απλά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν άμεσα σε επαφή με την τεχνολογική σκηνή του Βερολίνου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας. “Οσοι έχουν εμπειρία πάνω στη δημιουργία κώδικα αντιμετωπίζουν μόνο ένα πρόβλημα: την έλλειψη δικτύωσης” εξηγεί η Buran. Σε αυτό τους βοηθάει το ιδιαίτερο αυτό σχολείο.
Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν στη Γερμανία περίπου 47.000 κενές θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό τομέα. Και δεν είναι απλά και μόνο ότι οι πρόσφυγες που εκπαιδεύονται θα βοηθήσουν να καλυφθούν κάποια από αυτά τα κενά. Ο στόχος της ομάδας είναι πολλαπλός. Μεταξύ άλλων, θέλουν οι συμπατριώτες τους να μπορέσουν να δουν στην πράξη τι είναι ικανοί να προσφέρουν στην τοπική οικονομία οι πρόσφυγες, εισφέροντας τις δεξιότητές τους… Καταπληκτικό, έτσι;

Άρθρο με πληροφορίες από το fastcoexist.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed