Σχέδιο για αυστηρότερα όρια ρύπων στο πόσιμο νερό από το Ευρωκοινοβούλιο

Η Σύνοδος της Ολομέλειας  της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο ενέκρινε σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στο πόσιμο νερό, λύση πιο οικονομική και φιλική για το περιβάλλον -σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο- και στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο νερό βρύσης, υιοθετώντας έκθεση του Γάλλου εισηγητή Μ. Νταντίν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ το ΕΚ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών μόλις αυτοί συμφωνήσουν στη θέση τους. Ο νέος νόμος προβλέπεται να περιορίζει τα ανώτατα όρια συγκεκριμένων ρύπων για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό) και βλαβερά βακτήρια, ενώ περιορίζει τα ανώτατα όρια για ορισμένα ενδοκρινικά στοιχεία που προκαλούν διαταραχές.

Παράλληλα, καθιερώνει την παρακολούθηση των επιπέδων μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία. Με αυτό τον τρόπο, προβλέπεται εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού της βρύσης, η μείωση των πλαστικών αποβλήτων, καθώς, όπως δήλωσε ο εισηγητής «ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το νερό καθορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι κατανοητό ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό καλής ποιότητας και θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσιτό για όλους».

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα προκειμένου να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε καθαρό νερό εντός της ΕΕ και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε πόλεις και δημόσιους χώρους, δημιουργώντας χώρους δωρεάν παροχής νερού, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και κατ’ αναλογία. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης σε εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό.

Θα πρέπει να εντοπίζουν εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο νερό ή που έχουν περιορισμένη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων. Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν τρόπους βελτίωσης αυτής της πρόσβασης, ενημερώνοντας σαφώς για τα διαθέσιμα μέσα σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ή εναλλακτικά μέσα πρόσβασης στο νερό. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού αναλογεί σε μείωση 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως των δαπανών στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Εάν η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης αποκατασταθεί, οι πολίτες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν αυτομάτως στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων θαλάσσης, δεδομένου ότι δεν θα αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικά μπουκάλια. Υπογραμμίζεται ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά αντικείμενα που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες. Με την επικαιροποίηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, η Επιτροπή κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα πλαστικά που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Comments are closed