Τα αναγκαία έργα υποδομών για το Ν.Σερρών

Ένα πλήθος έργων υποδομής που θεωρούνταν αναγκαία για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Σερρών, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της 10ης τακτικής συνεδρίασης της  Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του νομού.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Σερρών του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Α. Καφεστίδης, για την ανάπτυξη της περιοχής απαιτούνται ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθούν τα παρακάτω έργα :

  1. Έργα οδοποιίας :
  • Κατασκευή διπλού-διπλού αυτοκινητοδρόμου με βελτίωση της χάραξης ή τη δημιουργία νέας, σύμφωνα με τα πρότυπα της Εγνατίας οδού για τη σύνδεση της πόλης των Σερρών με τις πόλεις Δράμας και Καβάλας. (Σέρρες – Αλιστράτη – Δράμα Εθνική Οδός 12 (Ε.Ο. 12) και Σέρρες – Μεσοράχη Ε.Ο.12 και μετά Μεσοράχη – Παλαιοκώμη – Μπάφρα Ε.Ο.59)
  • Κατασκευή του κάθετου άξονα Κόμβος Σερρών – Λιμάνι Αμφίπολης με διπλό – διπλό αυτοκινητόδρομο. (Σέρρες – Μεσοράχη Ε.Ο.12 και μετά Μεσοράχη – Παλαιοκώμη – Αμφίπολη Ε.Ο.59 και Ν. Αμφίπολη – Όρια Π.Ε. Θεσσαλονίκης Ε.Ο. 2)
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής της περιφερειακής οδού του Δήμου Σερρών με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Διερεύνηση πιθανής νέας χάραξης που θα συνδέει το κόμβο των Καλών Δέντρων του καθέτου της Εγνατίας οδού με το Νοσοκομείο Σερρών.
  • Κατασκευή και βελτίωση της χάραξης Νιγρίτα – Σωχός – Θεσσαλονίκη.
  • Συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Σερρών το οποίο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με έμφαση στο τμήμα Προμαχώνα – Κιλκίς που διέρχεται από Πετρίτσι και Καστανούσα και τη βελτίωση του τμήματος της Ε.Ο. 63 Λευκώνας – Προμαχώνας.
  • Κατασκευή νέου οδικού άξονα Όρια Κιλκίς – Γέφυρα Ν. Πετριτσίου, με νέα χάραξη που θα παρακάμπτει τους έξι (6) οικισμούς, Ν. Πετρίτσι, Βυρώνεια, Θρακικό – Ομαλό, Μανδράκι, Νεοχώρι και Ροδόπολη.
  • Κατασκευή νέας γέφυρας του ποταμού Στρυμόνα στο ύψος της Μαυροθάλασσας και συγκεκριμένα που θα συνδέει Μαυροθάλασσα με Νέα Πέτρα.
  • Προτείνονται επίσης οδικά έργα για την τουριστική αξιοποίηση του Λαϊλιά και της περιοχής του, η συνέχιση της ανακατασκευής του δρόμου Λαϊλιά – Καπνόφυτου, Καρυδοχωρίου – Κατάφυτου Νευροκοπίου και Καρυδοχωρίου – Ορεινής και Αχλαδοχωρίου – Αγγίστρου που θα ενισχύσει τις δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη όλου του ορεινού όγκου, με τα παραδοσιακά γεφύρια της περιοχής Αχλαδοχωρίου και την αξιοποίηση των φυσικών ομορφιών της περιοχής.
  1. Έργα σιδηροδρομικά
  • Στα πλαίσια της χάραξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας προτείνεται η μελέτη και κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής προαστιακού τύπου για τη σύνδεση της πόλης των Σερρών απευθείας με την πόλη της Θεσσαλονίκης.
  • Ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από την περιοχή της Ν. Ζίχνης μέχρι και το Λιμάνι της Αμφίπολης. Η γραμμή αυτή είχε κατασκευαστεί στην περίοδο της κατοχής και υπάρχει έτοιμη η χάραξή της, ενώ υπάρχουν έτοιμοι κάποιοι σταθμοί που απλά πρέπει να ανακατασκευαστούν. Θα προσφέρει τόσο σε τουριστικό επίπεδο (άξονας Σόφια – Αμφίπολη) όσο και σε εμπορικό για την ανάπτυξη του λιμανιού.
  1. Υδραυλικά έργα
  • Μετά και τις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν προ διετίας πολλές περιοχές του κάμπου των Σερρών, είναι επιτακτική ανάγκη η συνολική μελέτη για τη διευθέτηση και εκβάθυνση, όπου απαιτείται, της κοίτης του Στρυμόνα αλλά και της λίμνης Κερκίνης.
  • Επίσης απαιτείται η ενίσχυση των αναχωμάτων του Στρυμόνα, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές.
  • Ολοκλήρωση όλων των αρδευτικών δικτύων της πεδιάδος των Σερρών.
  1. Έργα ενεργειακά
  • Παροχή φυσικού αερίου σε κατοικίες στο Δήμο των Σερρών με επίσπευση των διαδικασιών και επέκταση του προγράμματος στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Σερρών (Δ. Σιντικής, Δ. Ηράκλειας, Δ. Βισαλτίας, Δ. Εμμ. Παππά και Δ. Νέας Ζίχνης). Ο νομός μας άλλωστε είναι πλέον κόμβος ενεργειακός καθώς από αυτόν περνούν και οι δυο αγωγοί φυσικού αερίου : ο 1ος που φέρνει το φυσικό αέριο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προς την υπόλοιπη Ελλάδα και ο δεύτερος, ο TAP, που είναι μεταφορικός.
  • Ολοκλήρωση της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου των διαδικασιών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων αλλά και περιοχών με πιθανό γεωθερμικό ενδιαφέρον που εντοπίσθηκαν στα Θερμά-Νιγρίτας, Θερμοπηγή-Σιδηροκάστρου, Λιθοτόπου-Ηράκλειας, Αγκίστρου και Αχινού-Ιβήρων-Μαυροθάλασσας. Αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην αξιοποίηση του γεωθερμικού ρευστού στους τομείς της γεωργίας (π.χ. θερμοκήπια κλπ.), του τουρισμού (π.χ. λουτρά), της παραγωγής ενέργειας αλλά και της θέρμανσης.
  • Ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το ΔΕΔΗΕ. Δημιουργία επιπλέον υποσταθμών όπου απαιτείται. Το υπάρχον δίκτυο δεν επαρκεί προκειμένου να υποστηρίξει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο νομό Σερρών.
  1. Έργα λιμενικά
  • Αξιοποίηση του Λιμανιού της Αμφίπολης, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτά της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, ως πόλος έλξης μικρών τουριστικών σκαφών (Καταφύγιο).
  • Συμπληρωματικά προτείνεται η δημιουργία Σταθμού υδροπλάνων στο Λιμάνι της Αμφίπολης, ώστε να αυξηθεί η προσπελασιμότητα σε όλη την περιοχή.
  1. Έργα οικοδομικά
  • Προτείνεται η αποτύπωση του κτιριακού δυναμικού, της στατικής επάρκειας και η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτιρίων (υπηρεσιών, δημαρχείων, κοινοτήτων, σχολείων κλπ.), μέσω προγραμμάτων όπως π.χ. το πρόγραμμα «Εξ οικονομώ».
  1. Λοιπά σημαντικά έργα – Προτάσεις Αξιοποίησης – Ανάπτυξης
  • Άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης των στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Σερρών.
  • Αποπεράτωση του νέου Κλειστού Κολυμβητηρίου Σερρών το οποίο είναι ημιτελές εδώ και πολλά χρόνια. Συνδυαστικά με το παραπάνω πρέπει να γίνει αξιοποίηση του αθλητικού πάρκου Ομόνοιας.
  • Επέκταση των υπαρχόντων υποδομών του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών και εκσυγχρονισμός αυτών. Προτείνεται η διερεύνηση διαχείρισής του μέσω ΣΔΙΤ.
  • Αξιοποίηση της αρχαιολογικής περιοχής Αμφίπολης με τη σύνταξη ενός Masterplan που θα επικεντρώνεται σε όλη την περιοχή.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Χιονοδρομικού Κέντρου του Λαϊλιά, εκσυγχρονισμός των υποδομών και ανακατασκευή του Σαλέ. Απαραίτητη είναι η συντήρηση του δρόμου πρόσβασης σε αυτό.
  • Αξιοποίηση της ιστορικής περιοχής των οχυρών (Ρούπελ, Ιστίμπεη) με τη σύνταξη ενός Masterplan που θα επικεντρώνεται σε όλη την περιοχή της “Γραμμής Μεταξά”.
  • Να δοθεί η δυνατότητα για “δανεισμό” από τον Στρατό των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων – κτηρίων στα φυλάκια των συνόρων, για την αξιοποίησή τους και τη δημιουργία κυνηγητικών και τουριστικών καταφυγίων από τις τοπικές κοινωνίες.
  • Δημιουργία ποδηλατικής και περιπατητικής διαδρομής στο σύνολο και σε όλο το μήκος του φαραγγιού του Αγγίτη ποταμού από την Συμβολή μέχρι και το σταθμό Αγγίστας.
  • Ψηφιοποίηση του αρχείου των Πολεοδομιών του νομού για την εύκολη πρόσβασή του από του μηχανικούς.

Τονίζοντας ότι οι μηχανικοί των Σερρών είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην ομαλή και γρήγορη υλοποίηση των παραπάνω έργων, όποτε αυτό ζητηθεί, ο εισηγητής υπογράμμισε ότι στις παραπάνω προτάσεις σίγουρα μπορούν να προστεθούν και πολλά άλλα έργα τοπικής σημασίας, όπως π.χ. ανάπλασης δημοτικών χώρων, αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, κατασκευής βιολογικών καθαρισμών. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι λίγοι πόροι που υπάρχουν για την κατασκευή έργων αναλώνονται σε συντηρήσεις υφιστάμενων δικτύων. Απαιτείται να γίνει άμεσα ένας συνολικός σχεδιασμός, ώστε όταν βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια να μπορούν να απορροφηθούν άμεσα.  Για το λόγο αυτό η ΝΕ ΤΕΕ Σερρών προτείνει τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για το  Νομό Σερρών, ώστε να κατατεθούν προτάσεις και να αποφασιστεί μια κοινή κατεύθυνση από όλους για το μέλλον του τόπου.

Η 10η τατική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προεδρείου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ, που είχαν προηγουμένως σειρά επαφών  με εκπροσώπους των συλλόγων των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ν. Σερρών και της Τοπικής Επιτροπής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Πραγματοποίθηκε επίσης συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη  και με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ. Ιωάννη Μωυσιάδη. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν ακόμα η Εισήγηση του Διευθυντή Δ.Τ.Υ. Δ. Σερρών κου Χρ.Πάλλα με θέμα «Δράσεις του Δ. Σερρών στον ενεργειακό τομέα», η εισήγηση του Διευθυντή Τ.Υ. ΔΕΥΑΣ κου Στ. Σπύρου με θέμα «Σχεδιασμός – εφαρμογή & παρακολούθηση δράσεων & τεχνικών της ΔΕΥΑ Σερρών , για την ορθολογική  διαχείριση του πόσιμου νερού» και η εισήγηση του κ.Δ. Αλεξίου Α.Μ. με θέμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Σιδηροκάστρου Δ. Σιντικής».

Τα μέλη της Δ.Ε. και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη.

Τα μέλη της Δ.Ε. και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη.

Comments are closed