Τι μας κάνει αρεστούς και τι αντιπαθητικούς; 5 χαρακτηριστικά με σημασία

Πάρα πολλοί άνθρωποι μοιράζονται τη λανθασμένη αντίληψη ότι το να είσαι αρεστός, αγαπητός ή συμπαθής στους άλλους είναι θέμα μόνο φυσικών χαρακτηριστικών, που δεν διδάσκονται και δεν μαθαίνονται, όπως η ομορφιά, το εξαιρετικό ταλέντο ή η φυσική δυνατότητα για άρτια επικοινωνία.

Στην πραγματικότητα όμως, το να είσαι αρεστός είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ανεξαρτήτως των παραπάνω και είναι θέμα συναισθηματικής νοημοσύνης, σύμφωνα τουλάχιστον με άρθρο στο «Entrepreneur» του επιχειρηματία και συγγραφέα Travis Bradberry, η εταιρεία συμβούλων του οποίου –TalentSmart- παρέχει σήμερα τις υπηρεσίες της στο 75% των εταιρειών της λίστας Forbes 500. O ίδιος έχει βραβευτεί ώς ένας από τους συγγραφείς του best seller “Emotional Intelligence”.

Σε έρευνα που έγινε από το UCLA, με βάση 500 περιγραφές ανθρώπων, βασισμένες στον τρόπο με τον οποίο εξέλαβαν τη  δυνατότητα κάποιου να είναι συμπαθής και αρεστός (likeability), αυτοί που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία δεν ήταν ούτε χαρισματικοί, ούτε εξαιρετικά ευφυείς ούτε ιδιαίτερα όμορφοι. Τα χαρακτηριστικά που κερδίζουν την παρτίδα φαίνεται ότι είναι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα, η «διαφάνεια» και η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να καταλαβαίνεις, να κατανοείς τον άλλο, να «μπαίνεις στα παπούτσια του». Κι όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά συναισθηματικής νοημοσύνης.

Ερευνα της TalentSmart σε δείγμα άνω του 1 εκατ. ατόμων έδειξε ότι τα άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι απλά πιο συμπαθή κι αρεστά, αλλά και παρουσιάζουν με διαφορά υψηλότερες επιδόσεις , σε σχέση με όσους δεν τα διαθέτουν.

Η δε δυνατότητα να είμαστε συμπαθείς είναι τόσο κρίσιμη για  την επαγγελματική επιτυχία, όσο δείχνει το παρακάτω παράδειγμα: έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι οι managers ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν ένα επιχείρημα που δεν στοιχειοθετείται, όταν αυτό προερχόταν από κάποιον ή κάποια που θεωρούσαν  συμπαθητικό-ή. Άλλη έρευνα έδειξε ότι μόλις ένας σε σύνολο 2000 leaders, που θεωρούνταν αντιπαθητικοί, χαρακτηρίστηκε ως πραγματικά αποτελεσματικός στη δουλειά του.

Το να είσαι αρεστός έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το να αποφεύγεις κάποιες συμπεριφορές, σύμφωνα πάντα με τον Travis. Κάποιες σίγουρα δεν εκπλήσσουν, αλλά άλλες μπορεί να καταλάβουν τον αναγνώστη …εξ απήνης. Ποιες είναι οι συμπεριφορές που …κάνουν ζημιά; Διαλέξαμε κάποιες από αυτές. Για τις υπόλοιπες, διάβασε το πρωτότυπο άρθρο.

1. Ναι, αλλά εγώ γνωρίζω τον τάδε…

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να γνωρίζεις σημαντικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, αλλά όταν εκλαμβάνεις κάθε συζήτηση ως μια ευκαιρία για να το πεις στους άλλους, έχεις χάσει το παιχνίδι.  Η αλήθεια είναι ότι όλοι  καταλαβαίνουν γιατί το κάνεις, κι αυτό δεν σε κάνει πιο συμπαθητικό. Αντίθετα, οι περισσότεροι θα πιστέψουν ότι είσαι ανασφαλής και θέλεις να φανείς σπουδαίος-α για να τους αρέσεις. Το να είσαι φιλικός-ή και να δείχνεις και να αισθάνεσαι ενδιαφέρον είναι στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται για να κερδίσεις τους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, σταμάτα να προσπαθείς να αποδείξεις ότι είσαι σημαντικός-ή με τέτοιες συμπεριφορές. Κάποιοι μπορεί αρχικά να βρουν ενδιαφέρον το ποιον-α γνωρίζεις, αλλά στο τέλος αυτό που τους κρατάει είναι η σωστή συμπεριφορά, όχι το ότι γνωρίζεις προσωπικά τον τάδε ή τη δείνα.

2. Κομπασμός με …ταπεινοφροσύνη

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που τους αρέσει να καυχιούνται για τον εαυτό τους, αλλά κρύβοντας τον κομπασμό πίσω από μια μάσκα ταπεινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κοπέλα που σου λέει ότι πήρε 10 πτυχία επειδή είναι nerd, ενώ το θέμα της δεν είναι να σου πει ότι είναι nerd αλλά ότι έχει πάρει δέκα πτυχία. Μπορεί εσύ να πιστεύεις ότι με αυτή την επίφαση ταπεινοφροσύνης καμουφλάρεις τον κομπασμό σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν αυτό που κάνεις και το εκλαμβάνουν ως προσπάθεια να τους εξαπατήσεις. Απόφυγέ το.

3. Κλειστό μυαλό

Τα μυαλά, λένε, είναι όπως τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά. Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Η συζήτηση με κάποιον ή κάποια, που έχει ήδη αποφασίσει τη γνώμη που έχει για τα πάντα και δεν είναι διατεθειμένος-η να ακούσει τίποτα άλλο είναι για όλους βαρετή. Το να έχεις ανοιχτό μυαλό είναι καθοριστικό και στον επαγγελματικό σου χώρο, αφού σου εξασφαλίζει μεγαλύτερη πρόσβαση σε νέες ιδέες, αλλά και σε προσφορά βοήθειας. Αν θέλεις να ανοίξεις το μυαλό σου, προσπάθησε να δεις τον κόσμο με τα μάτια άλλων ανθρώπων. Δεν είναι ανάγκη προφανώς να ενστερνιστείς τις απόψεις τους. Το ζητούμενο είναι να ξεχάσεις την κριτική για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να καταλάβεις πραγματικά αυτό που τους κάνει να σκέφτονται διαφορετικά από εσένα.

4.Λίγες ερωτήσεις

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι σε μια συζήτηση είναι ότι επικεντρώνονται υπερβολικά σε όσα θα πουν οι ίδιοι στη συνέχεια ή στην επίδραση που έχουν πάνω τους τα όσα λέει το άλλο άτομο. Έτσι, ενώ ακούν τις λέξεις καθαρά και δυνατά, συχνά χάνουν το νόημα. Ένας τρόπος για να πιάσεις καλύτερα το νόημα είναι οι ερωτήσεις. Αρέσει στους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι τους ακούς πραγματικά. Ίσως εκπλαγείς αν δεις πόσο σεβασμό και εκτίμηση μπορείς να κερδίσεις απλά κάνοντας ερωτήσεις κι ακούγοντας πραγματικά αυτό που λέει ο-η απέναντί σου.

5. Υπερβολική έκθεση στα social media

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μοιράζονται υπερβολικά πολλά πράγματα στα social media το κάνουν διότι λαχταρούν την αποδοχή, αλλά μελέτη του Pew Research Center αποκάλυψε ότι η υπερβολική αυτή έκθεση κάνει περισσότερη ζημιά από ό,τι καλό, αφού μέρα με την ημέρα ωθεί τους ανθρώπους να σε αντιπαθήσουν. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι τι πρωινό τρως κάθε μέρα. Είναι βαρετό…

Διάβασε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed