Το Ιράν ξαναχτίζεται και οι ευκαιρίες είναι πολλές

 

Πηγή φωτογραφίας: CreativeCommons, Amir1140 at the English language Wikipedia

Πηγή φωτογραφίας: CreativeCommons, Amir1140 at the English language Wikipedia

To Ιράν …ξαναχτίζεται. Και οι ευκαιρίες για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις δομικών υλικών είναι πολλές, καθώς η άρση του δεκαετούς εμπάργκο σε βάρος του Ιράν από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές οικονομίες, το ξαναβάζει στο ¨παιχνίδι¨ των εξαγωγών προς τον δυτικό κόσμο.

Ήδη, η χώρα έχει εξελιχθεί σε …κέντρο διερχομένων, καθώς κάθε εβδομάδα και μια διαφορετική επιχειρηματική αποστολή φτάνει στην Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, τα ιρανικά προϊόντα ξαναβρίσκουν τον δρόμο προς τον δυτικό κόσμο και τα ελληνικά λιμάνια μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στις διαδρομές τους, καθώς η γεωγραφική του θέση είναι ιδανική. Μέχρι στιγμής πάντως, η Ελλάδα είναι απούσα από το “παιχνίδι”.
Στα παραπάνω συμπεράσματα συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με θέμα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ιράν, που διοργάνωσαν στις 21 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι ΑΕ. Ας δούμε όμως αναλυτικά το τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα, καθώς ρεπόρτερ του blog του ΤΕΕΤΚΜ βρισκόταν εκεί.

Μέχρι το 2025 το Ιράν θα χρειαστεί 10,8 εκατ. σπίτια…
Οι αριθμοί για τον κατασκευαστικό τομέα του Ιράν δεν χρειάζονται “μετάφραση” σε λόγια: μέσα στην επόμενη δεκαετία η χώρα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 10,8 εκατ. κατοικίες, ενώ η επενδυτική δαπάνη που θα χρειαστεί για να τις αποκτήσει υπολογίζεται σε 311 δισ. δολ. με σημερινές τιμές. To 20% των νέων κτηρίων ανήκουν στην κατηγορία των πολυτελών, το 30% στην κατηγορία με υλικά “καλής ποιότητας” και το 50% στην ομάδα της κατασκευής με την ελάχιστη υποχρεωτική βάσει νόμου ποιότητα.
Μόνο στην Τεχεράνη βρίσκονται υπό κατασκευή ή στο στάδιο των εγκαινίων 200 μικρά ή μεγάλα εμπορικά κέντρα (περίπου 97 χαρακτηρίζονται Mega malls).
Το Ιράν ετοιμάζει όχι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ επεκτάσεις πόλεων (satellite cities). Οι δε νέοι κατασκευαστικοί κανονισμοί επιβάλλουν την κατασκευή κτηρίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής αποδοτικότητας και με χρήση των αντίστοιχων δομικών υλικών. Τα παραπάνω επισήμανε ο Μαχντί Μοναμπατί (Mahdi Monabbati), συνεργάτης της Euroconsultants-Iran, ο οποίος επισήμανε την τεράστια ευκαιρία που ανακύπτει για τις ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των δομικών υλικών.

Έλεγχος της αγοράς δομικών υλικών από τουρκικές επιχειρήσεις
Παρόλα αυτά, αυτές είναι ουσιαστικά απούσες, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τις τουρκικές, ιταλικές, γερμανικές και κινεζικές επιχειρήσεις στους κλάδους των ανελκυστήρων, του κουφωμάτων pvc και του προφίλ αλουμινίου.
Με βάση στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, στους ανελκυστήρες πρώτη δύναμη είναι η Ιταλία και ακολουθούν κατά σειρά η Κίνα, η Τουρκία και η Κορέα. Στα κουφώματα Upvc η Τουρκία ουσιαστικά ελέγχει την αγορά. Στα προφίλ αλουμινίου, οι τουρκικές επιχειρήσεις κυριαρχούν και πάλι, με αισθητή διαφορά από εκείνες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα είδη υγιεινής όπως λεκάνες και νιπτήρες.
“Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες τόσο για εξαγωγές δομικών υλικών στο Ιράν, όσο και για κοινή παραγωγή επί ιρανικού εδάφους με μεταφορά ελληνικού know-how” σημείωσε ο κ.Μοναμπατί.

Κι όμως, το Ιράν εξάγει τεχνολογία στον δυτικό κόσμο
Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο τεχνολογικός τομέας στο Ιράν, ο οποίος επίσης προσφέρεται για συνεργασία με την Ελλαδα. Ακρως εντυπωσιακό είναι το Τεχνολογικό Πάρκο της Τεχεράνης, όπου οι μισοί διευθυντές επιχειρήσεων είναι καθηγητές πανεπιστημίου που ξεκίνησαν εκεί τις spin offs τους μετατρέποντας σε εμπορικά προϊόντα τούς καρπούς της επιστημονικής και ερευνητικής τους εργασίας. Ενδεικτικό της προόδου της χώρας σε αυτόν τον τομέα είναι το γεγονός ότι Ιράν πραγματοποιεί κάθε χρόνο εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων στον δυτικό κόσμο, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 680 εκατ. δολ.

Εξαγωγές λίγων κοντέινερ
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Mάρδας, γνωστοποίησε ότι εντός του Νοεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να διοργανώσει αποστολή στο Ιράν, στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει επίσκεψη στη χώρα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Ιράν είναι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένες, αφού η αξία τους ανέρχεται στο ύψος εκείνης λίγων …κοντέινερς. Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ιράν, παρότι αυξημένες, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25-30 εκατ. ευρώ (εναντι μέσου 10-15 εκατ. τα προηγούμενα χρόνια). Ωστόσο το δυναμικό τους ειναι τεράστιο.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Κυριάκος Λουφάκης, επισήμανε την προοπτική που δημιουργείται μετά και την άρση των κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ισχυρών οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Το Ιράν είναι μια χώρα με πλούσια παραγωγή, πληθυσμό περίπου 80 εκατ., μεγάλη αστική τάξη (περισσότερο του 60% του συνολικού πληθυσμού) και με σημαντικό διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Ήδη, μετά τη συμφωνία απελευθερώθηκαν πάνω 4,2 δισ. δολάρια ιρανικών κεφαλαίων, που ήταν δεσμευμένα, λόγω των κυρώσεων, σε τράπεζες του εξωτερικού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας “Chemical Ways”, Mohamed Reza Ghasemian, επισήμανε ότι τo 2012 το Ιράν, που εξάγει περί το 1,5 εκατ.βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Τα ετήσια έσοδα της χώρας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν σε 250 δισ. δολ. το 2015 και υπάρχει πρόθεση επενδύσεων της τάξης των 500 δισ. δολ. στον πετρελαϊκό τομέα πριν το 2025.

Comments are closed