Το Παρίσι (ξαν)ανοίγει την πόρτα στα ψηλά κτήρια με τον πύργο των Herzog & de Meuron

Πηγή εικόνας: aasarchitecture.com

Πηγή εικόνας: aasarchitecture.com

Από τότε που το Παρίσι απέκτησε τον πρώτο του ουρανοξύστη έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας. Σαράντα χρόνια για την ακρίβεια. Το ¨διάλειμμα¨ τελείωσε, καθώς οι Herzog & de Meuron έλαβαν άδεια σχεδιασμού για έναν τριγωνικό πύργο ύψους 180 μέτρων, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ε πιχειρηματικές ¨πλάτες¨ τής Unibail-Rodamco και θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων ξενοδοχείο 120 δωματίων, συνεργατικό χώρο γραφείων και εγκαταστάσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο πύργος προτείνεται να δημιουργηθεί στη γειτονιά Porte de Versailles, στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Φωτογραφία από το dezeen

Φωτογραφία από το dezeen

Η ελβετική αρχιτεκτονική φίρμα Herzog & de Meuron, πασίγνωστη για projects όπως το ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου και το Parrish Art Museum της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι το κτήριο θα αποκαταστήσει τη συνέχεια του ιστορικού άξονα που οριοθετείται από τη Rue de Vaugirard και την Avenue Ernest Renan.

Κριτική από κατοίκους και πολιτικούς
Η επιχειρηματολογία της δεν δείχνει όμως να πείθει τους κατοίκους της περιοχής, που διατυπώνουν σκληρή κριτική για το έργο, υποστηρίζοντας ότι θα τους υποσκιάσει, ενώ δεν λείπουν οι πολιτικοί που καταγγέλουν την κατασκευή του ουρανοξύστη, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κτηρίου μη βιώσιμου, που απέχει από τις αρχές της αειφορίας στην αρχιτεκτονική.
Η Anne Hidalgo, αρμόδια για θέματα ανάπτυξης ακινήτων των Παρισίων, τουίταρε στον λογαριασμό της στο Τwitter ότι αισθάνεται “περήφανη και χαρούμενη που το Τρίγωνο [των Herzog & de Meuron] θα γεννηθεί στο Παρίσι¨, προσθέτοντας ότι το έργο θα δημιουργήσει 5000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής του και άλλες τόσες αφότου αυτή ολοκληρωθεί.

Το τρίτο ψηλότερο κτήριο του Παρισιού
Ο Πύργος Τρίγωνο θα είναι το τρίτο ψηλότερο κτήριο των Παρισίων, μετά τον Πύργο του Αϊφελ (324 μέτρα) και τον Πύργο Μονπαρνάς (209 μέτρα), ο οποίος ήταν και το τελευταίο οικοδόμημα άνω των 100 μέτρων που δημιουργήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα.
Νωρίτερα φέτος, οι Γάλλοι αρχιτέκτονες Hamonic + Masson & Associés και Comte Vollenweider Architectes ολοκλήρωσαν ένα οικιστικό συγκρότημα ύψους 50 μέτρων -το υψηλότερο του είδους, που δημιουργήθηκε στο Παρίσι από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.
¨Η αλλαγή στους κανονισμούς αποτελεί μια ιστορική στιγμή¨ δήλωσαν οι αρχιτέκτονες στο ¨Dezeen¨ και συμπλήρωσαν:.¨Εστω και επιφυλακτικά, το Παρίσι αρχίζει να επιτρέπει την επάνοδο των ψηλών κτηρίων στην πόλη¨.
Πριν από αυτή την αλλαγή, το ύψος όλων των καινούργιων κτηρίων στο Παρίσι δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τα 37 μέτρα -ως απάντηση στις έντονες αντιδικίες και τον μεγάλο θόρυβο που προκάλεσε η ανέγερση του Πύργου του Μονπαρνάς, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1973.

Αρθρο με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των Herzog & de Meuron, την επίσημη ιστοσελίδα του έργου και το dezeen

Μαθετε περισσότερα για τον Πύργο ΕΔΩ, ΕΔΩ (στην αγγλική γλώσσα) κι ΕΔΩ (στη γαλλική γλώσσα)

Comments are closed