Το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

Μικρό ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επεμβάσεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.

«Είναι η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης καλούνται να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οκτώ δήμους» είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το ύψος του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης φτάνει τα 84,5 εκατ. ευρώ ενώ έχει ολοκληρωθεί η εξειδίκευση του προγράμματος σε ποσοστό 99,3% του προϋπολογισμού, η έκδοση των προσκλήσεων έφτασε σε ποσοστό 80% του προϋπολογισμού και η ένταξη έργων σε ύψος 36,4% του προϋπολογισμού.

Ή περιφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε πως έχουν ενταχθεί 49 έργα και στους οκτώ δήμους του προγράμματος και στην Περιφέρεια.

Δύο σημαντικά έργα που θα δημοπρατηθούν αφορούν στην ενοποίηση των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας και το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
Ειδικά για το δήμο Θεσσαλονίκης, στις  προτάσεις που εγκρίθηκαν, ύψους 8.300.000 ευρώ, περιλαμβάνονται η ανάπλαση της οδού Πλατείας Μαβίλη, η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην Παπαναστασίου με Βούλγαρη, η βελτίωση υφιστάμενου άξονα ποδηλατόδρομου, η ανάπλαση του πάρκου Παπάζογλου, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα, οι αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς, τα πράσινα δώματα, οι βιοκλιματικές αυλές σε σχολεία και η προμήθεια εξοπλισμού για περιπτώσεις καταστροφών.

 

Comments are closed