Τalent.io: Μια νέα προσέγγιση  στη ζήτηση και προσφορά εργασίας για μηχανικούς

jobs
Μια νέα προσέγγιση στη ζήτηση και προσφορά εργασίας για μηχανικούς εφαρμόζει η γαλλική νεοφυής εταιρεία Τalent.io, εισάγοντας καινούργια δεδομένα στις υπηρεσίες “headhunting”. Οι επιχειρηματικοί άγγελοι και οι επενδυτές εκτίμησαν ήδη την πρωτότυπη προσέγγιση της Τalent.io, με αποτέλεσμα -μόλις τρεις μήνες αφότου “βγήκε” στον αέρα η δοκιμαστική (beta) έκδοση των υπηρεσιών της- αυτή να έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ από τις Alven Capital, Elaia Partners και Ventech, καθώς και από διάφορους business angels.

Πώς λειτουργεί; “Κάθε δύο εβδομάδες ξεκινάμε μια συνεδρία” δήλωσε στο “techcrunch. com” ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Jonathan Azoulay και εξήγησε: “Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, κάνουμε αξιολόγηση δεξιοτήτων και παρουσίαση υποψηφίων, που πληρούν δύο κριτήρια: είναι έμπειροι μηχανικοί και έτοιμοι να αλλάξουν δουλειά. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι πελάτες μας μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα μας και να αλληλεπιδράσουν με τους υποψηφίους”.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες στέλνουν προσφορές εργασίας, καθώς και ένα εύρος πιθανών μισθολογικών αποδοχών στους υποψηφίους. Αν ένας/μία μηχανικός βρει την πρόταση ενδιαφέρουσα, τότε οι δύο πλευρές προγραμματίζουν τη συνέντευξη εργασίας. Κατά το techcrunch, το εγχείρημα του Talent.io είναι ενδιαφέρον για τέσσερις λόγους: πρώτον, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν μια “δυσκίνητη’ διαδικασία headhunting για τον/την κατάλληλο/η υποψήφιο/α. Από τη στιγμή, πχ, που οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού των γαλλικών νεοφυών επιχειρήσεων εγγραφούν στις υπηρεσίες της Talent.io, λαμβάνουν κάθε δεύτερη Δευτέρα ένα e-mail, το οποίο τους ενημερώνει για τους νέους υποψηφίους. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και είναι εξαιρετικά απλή.

Δεύτερον, οι υποψήφιοι έχουν ήδη “φιλτραριστεί” από την Talent.io. Κάθε δύο εβδομάδες, περίπου 300 άτομα κάνουν την εγγραφή τους στη σελίδα και από αυτούς μόνο 40 επιλέγονται για να συμμετάσχουν στις συνεδρίες (η επιλογή γίνεται κατόπιν μιας 20λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας από στελέχη της Talent.io). Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να γνωρίζουν ότι θα βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους στην εν λόγω πλατφόρμα.

Τρίτον, η χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας “βγαίνει πιο φθηνά” για τις εταιρείες, υποστηρίζει ο Azoulay. Οπως λέει, μια “παραδοσιακή” εταιρεία headhunding στη Γαλλία συνήθως παίρνει προκαταβολικά το 20%-30% του ετήσιου μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου ώς αμοιβή. Η Talent.io, όμως, επειδή βρίσκει μηχανικούς για πολλές διαφορετικές εταιρείες ταυτόχρονα, μειώνει δραστικά το κόστος. Κάθε φορά που κάποιος προσλαμβάνεται, η συγκεκριμένη πλατφόρμα λαμβάνει ώς αμοιβή το 1% του ετήσιου μισθού του σε μηνιαίες δόσεις για περίοδο 18 μηνών. Αν κάποιος μηχανικός είτε παραιτηθεί είτε απολυθεί πριν από την πάροδο 18 μηνών, η χρέωση σταματάει αυτομάτως.

Τέταρτον, η Talent.io αλλάζει τη συνήθη διαδικασία recruitment. Αντί να δημοσιεύσει μια παραδοσιακή αγγελία, δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα πρώτα να δουν τους υποψηφίους και μετά να τους στείλουν κάποια προσφορά εργασίας. Γι’ αυτό και κάποιες φορές οι πελάτες της Talent.io καταλήγουν να προσλάβουν κάποιον που “ταιριάζει’ στο όραμα και την αποστολή της εταιρείας, παρότι δεν προγραμμάτιζαν κάποια πρόσληψη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σε κάθε συνεδρία, περίπου το 20% των υποψηφίων βρίσκει δουλειά. Η  Talent.io σχεδιάζει να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι ίσως οι startups του Λονδίνου να καταλήξουν να προσλαμβάνουν Γάλλους μηχανικούς για παράδειγμα, λένε οι εμπνευστές της, που ευελπιστούν να την καταστήσουν σταδιακά απολύτως απαραίτητο εργαλείο για μηχανικούς και εταιρείες.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο του techcrunch

Comments are closed