Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια – Τα πρώτα σε Ιόνιο και Δωδεκάνησα

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, στο πνεύμα του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι έχουν περιληφθεί διατάξεις και για την επίλυση σειράς προβλημάτων στο χώρο των επιβατικών μεταφορών, με σεβασμό στους επαγγελματίες και το επιβατικό κοινό.

«Εμείς θέτουμε το πλαίσιο και αφήνουμε την αγορά να λειτουργήσει. Απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες», τόνισε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει εκ νέου τις διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των υδατοδρομίων.

Παρέχει δυνατότητα αδειοδότησης σε δύο στάδια, δηλαδή άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας. Δίνει δυνατότητα ίδρυσης υδατοδρομίου, όχι μόνο σε δημόσιο φορέα, αλλά και σε ιδιωτικό.

«Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται το υδατοδρόμιο να είναι μόνο δημόσιο. Μπορεί και ένας ιδιώτης να έρθει και να δημιουργήσει ένα υδατοδρόμιο», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδεοληψίες και να υιοθετηθούν οι καλές πρακτικές που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι διευρύνεται το πλαίσιο χορήγησης άδειας υδατοδρομίων, τόσο σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες αγκυροβόλια) όσο και σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης ΠΟΤΑ.

«Δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει το υδροπλάνο αυτό που πρέπει. Να πηγαίνει σχεδόν παντού, χωρίς το κράτος να επιβάλλει στις εταιρείες ότι πρέπει να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μπορεί κάποιος που έχει ένα τουριστικό κατάλυμα, σε μια περιοχή, να μπορεί να υποδεχθεί ένα υδροπλάνο.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου αποτελούν ένα προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων.

Με προοπτική να δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας υλοποιείται στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενεργοποίηση των πρώτων επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία υδατοδρομίων.

Αυτό επισήμανε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ» κύριος Τάσος Γκόβας, τονίζοντας ότι «υπάρχει πολύ συγκεκριμένο και σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον», για τη δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού από άμεσες, χωροθετημένες στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας θέσεις εργασίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει  αναλάβει τη λειτουργία των υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, τους Παξούς, όπως και την προβλεπόμενη λειτουργία υδατοδρομίων στα διαπόντια νησιά και με αφορμή τη δήλωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, ότι η Ελλάδα «μπορεί να κερδίσει το στοίχημα» των υδατοδρομίων, ο κ. Γκόβας εξήγησε πώς και σε ποια σημεία της ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή η δημιουργία τους.

Ο κ. Γκόβας εξήγησε πως με βάση το business plan που έχουν διάφορες εταιρείες, όπως και η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ένα δίκτυο 100 υδατοδρομίων στην Ελλάδα, -αριθμός εφικτός, όπως είπε, αν αναλογιοστεί κανείς τα νησιά που έχει η Ελλάδα – θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, στις οποίες θα προστεθούν οι απαραίτητες για τη λειτουργία των υδατοδρομίων έτερες θέσεις εργασίας των αεροπορικών εταιρειών, όπως και αυτές των διοικητικών και των τεχνικών, με τον συνολικό τελικό αριθμό εργαζομένων γύρω από τις μεταφορές με υδροπλάνο «να ξεπερνά με έναν μετριοπαθή υπολογισμό τα 4.000-5.000 άτομα προσωπικό».

Comments are closed