Ως το 2020 οι πόλεις καλούνται να επενδύσουν 375 δισ. $ για το κλίμα. Αλλιώς…σκούρα τα πράγματα

Οι πόλεις ανά τον κόσμο πρέπει να επενδύσουν στην επόμενη τετραετία περί τα 375 δισ.  δολάρια για δράσεις που αφορούν το κλίμα και τις υποδομές τους, ώστε να επιτευχθούν χαμηλές εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Κι αυτό προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποίησε το δίκτυο των κορυφαίων πόλεων για το κλίμα C40, που αριθμεί σήμερα πάνω από 85 πόλεις-μέλη, με πληθυσμό άνω των 650 εκατ. Ανθρώπων, οι οποίες αποδίδουν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας.

Πρόσφατη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Arup για λογαριασμό του Δικτύου C40 διατυπώνει το επιχείρημα ότι αν δεν αναληφθεί “σοβαρή δράση” πριν από το 2020, οι μελλοντικές εκπομπές των χωρών της υφηλίου θα “κλειδώσουν” σε επίπεδα που θα έχουν ώς αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη πάνω από το επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίου, που έχει τεθεί ώς το ανώτατο “ασφαλές” όριο κατά τη Διάσκεψη των Παρισίων.

Κατά τη μελέτη, ιδίως οι Μεγαπόλεις θα πρέπει να μειώσουν τις μέσες εκπομπές τους στους 2,9 τόνους κατά κεφαλήν στην επόμενη δεκαετία, έναντι περισσότερων από πέντε τόνους per capita σήμερα.

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν έναν οδικό χάρτη, βάσει του οποίου οι πόλεις-μέλη του δικτύου θα πρέπει να λάβουν την επόμενη τετραετία πάνω από 14.000 δράσεις για το κλίμα σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η παραγωγή ενέργειας και η διαχείριση τν απορριμμάτων.

Το να επιτευχθεί αυτό είναι μεν εφικτό, αλλά εξαιρετικά φιλόδοξο, δεδομένου ότι στη διάρκεια 2005-2016 οι πόλεις αυτές ενεργοποίησαν μόλις 11.000 δράσεις για το κλίμα. Οι πόλεις πρέπει να αυξήσουν κατά 125% τις σχετικές δράσεις σε λιγότερο από τον μισό χρόνο” καταλήγουν οι μελετητές.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Διαβάστε την πλήρη μελέτη ΕΔΩ

Μάθετε ΕΔΩ περισσότερα για το Δίκτυο C40

Comments are closed