Όταν το αλεύρι έγινε ακριβότερο από το ψωμί στην αγορά ακινήτων της Κίνας, προκαλώντας …διαζύγια

Πηγή φωτογραφίας: Ioan Sameli

Πηγή φωτογραφίας: Ioan Sameli

Νωρίτερα φέτος, ένα ζευγάρι από τη Σαγκάη, ο κύριος και η κυρία Κάι αποφάσισαν να διαλύσουν τον γάμο τους. Ως αίτιο επικαλέστηκαν τις αγεφύρωτες  μεταξύ τους διαφορές. Η πραγματική αιτία όμως ήταν η …φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Το ζευγάρι, που κατέχει από κοινού ένα κατάστημα με ρούχα, ήθελε πολύ απλά να αγοράσει ένα διαμέρισμα αξίας 532.000 δολαρίων, για να το προσθέσει στα δύο, που ήδη έχει στην ιδιοκτησία του. Ωστόσο, η πρόθεσή τους “σκόνταψε” στην απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Σαγκάης -όπως και άλλων 20 κινεζικών πόλεων- να εισάγει περιοριστικά μέτρα για την αγορά ακινήτων από όσους ανθρώπους είναι ήδη ιδιοκτήτες,ώστε να περιορίσει την απειλητική “φούσκα” που μέρα με την ημέρα σχηματίζεται στην αγορά.

Μια λύση υπήρχε για το ζευγάρι: να χωρίσουν ώστε ο ένας από τους δύο να κρατήσει τα δύο ακίνητα και η άλλη να αγοράσει το τρίτο.

“Γιατί να ανησυχούμε για το διαζύγιο; Ήμασταν τόσο καιρό παντρεμένοι, που δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν αγοράζαμε αυτό το διαμέρισμα, θα χάναμε την ευκαιρία να γίνουμε πλούσιοι” δήλωσε ο πρώην σύζυγος, που για ευνόητους λόγους  ζήτησε να μην δημοσιευτεί ολόκληρο το όνομά του.

Στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016, οι μέσες τιμές των νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 30% στις κινεζικές πόλεις που έχουν αξιολόγηση “tier-one” και κατά 13% σε εκείνες με “tier-two” (Διαβάστε ΕΔΩ παλαιότερο άρθρο του blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το σύστημα των tiers στις κινεζικές πόλεις.

Η ανοδική πορεία των τιμών ξεκίνησε το 2014, όταν η Τράπεζα της Κίνας άρχισε να διευκολύνει τους δανειολήπτες, με χαμηλότερα επιτόκια και λιγότερο αυστηρούς όρους δανειοδότησης. Ταυτόχρονα η Ρυθμιστική Επιτροπή του κινεζικού χρηματιστηρίου ήρε τους περιορισμούς στις πωλήσεις μετοχών από τους developers, βοηθώντας τους να αντλήσουν κεφάλαια για νέα projects.

Σταδιακά, αρκετές κινεζικές πόλεις έφτασαν σε μια κατάσταση που οι Κινέζοι περιγράφουν με την εξής φράση: “το αλεύρι έγινε ακριβότερο από το ψωμί”. Για τον απλούστατο λόγο ότι το τετραγωνικό μέτρο αδόμητης γης έφτασε να πωλείται ακριβότερα από το τετραγωνικό μέτρο σε διπλανά διαμερίσματα. Καταπληκτικό;

Στο σκηνικό αυτό ήταν θέμα χρόνου να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στις αγορές ακινήτων. Και ν΄αυξηθούν τα διαζύγια μεταξύ ανθρώπων που θέλουν να αυξήσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Comments are closed