Αυτές είναι οι 9 φθηνότερες πόλεις για να ζεις στην Ευρώπη. Κι ανάμεσά τους υπάρχουν 2 ελληνικές.

Λίστα με τις εννέα ευρωπαϊκές πόλεις, που προσφέρουν το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Glassdoor, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αστικά κέντρα στα οποία οι μισθοί βρίσκονται μεν στο κάτω άκρο της κλίμακας, αλλά ταυτόχρονα οι τιμές των αγαθών είναι χαμηλές, αποζημιώνοντας σε έναν βαθμό τους κατοίκους. Στη λίστα αυτή -και μάλιστα ψηλά- εμφανίζονται και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ο δείκτης κόστους διαβίωσης της Glassdoor εκπονείται λαμβανομένου υπόψη α)του μέσου εισοδήματος και β) του πακέτου υπηρεσιών και αγαθών, που μπορεί να αγοράσει κάποιος με αυτό το εισόδημα  (συμπεριλαμβανομένων σουπερμάρκετ και εστιατορίων, μεταφορών, ενοικίων και δικτύων κοινής ωφέλειας).

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα Business Insider-UK, οι εννέα αυτές πόλεις είναι:

 

9.Μασσαλία—Η συγκεκριμένη παραθαλάσσια πόλη είναι η φθηνότερη για να ζήσει κάποιος στη Γαλλία. Ωστόσο, η Γαλλία συνολικά δεν εμφανίζεται πολύ στη λίστα Glassdoor, αφού το μέσο κόστος διαβίωσης είναι υψηλό, κυρίως εξαιτίας των δαπανών για κατοικία.

8.Γκρατς—  Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας είναι γνωστή ώς πανεπιστημιούπολη και το κόστος των ενοικίων, των τροφίμων και της χρήσης δικτύων κοινής ωφέλειας είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα.

7.Βαρκελώνη — Η έβδομη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της ΕΕ προσελκύει επαγγελματίες και τουρίστες από όλον τον κόσμο, αλλά το κόστος διαβίωσης είναι ακόμη χαμηλό σε σχέση με τους μισθούς.

6.Λισαβόνα— Η Glassdoor σημειώνει ότι ο μέσος ονομαστικός μισθός στην Πορτογαλία είναι μόλις 15.500 ευρώ, ωστόσο το κόστος διαβίωσης στη Λισαβόνα είναι τόσο χαμηλό που κάνει τη ζωή πιο προσιτή.

5.Αθήνα— Μπορεί η πόλη να χτυπιέται από τη μαζική ανεργία και την προσφυγική κρίση, αλλά αν έχεις δουλειά, γράφει το Business Insider, η Αθήνα είναι μια αρκετά φθηνή πόλη για να ζει κάποιος.

4.Τάλιν— Το κόστος διαβίωσης στην πόλη είναι εξαιρετικά χαμηλό. Λαμβανομένου δε υπόψη τού γεγονότος ότι είναι η πολιτική και οικονομική πρωτεύουσα της Εσθονίας, οι μισθοί διαρκώς ανεβαίνουν -και θα ανεβαίνουν.

3.Θεσσαλονίκη— Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, γράφει το Business Insider UK, είναι παραθαλάσσια και μείζων κόμβος μεταφορών για τη χώρα, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας. Αποτελεί επίσης τουριστικό hotspot —χάρη στα μουσεία και τα ιστορικά μνημεία της (τα σχόλια δικά σας)

2.Πόρτο — Κατά τη Glassdoor, το κόστος διαβίωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας είναι κατά περίπου 70% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο της  Νέας Υόρκης…

1.Τάρτου —Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας θεωρείται και η πρωτεύουσα της διανόησης της χώρας, λόγω του ότι φιλοξενεί το παλαιότερο και πιο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιό της.

Comments are closed