Ο υπερτουρισμός “στραγγαλίζει” τις τοπικές κοινωνίες;

Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους για το καλοκαίρι. Οχι όμως για να προετοιμαστούν για τα …σμήνη των τουριστών, αλλά για να δουν πώς θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον υπερτουρισμό, ο οποίος -όπως έδειξαν και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το περσινό καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης- στοιχίζει στις τοπικές οικονομίες. Στοιχίζει υπό την έννοια του μεγάλου πληθυσμιακού φόρτου που δέχεται η καθημερινή λειτουργία της πόλης και  φυσικά οι υποδομές της.

Επί σειρά ετών, οι κυβερνήσεις αμέλησαν ν΄αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό, καθώς η βιομηχανία των ταξιδιών αντιμετωπίστηκε από αυτές όπως κάθε άλλη βιομηχανία: με τη λογική της αύξησης του τζίρου. Αυτό όμως οδήγησε τους πολίτες της Βαρκελώνης, του Ντουμπρόβνικ, της Βενετίας και πολλών ακόμη ευρωπαϊκών πόλεων να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να αναζητήσουν ευθύνες για τους εκατομμύρια τουρίστες, που επιδεινώνουν την καθημερινότητά τους. Η έλλειψη αποδοτικού σχεδιασμού για τις τουριστικές ροές, η απουσία επαρκούς κανονιστικού πλαισίου και επενδύσεων σε υποδομές, έχει κάνει αυτή την καθημερινότητα …κόλαση. Για αυτό και οι κάτοικοι πλέον διαδηλώνουν ενάντια στον τουρισμό που ξεφεύγει από τα ανεκτά όρια. Πόλεις όπως το Dubrovnik ανακοίνωσαν ότι αρχής γενομένης από φέτος θα περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών που έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται καθημερινά στο κέντρο της πόλης -κι αυτό σίγουρα θα έχει επίπτωση στην κρουαζιέρα, καθώς πολλά κρουαζιερόπλοια “πιάνουν” στην πόλη, ακριβώς ώστε ο επιβάτες να δουν το κέντρο της.

Πώς όμως έφτασε ο τουρισμός να γίνει μέγγενη για τις δημοφιλείς πόλεις; «Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση “είμαι ο καινούργιος υπουργός τουρισμού και θα διπλασιάσω τις τουριστικές αφίξεις στα επόμενα δέκα χρόνια”;» διερωτάται ο Justin Francis, ιδρυτής και CEO της Responsible Travel, ενός βρετανικού σάιτ που “εξηγεί” στους ταξιδιώτες πώς επηρεάζει η συμπεριφορά τους τον πληθυσμό και το περιβάλλον κάθε χώρας που επισκέπτονται.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας στους διαδηλωτές κατά του τουρισμού, υποστήριξε ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξη που φέρνει δεν είναι ο εχθρός, λέγοντας ότι ο υπερτουρισμός είναι θέμα διαχείρισης. Κατά τον Φράνσις, σε κάποιες περιοχές του κόσμου αυτό πράγματι ισχύει, αλλά σε άλλες το πρόβλημα είναι θέμα απλής αριθμητικής. Οσο καλά και αν διαχειριστούν οι αρχές τους τουρίστες, απλά υπάρχουν υπερβολικά πολλοί από αυτούς!

Άρθρο με πληροφορίες από το Skift.com

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του από τις πόλεις

Comments are closed