Το δεύτερο …“Μεγάλο Τείχος” στην Κίνα μόλις έγινε ακόμη ισχυρότερο

Το δεύτερο “Μεγάλο Τείχος” της Κίνας εκτός από το Σινικό, γνωστό και ώς “Great Firewall”, που στόχο έχει να ελέγξει την πρόσβαση στο Ίντερνετ, μόλις έγινε ακόμη ισχυρότερο: προ λίγων ημερών εξανάγκασε σε παύση λειτουργίας με κυβερνητικές εντολές ένα δημοφιλές Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN), το GreenVPN, που ενημέρωσε τους πελάτες του ότι “σταματά την παροχή υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου, κατόπιν ειδοποίησης από τις ρυθμιστικές αρχές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τους λόγους.

Τα VPN λειτουργούν εκτρέποντας τη διαδικτυακή κυκλοφορία σε servers που εδρεύουν σε άλλες χώρες, όπως πχ, οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των κινεζικών φίλτρων για το Διαδίκτυο.

Για αυτό ακριβώς και είναι τόσο δημοφιλή στην Κίνα, επειδή το περιεχόμενό τους -είτε αυτό αφορά πολιτική είτε ειδησεογραφία είτε ακόμη και πορνογραφία- μπορεί να είναι πιο ελεύθερο.

Για πολλούς Κινέζους χρήστες διαδικτύου, τα VPN είναι και ο μοναδικός τρόπος για να έχουν πρόσβαση στο Facebook, το Twitter ή την ιστοσελίδα των New York Times. Καιρό τώρα, τα δίκτυα αυτά βρίσκονται σε μια γκρίζα περιοχή ώς προς τη νομιμότητά τους, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο από ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και από πανεπιστήμια, ακόμη και από κάποιες κρατικές εφημερίδες!

Ενδεικτικό των ιδιομορφιών του Διαδικτύου στην Κίνα είναι και το γεγονός ότι, όπως είχε αναφέρει προ μηνών, με την ευκαιρία εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο Ανέστης Αναστασίου, υπεύθυνος προγραμμάτων τουρισμού του ACT- American College of Thessaloniki, «για να σε “δει” ο Κινέζος τουρίστας, πρέπει να σε βρει στο “Baidu”, όχι στο “Google”. Nα δει τα βίντεό σου στο ”Youku”, όχι στο “Youtube”. Να διαβάσει τα posts σου στο “Weibo” όχι στο Facebook ή το Twitter».
Εκτός από το Μεγάλο (Σινικό) Τείχος της Κίνας, είχε προσθέσει, υπάρχει και ο μεγάλος … «τοίχος» της Κίνας, με άλλα λόγια το «firewall», που μετατρέπει σε χρονοβόρο περιπέτεια το «κατέβασμα» οποιασδήποτε ιστοσελίδας στη χώρα, εάν αυτή δεν φιλοξενείται από Κινέζο πάροχο. Για να κάνει λοιπόν κάποιος δουλειές στην Κίνα, χωρίς να αντιμετωπίσει απρόσμενα προβλήματα στη διαδικτυακή του παρουσία, είχε εξηγήσει, είναι πολύ βασικό να γνωρίζει ότι η ιστοσελίδα του πρέπει να είναι μεταφρασμένη σε άψογα κινεζικά, απολύτως απαραίτητο να έχει «web host» στη χώρα κι εξαιρετικά σημαντικό να έχει κατά νου πως ό,τι ισχύει για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη δεν είναι κατ’ ανάγκη αποτελεσματικό κι αποδεκτό με βάση τα κινεζικά ήθη και έθιμα.

Άρθρο με πληροφορίες και από το Bloomberg

Διαβάστε ΕΔΩ πολύ περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα Δίκτυα VPN στην Κίνα

Comments are closed