Άμεσα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας 10% στο Δημόσιο – Κίνητρα, αντικίνητρα και κυρώσεις

Την δέσμη των προτάσεων που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τον δημόσιο τομέα και να δώσει το σήμα του επείγοντος για την καταπολέμηση της ενεργειακής σπατάλης ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Τις ανακοινώσεις των νέων… συνθηκών που θα πρέπει να ισχύσουν στο Δημόσιο έκαναν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σημειώνεται ότι τα μέτρα συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας είπε πως η κυβέρνηση θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους δημόσιους φορείς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο 10%. Στόχος η εξοικονόμηση να φτάσει το 30% έως το 2030, είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης.

Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης:

  • Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
  • Συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
  • Από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Κατά την αποχώρηση, οι εργαζόμενοι να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
  • Τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού των πόλεων, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως ανάλογες συστάσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και για τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης είπε πως τα μέτρα έχουν ήδη ενσωματωθεί ήδη από 2/7 στην ΚΥΑ που προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανακοίνωσε επίσης ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι φορείς του δημοσίου είναι να ορίσουν τον ενεργειακό υπεύθυνο που θα μεριμνά για την τήρηση των μέτρων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των φορέων του δημοσίου, εκτός από τα κίνητρα θα έχουμε και κυρώσεις, όπως είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων, προειδοποίησε ο υπουργός.
Επιπλέον, πρόσθεσε, στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν συμμορφώνονται με τα ενεργειακά μέτρα.

«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς. «Εμείς θα επιμείνουμε, είναι σημαντικό για ηθικούς και για οικονομικούς λόγους, και δεν ζητάμε κάτι φοβερό αλλά στοιχειώδη πράγματα όπως είναι η συντήρηση των θερμαντικών και η αποφυγή της σπατάλης», σημείωσε ο υπουργός.

Παίρνοντας την σκυτάλη ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Το 2021 το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό και γι’ αυτό αν επιτευχθεί εξοικονόμηση εμείς θα γλιτώσουμε πληρωμένες με 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω απ’ ό,τι πληρώναμε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο», υπογράμμισε.
«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε και μια πλατφόρμα, όπου μπαίνουν όλα τα κτήρια και οι δομές του δημοσίου λογαριασμό – λογαρισμό, ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται».
«Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης καθώς πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια που είχαμε όταν η ενέργεια ήταν φθηνή.

Αναφορικά με τα κίνητρα και αντικίνητρα είπε:

Για όσο καιρό δεν εφαρμόζει ένας φορέας τα μέτρα εξοικονόμησης δεν θα εξετάζονται ενισχύσεις του όσο για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες δαπάνες ειδικού και γενικού χαρακτήρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στα κίνητρα είπε: «Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή».

Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η ενεργειακή και περιβαλλοντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των HΠΑ, κ. Joe Biden για το Κλίμα, κ. John Kerry. Όπως ανακοινώθηκε, το 2024 η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα διοργανώσει ένα πολύ σημαντικό Διεθνές Συνέδριο, το «Our Ocean Conference», με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας και το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.

Δόθηκε βαρύτητα στα οφέλη που θα επιφέρει στο σύνολο της Ευρώπης η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, με δεδομένο ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο, προς την Ελλάδα με τον κ. Σκρέκα να ζητά αυτό το σχέδιο να περιληφθεί στην Πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Kerry, η οποία αντιμετωπίζει τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή. Επί τάπητος τέθηκε και η πρωτοβουλία των Η.Π.Α. «Green Shipping Challenge» που πρόκειται να ανακοινωθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή (COP 27), στην Αίγυπτο, το Νοέμβριο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία, έως το 2050 και αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, τη χρήση βιοκαυσίμων και τη δημιουργία πράσινων θαλάσσιων διαδρόμων.

Comments are closed