Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους

Άνοιξε πριν από μερικά 24ωρα και θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων στους δήμους. Η σχετική έκτακτη ρύθμιση επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τους δήμους, γλιτώνοντας από σημαντικά πρόστιμα, πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις που έφταναν ακόμα και στην πενταετία.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά εκατομμύρια ιδιοκτήτες, καθώς:

– Ήταν πολύ συνηθισμένη πρακτική στο παρελθόν, κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση των κτισμάτων, να δηλώνεται μειωμένη επιφάνεια φωτιζόμενων χώρων, προκειμένου ο χρήστης ή ιδιοκτήτης του ακινήτου να πληρώσει μειωμένα δημοτικά τέλη και φόρους.

-Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων ουσιαστικά έχουν αυξήσει τη νόμιμη επιφάνεια των κτισμάτων τους.

-Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων χωρίς οι δήμοι να έχουν λάβει γνώση για τις σχετικές δηλώσεις.

Η δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών επιφάνειας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ανοίξει στον δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Μάλιστα, η ομοσπονδία ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, δηλαδή αυτούς που από παλαιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσους έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιοδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, η εκτεταμένη εφαρμογή της οποίας θα δώσει στους δήμους τη δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες. Επίσης καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτουμένων ακινήτων, όπως και εκείνων που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, να τα δηλώσουν στους οικείους δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον.

Όσοι δήμοι επιθυμούν θα μπορούν να φιλοξενήσουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα τους με μεταδρομολόγηση από τη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr.

Comments are closed