Άνοιξε η πρόσκληση της ΠΚΜ για το πρώην στρατόπεδο Π.Μελά

Άνοιξε η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως Μητροπολιτικού Πάρκου, στον ομώνυμο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η εμβληματική παρέμβαση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης αφορά στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», το οποίο έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί, προκειμένου να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα βελτιώσει άρδην την ποιότητα ζωής σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 12,3 εκ. ευρώ και αφορά και σε άλλες ανάλογες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους Δήμους, εκτός του Παύλου Μελά, που συμμετέχουν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλαμαριάς, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη).

Η δράση που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αφορά μόνο στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και σε αντίστοιχες (έστω και μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου σημαντικές) παρεμβάσεις στους υπόλοιπους Δήμους, οι οποίοι επίσης καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Εστιάζει στη μετατροπή χώρων –αστικών οικοπέδων σημαντικής έκτασης- εντός ή στο όριο του αστικού χώρου, στους οποίους κατά το παρελθόν είχαν αναπτυχθεί ασύμβατες με τον αστικό χαρακτήρα χρήσεις και οι οποίοι μετά τη μετακίνηση των χρήσεων αυτών παραμένουν αναξιοποίητοι.

Περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν στην αποκατάσταση και εξυγίανση εδαφών, την ανάπτυξη και διαμόρφωση χώρων αστικού πρασίνου, τη δημιουργία μονοπατιών και πράσινων διαδρομών, την ανάδειξη (με ήπιες παρεμβάσεις) κτισμάτων αρχιτεκτονικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος – όπου υπάρχουν, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού μικρής κλίμακας (παγκάκια, αστικός φωτισμός κλπ).

Η αύξηση των επιφανειών και του όγκου του αστικού πρασίνου θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα των χώρων παρέμβασης. Επιπρόσθετα θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα από μηχανισμούς προσρόφησης και κατακράτησης ρύπων και σκόνης από τα φυτά, θα δημιουργήσει φυσικές επιφάνειες απορρόφησης του θορύβου και των ακτινοβολιών μειώνοντας την έκθεση παρακείμενων περιοχών κατοικίας σε αυτά και θα ενισχύσει την αστική οικολογία βελτιώνοντας τα αστικά ενδιαιτήματα.

Παράλληλα, η αναβάθμιση και η δημιουργία χώρων – διαδρόμων πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας αναμένεται επίσης να επηρεάσει θετικά την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση των κατοίκων ευρύτερων περιοχών, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα μιας περιοχής, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας σε αυτή.

Comments are closed