Την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, κήρυξε στις 09/07/21, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, από το Καλοχώρι.
Στην εκδήλωση, όπου ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στην παράκτια ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης και καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης (από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης), παρέστει και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης.
Με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε μήκος 6 χιλιομέτρων της παράκτιας ζώνης, εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων.
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει:
1.Την απορρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου.
2.Την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.
3.Τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.
Η όλη παρέμβαση έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η περιοχή των 600 στρεμμάτων χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα όπου θα γίνουν οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης της πρώτης φάσης:
1.Έναρξη από το Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας, έκτασης 322 στρεμμάτων.
2.Ανατολικότερα, νότια των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στα πρώην γεμιστήρια τρένων συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων.
3.Ρέμα και εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, περιοχή 93 στρεμμάτων επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης.
4.Περιοχή των Βυρσοδεψείων, έκτασης 12 στρεμμάτων όπου θα απομακρυνθούν μπάζα, λάστιχα, πλάκες αμιάντου, εγκαταλειμμένα δοχεία με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες. Θα ακολουθήσει ο καθαρισμός των υπόγειων υδάτων.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας, «το έργο αυτό εντάσσεται και στη συνολική στρατηγική μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που για δεκαετίες ολόκληρες στο παρελθόν στερήθηκε το ενδιαφέρον, το σχέδιο και την ανάπτυξη που δικαιούται. Εμείς αυτό δεν το αποδεχθήκαμε ποτέ, γι’ αυτό και υλοποιούμε ή ολοκληρώσαμε ήδη, μια σειρά από έργα από τα οποία θα σταθώ μόνο σε τρία: Πρώτον, τον ανισόπεδο κόμβο Κ16, τη νέα δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο εξωστρέφειας και ανάπτυξης, που ήταν στα συρτάρια από την δεκαετία του 1980. Δεύτερον, το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο στη βόρεια Ελλάδα, που ήδη προσελκύει και άλλους φορείς και επιχειρήσεις, με επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Τρίτον, το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί ήδη με 20 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μας πόρους. Και το έργο μας δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια για το όραμα που μας ενώνει όλους, την Κεντρική Μακεδονία του 2030. Χτίζουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Κώστας Γιουτίκας διευκρίνισε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τριάντα μήνες. Ειδική αναφορά έκανε στην ειδική τεχνολογία με την οποία θα γίνει η εξυγίανση των υπόγειων υδάτων και υπογράμμισε ότι «με ειδικά κοντέινερ, με αντλίες και σύγχρονες τεχνολογίες θα συγκεντρώνονται τα υπόγεια ύδατα, θα καθαρίζονται και επαναφέρονται στο υπέδαφος». Έκανε δε λόγο για την πιο εμβληματική και πολυεπίπεδη παρέμβαση στον τομέα της εξυγίανσης και αποκατάστασης που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Στην δράση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, επισημαίνοντας τη σημασία του συγκεκριμένου έργου, για τη συνολική αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, την οποία το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπηρέτησε και συνεχίζει να υποστηρίζει ως μεγαλόπνοο πλέγμα έργων που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και θα αναβαθμίσει ποιοτικά την καθημερινή σχέση του παράκτιου αστικού και ημιαστικού τοπίου, όπως και των κατοίκων τους, με τη θάλασσα.