Άρχισε η κατεδάφιση κτιρίων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Άρχισαν την Τετάρτη 24/11/21, οι εργασίες κατεδάφισης κτηρίων και βοηθητικών κατασκευών, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, από τον δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον κ. Αθανάσιο Παπανικολάου, εκπρόσωπο της κοινοπραξίας Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε., ο ανάδοχος κατέθεσε το χρονοδιάγραμμα του έργου, την τοπογραφική αποτύπωση για την παραλαβή του φυσικού εδάφους και τη λίστα των μηχανημάτων που θα απασχοληθούν στο έργο. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες εργασίες που αφορούν στον προγραμματισμό της τοποθέτησης εργοταξιακής περίφραξης περιμετρικά του στρατοπέδου.

Ο προϋπολογισμός της α’ φάσης του έργου ανέρχεται στα 19.650.000 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Ασημίνα Παπαδιαμαντή, το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση βασικών υποδομών μέσα στον χώρο του στρατοπέδου ώστε να είναι προσβάσιμος για όλους τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, θα διαθέτει έξι πύλες εισόδου, τέσσερα parking, βασικές διαδρομές περιπάτου, τρία αναψυκτήρια, εξέδρες παιχνιδιού, πέργκολες, κέντρο ρεύματος. Όπως είπε η ίδια, μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο, πρόκειται να φυτευτούν πάνω από 2.500 δέντρα και 3.500 θάμνοι.

Για τα κτήρια που θα ανεγερθούν, προβλέπονται όλες οι βασικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εργολάβος του έργου, μετά την κατεδάφιση επτά μεγάλων κτηρίων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο, το συνεργείο θα προχωρήσει στην κοπή κάποιων δέντρων, μετά από άδεια του Δασαρχείου, στην γενική διαμόρφωση του οικοπέδου και στην περιμετρική του περίφραξη. Τον επόμενο χρόνο, όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, θα γίνουν κυρίως εργασίες πράσινου, “γιατί θα είναι ένα πράσινο πάρκο και όχι χώρος τσιμέντου”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η τοπική κοινωνία πάνω από 35 χρόνια περίμενε να ξεκινήσει αυτό το έργο. Είναι μια μέρα χαράς και συγκίνησης για τον δήμο Παύλου Μελά, το όραμα γίνεται πράξη. Πλέον αρχίζει η υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου για τη Μακεδονία και όλη την Βόρεια Ελλάδα. Ένα πάρκο 340 στρεμμάτων“.

 

 

Comments are closed